Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Doosan představí dvounápravový kloubový dampr DA45-7 4×4

Zveřejněno: 21. 10. 2022

Jednou z mnoha premiér na veletrhu Bauma 2022 bude uvedení nového kloubového sklápěče (ADT) Doosan DA45-7 s pohonem 4×4, který doplní dosud nabízené velmi úspěšné třínápravové verze. Dle výrobce má být sklápěč konkurencí pro pevné dampry (RDT) ve třídě 40 tun. Vyvinut byl v závodě Doosan ADT v Elnesvågenu nacházející se v Norsku poblíž Molde.

Kloubový dampr Doosan DA45-7 s pohonem 4×4.

Kloubový dampr Doosan DA45-7 s pohonem 4×4 vychází z modelu 6×6, přičemž rozdílná je zadní část stroje, kde se místo dvojice náprav nalézá jediná náprava osazená dvojmontáží kol. Oba sklápěče mají stejnou kabinu a přední část a shodně spadají do kategorie s nosností 40 tun.

Vynikající výkon v obtížných podmínkách

Díky vynikající ovladatelnosti v obtížných podmínkách náš nový kloubový sklápěč předčí svoji konkurenci z řad pevných sklápěčů. Jednoduše toho zvládá mnohem více,” uvádí Beka Nemstsveridze, produktový manažer pro kloubové sklápěče Doosan.

Kloubový dampr Doosan DA45-7 4×4 je rozpoznatelný podle zadní dvojmontáže kol.
Kloubový dampr Doosan DA45-7 4×4 je rozpoznatelný podle zadní dvojmontáže kol.

Novinka – v porovnání se srovnatelnými pevnými dampry – dokáže lépe stoupat do strmých svahů a nabídne lepší průchodnost terénem ve vlkých a kluzkých podmínkách. Stroj vyniká též malým poloměrem otáčení a vysokou palivovou účinností.

Využití nového dampru se očekává například v těžebním průmyslu či při stavbě tunelů. Tyto segmenty zahrnují též krátkodobé těžební projekty, práci v lomech a smluvní těžební průmysl. Velkými uživateli kloubových sklápěčů jsou také dodavatelé staveb a rozsáhlých zemních prací, kteří se podílejí na výstavbě silnic, přehrad, letišť, dále provozovatelé skládek atd.

Dampr Doosan DA45-7 4×4 vychází z modelu 6×6 (na obrázku).
Dampr Doosan DA45-7 4×4 vychází z modelu 6×6 (na obrázku).

Vývoj našeho 4×4 kloubového sklápěče byl inspirován poptávkou zákazníků,” uvádí Beka Nemstsveridze. Nový dampr má nalézt uplatnění po celém světě s tím, že nabídne řadu výhod zákazníkům se specifickými potřebami. Takový stroj může být například schopen prodloužit těžební sezónu, která se běžně musí na určitou dobu zastavit kvůli období dešťů.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: Doosan

1) Z podkladů Doosan.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek