Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Akce Pamětník 2023 přilákala rekordní davy. K vidění byly nejen stroje Komatsu

Zveřejněno: 13. 6. 2023

Téměř čtyři sta návštěvníků si našlo koncem dubna cestu k písníku Pamětník u Chlumce nad Cidlinou. Právě sem se poprvé letos přemístila tradiční a vyhledávaná předváděcí akce společnosti KUHN – BOHEMIA a.s. a jejich partnerů, která byla dříve známá pod názvem Marokánka. Na akci bylo vystaveno takřka komplexní produktové portfolio výrobce Komatsu a samozřejmě nechyběly ani expozice partnerských firem, kterých se tu sešlo na dvě desítky. Naše redakce byla u toho.

Na ploše v zadní části si bylo možné vyzkoušet kolové nakladače Komatsu. A to jak ty kompaktní (WA70M-8), tak velké čelní (WA475-10).

Akce Marokánka byla nesmazatelně zapsána po mnoho let v kalendářích všech příznivců stavebních strojů. Díky rychle se měnícím těžebním podmínkám na Marokánce byla pořádající společnost KUHN-BOHEMIA letos nucena vzít „za vděk” novému místu – písáku Pamětník u Chlumce nad Cidlinou. Změna místa ovšem rozhodně nikterak neubrala na atraktivitě celé show, ba právě naopak. Perfektní prostory s kulisou rozlehlé vodní plochy navštívil hned v prvním ročníku Pamětníku rekordní počet diváků. Už když jsme se v časných dopoledních hodinách blížili na místo (tradičně perfektně značené, takže nikdo nebloudil), překvapilo nás zaplněné parkoviště a čilý ruch na ploše.

Simulátory pro malé i velké

Na stánku s registrací jsme příchozím návštěvníkům nabídli několik posledních vydání časopisu Stavební technika, a to včetně kuponu na roční předplatné zdarma. Zájem nás překvapil, po třech hodinách bylo rozdáno všech 100 kuponů a časopisy během dne také rychle zmizely. Celá výstavní plocha byla tematicky rozdělena do několika částí. Hned u vstupu stálo velké lákadlo – přívěs Komatsu s 3D simulátory. Uvnitř jste si mohli na několika profesionálních trenažérech vyzkoušet, jaké to je být strojníkem. Ve virtuální realitě bylo možné svézt se ve všech typech strojů Komatsu. Velmi zapůsobil například program pro nakladač, který jsme osobně také zkusili.

Většina strojů, stejně jako toto kolové rýpadlo, byla v takřka nepřetržitém hledáčku návštěvníků.
Většina strojů, stejně jako toto kolové rýpadlo, byla v takřka nepřetržitém hledáčku návštěvníků.

Přehled strojů Komatsu

Samozřejmě, že nejvíce nás zajímají vystavené stroje, tak pojďme na to. Ve středu plochy bylo umístěno několik rýpadel, z nichž nejvíce poutali pozornost zástupci nové řady 5 (v minulém čísle jsme jim věnovali článek a prostor titulní strany). Nejmenší model PC09-1 doprovázeli větší „sourozenci” PC26MR-5, PC30MR-5 a rýpadlo PC58MR-5, které se nacházelo na stánku výrobce příslušenství MB Crusher. Stroj tu byl k dispozici s drapákem a třídicí lopatou právě tohoto italského výrobce.

Oblíbená kategorie rýpadlo-nakladačů byla zastoupena současným modelem WB97S-8E0 (na trh uvedený v roce 2020). Kompaktní nakladače s kloubem se na ploše nacházely dva: WA70M-8 a WA100M-8E0. Na větším z nich byla v rámci komentované show předváděna 2D nivelační radlice.

V segmentu tzv. inteligentních strojů poslední generace byl k vidění pásový dozer D61PXi-24E0 a pásové rýpadlo PC210LCi-11E0. Oba stroje se návštěvníkům ukázaly s továrně osazovaným 3D nivelačním systémem TOPCON. O tom, jak funguje dodatečně namontovaná 3D nivelace (tzv. Retrofit), se mohli příchozí přesvědčit u standardního modelu rýpadla – Komatsu PC210LC-11E0.

Rýpadlo PC88MR-11E0. Stroj, vyvedený v matně černém laku, se zatmavenými skly kabiny a s rotačně náklápěcí hlavou Steelwrist byl krásnou ukázkou toho, kam až může sahat individualizace v oboru stavebních strojů.
Rýpadlo PC88MR-11E0. Stroj, vyvedený v matně černém laku, se zatmavenými skly kabiny a s rotačně náklápěcí hlavou Steelwrist byl krásnou ukázkou toho, kam až může sahat individualizace v oboru stavebních strojů.

Naprostou peckou bylo speciálně upravené midi-rýpadlo PC88MR-11E0 o hmotnosti 9 t. Stroj, vyvedený v matně černém laku, se zatmavenými skly kabiny a s rotačně náklápěcí hlavou Steelwrist byl krásnou ukázkou toho, kam až může sahat individualizace v oboru stavebních strojů. Rýpadlo si u KUHN-BOHEMIA nechala dodat stavební firma ERIX s.r.o. a přála si do něj namontovat všechno, co výrobce Komatsu nabízí. Rýpadlo nakonec nechali přestříkat do firemní barvy a polepit svými logy. Černý krasavec, vystavený s kompletním příslušenstvím, během dne sloužil návštěvníkům v podstatě jako foto koutek.

Kompaktní pásová rýpadla s nulovým přesahem reprezentoval Komatsu PC138USLC-11E0, kolové rýpadlo poslední generace neslo označení PW160-11E0. Velký zájem vzbudil také velký čelní kolový nakladač, který byl neustále v permanenci. Model Komatsu WA475-10 byl osazen lopatou 4,8 m³. V divizi hutnicí a silniční techniky společnosti KUHN-BOHEMIA byly na ploše vystaveny stroje AMMANN. Z těch větších jmenujme příkopový, tandemový a zeminový válec; z ručně vedené techniky byly k vidění vibrační desky a pěchy.

Pamětník 2023 bořil rekordy v účasti lidí. Přišly jich téměř čtyři stovky.
Pamětník 2023 bořil rekordy v účasti lidí. Přišly jich téměř čtyři stovky.

Speciální služby Komatsu

O vzestupu digitalizace ve stavebnictví a těžbě už nemůže být žádná polemika. Společnost KUHN-BOHEMIA jde svou vlastní cestou a spolu se Smart Construction uvedli na trh vysoce individualizované a komplexní řešení tzv. „chytré stavby”. Česká republika byla v rámci Evropy dokonce jednou z prvních zemí, kam byl systém Smart Construction zaveden. Mezi jeho výhody patří, že byl ušitý na míru českému zákazníkovi, je kompletně v češtině a napojit lze do něj i starší stroje nebo techniku jiných značek. Všechny tyto výhody byly na Pamětníku rovněž prezentovány, a to ve speciálním stanu, věnovanému právě Smart Construction.

Ukázka hutnicí techniky AMMANN nemohla chybět.
Ukázka hutnicí techniky AMMANN nemohla chybět.

Letem světem mezi ostatní vystavovatele...

Kromě strojů Komatsu měly na Pamětníku stánky také partnerské firmy. O italském výrobci drticích a třídicích lopat a lžic MB Crusher již řeč byla, o české firmě C H Complex System určitě v budoucnosti ještě uslyšíme. Tato firma nabízí v rámci výrobního programu pod značkou Adam Assistant jedinečný software, který chytře propojuje jednotlivá provozní střediska. Z dalších partnerů byl přítomen český výrobce vibračních a bubnových třídicích strojů vlastní konstrukce CZ SCREEN. Tyto troje jsou konstrukčně propacované, přitom ale jednoduché a nenáročné na údržbu. Kromě českého trhu většinu své produkce firma vyváží, mimo jiné třeba do USA nebo Austrálie. Společnost TAMTRON na svém stánku divákům představila moderní vážicí systémy na kolové nakladače i přepravní vozidla. Zajímavá byla prezentace cloudových služeb, které mohou být na míru integrovány do firemních procesů. Hned vedle rozbalila svoji prezentaci společnost pewag, tradiční výrobce ochranných a trakčních řetězů a vázacích prostředků. Představení jednotlivých partnerů by ovšem vydalo na samostatný článek, takže o nich až někdy příště...

Komatsu PC58MR-5 s drapákem a třídicí lopatou MB Crusher.
Komatsu PC58MR-5 s drapákem a třídicí lopatou MB Crusher.

Akce Pamětník 2023 opět potvrdila skvělé organizační schopnosti pořádající společnosti, stejně jako to, že japonské stroje Komatsu táhnou. Pokud se k tomu přidá dobře zvolený mix dalších vystavovatelů, může i v českých podmínkách vzniknout akce, o které se bude v kuloárech mluvit ještě dlouho po jejím skončení. Tak jako v tomto případě. Každopádně, děkujeme organizátorům, že jsme mohli být u toho.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek