Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Představujeme pneumatiky BKT a Galaxy pro nakladače a dumpery

Zveřejněno: 1. 9. 2023

Ve dnech 13.–15. června 2023 se uskutečnil 13. mezinárodní demonstrační veletrh strojů a zařízení pro těžební průmysl, úpravnický průmysl a stavebnictví pod názvem EXPO Lesní lom. Veletrh se konal ve Vápencovém lomu v lese v Brně-Líšni. Mezi vystavovateli byla i společnost Bohnenkamp s.r.o., která prezentovala pneumatiky BKT Earthmax a Galaxy pro nakladače a dumpery.

Pneumatiky byly vystavené v jedné řadě a velikost kamene či štěrku před nimi napovídala, v jak těžkých podmínkách může být daná pneumatika provozována.

EXPO Lesní lom je jedinečnou přehlídkou svého druhu. Exponáty jsou umístěny přímo v prostředí lomu pod širým nebem. Účastníci zde mají neopakovatelnou příležitost seznámit se s novými produkty, současnými špičkovými technologiemi i zástupci předních výrobců na trhu. Na veletrhu nechyběla ani společnost Bohnenkamp se svými pneumatikami značek BKT a Galaxy. Pneumatiky byly vystaveny v jedné řadě a velikost kamene či štěrku před nimi napovídala, v jak těžkých podmínkách může být daná pneumatika provozována.

Prezentované pneumatiky nesly různé označení. Například pláště s označením L3 jsou vhodné pro nakladače pohybující se nejčastěji v pískovně, po betonu či asfaltu. Pro expediční nakladače provozované v lomu jsou určené pláště L4 a L5, které jsou odolnější vůči mechanickému poškození. Disponují například vyšší ochranou bočnicí a výškou dezénu 76 mm. Do ještě těžších podmínek, které například panují v recyklačních linkách, jsou určené pláště s výškou dezénu až 98 mm.

Pneumatiky Galaxy

Na výstavní ploše byla k vidění nová pneumatika Galaxy LDSR 510 (L5) určená pro nakladače. Jde o celoocelovou radiální pneumatiku. Její běhoun je vyroben ze speciální gumové směsi zajišťující dlouhou životnost pneumatiky, odolnost proti oděru a proříznutí na kamenitém a štěrkovém povrchu. Boční otvor na bočnici pneumatiky zlepšuje pohodlí řidiče na tvrdých a nerovných površích. Vyznačuje se extra hlubokými drážkami dezénu a vysokou trakcí. Určena je do nejextrémnějších podmínek, jako jsou lomy a recyklační linky.

Nová celoocelová radiální pneumatika Galaxy LDSR 510 (L5) určená pro nakladače.
Nová celoocelová radiální pneumatika Galaxy LDSR 510 (L5) určená pro nakladače.

Pro nakladače a dumpery je také určena radiální pneumatika Galaxy HTSR 400 (L4). Je speciálně konstruována pro stroje čelící extrémním podmínkám při přepravě těžkých nákladů. Její obzvlášť vysoká hloubka profilu zajišťuje jak velmi dobrou trakci, tak i ochranu před proříznutím. Speciální gumová směs snižuje nadměrné hromadění tepla při delších přepravních trasách. Kromě toho je obzvlášť odolná proti opotřebení a odolná vůči protržení, a proto má dlouhou životnost.

Radiální pneumatika Galaxy HTSR 400 (L4) je speciálně konstruována pro stroje, které čelí extrémním podmínkám při přepravě těžkých nákladů.
Radiální pneumatika Galaxy HTSR 400 (L4) je speciálně konstruována pro stroje, které čelí extrémním podmínkám při přepravě těžkých nákladů.

Kategorii L3 zastupovala radiální pneumatika Galaxy LDSR 300 pro použití na kolových nakladačích a dumprech v lehkých až středně těžkých podmínkách. Odolná radiální konstrukce a silná boční stěna zajišťují velmi dobrou stabilitu a trvanlivost i při práci v nejnáročnějších terénních podmínkách. Profil ve tvaru S a stupňovité zuby zaručují dobrou trakci a samočištění. Stupňovitý dezén postupným opotřebením získává stále vyšší a vyšší styčnou plochu a tím se prodlužuje životnost celé pneumatiky. Vysoce kvalitní gumová směs je extrémně odolná vůči proříznutí a zabraňuje poškození pneumatiky.

Stupňovitý dezén postupným opotřebením získává stále vyšší a vyšší styčnou plochu a tím se prodlužuje životnost
celé pneumatiky Galaxy LDSR 300.
Stupňovitý dezén postupným opotřebením získává stále vyšší a vyšší styčnou plochu a tím se prodlužuje životnost celé pneumatiky Galaxy LDSR 300.

Pneumatiky BKT

Nosným programem společnosti Bohnenkamp jsou OEM pneumatiky značky BKT, které pokrývají celý sortiment od rozměrů 15.5R25 až po 49 palců. Na EXPO Lesní lom byly prezentovány základní typy dezénu pneumatiky v kategorii L3, L4 a L5.

Do kategorie L3 spadá celoocelová radiální pneumatika BKT Earthmax SR 31 pro použití na kolových nakladačích, dozerech a sklápěčích ve středně těžkých podmínkách. Vyznačuje se výbornou trakcí a osvědčuje se v podmínkách s velkým výškovým převýšením. Konstrukce s vícevrstvými ocelovými pásy zajišťuje odolnost a stabilitu. Nesměrový dezén běhounu zaručuje trakci a ovladatelnost a vysoký jízdní komfort. Směs běhounu je extrémně odolná proti proříznutí a vysokým teplotám.

Společnost Bohnenkamp založil v roce 1950 Friedel Bohnenkamp. Od té doby neustále roste a v současnosti je jedním z největších velkoobchodů s pneumatikami. Na trh dodává pneumatiky, duše, kola a disky pro všechny typy vozidel a strojů – výjimkou jsou osobní automobily a motocykly. Obchodní zastoupení má společnost již v 31 evropských státech s 26 logistickými středisky, dalším jejím cílem je proniknout na Balkán. Bohnenkamp je rozdělen do čtyř divizí, přičemž slovenská dceřiná společnost (vznikla v roce 2005) patří do jihovýchodní divize spolu se společnostmi v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Slovenský Bohnenkamp má výhradní zastoupení na pneumatiky značky Alliance a BKT. Prodává však i celou řadu jiných pneumatik nejrůznějších značek. Nedílnou součástí Bohnenkampu je také poskytování poradenství. Manažeři společnosti jsou schopni vypracovat přímo u koncového uživatele pneumatik audit. Z podrobného auditu se uživatel dozví, jaké pneumatiky jsou vhodné pro stroje, které provozuje.

Kategorie L3 a L4 zastupovala prodejně nejúspěšnější radiální celoocelová pneumatika BKT Earthmax SR 41. Je to univerzální pneumatika určená pro nakladače a dumpery pohybující se ve středně těžkých i nejtěžších podmínkách. Její celoocelová kostra se zesílenou vrstvou nárazníkového ocelového pásu poskytuje stabilitu a odolnost vůči průrazu. Pneumatika využívá speciální běhounovou směs C.R., jež poskytuje odolnost vůči průrazu ve spojení s dlouhým kilometrovým výkonem.

Kategorie L3 a L4 zastupovala prodejně nejúspěšnější univerzální radiální celoocelová pneumatika BKT Earthmax SR 41.
Kategorie L3 a L4 zastupovala prodejně nejúspěšnější univerzální radiální celoocelová pneumatika BKT Earthmax SR 41.

Nejvyšší kategorii L5 zastupovala novinka v podobě radiální pneumatiky BKT Earthmax SR 51 speciálně určené pro nakladače a kolové dozery. Je ideální pro náročné podmínky vyžadující zvýšenou odolnost proti proražení, ochranu bočnic a výjimečnou trakci. Extra vysoký dezén (až 90 mm) spojený s robustní kaučukovou směsí odolnou vůči průrazu zaručují dlouhou životnost.

Pneumatiku určenou pro kolové nakladače a dozery pracující v prostorách přímo pod stěnou lomu nebo v recyklační lince zastupovala pneumatika BKT Earthmax SR 53 s robustní kaučukovou směsí odolnou vůči průrazu.

Všechny pneumatiky pod označením Earthmax mohou být provozované s tlakem 4,5 až 4,75 baru na rozdíl od jiných pneumatik východní výroby, kde je potřeba tlak 5 až 6 baru. Při nižším tlaku je jízda komfortnější.

— kontakty —

Bohnenkamp s.r.o.

Dolna 2099, 900 01 Modra, Slovensko

E: info@bohnenkamp.sk   T: +420 228 882 907   WWW: https://www.bohnenkamp.cz

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek