Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

První autobetonové čerpadlo Liebherr v ČR. Na míru zákazníkovi

Zveřejněno: 17. 2. 2023

Koncem léta dorazilo do Česka jedinečné autobetonové čerpadlo Liebherr s typovým označením THP 170H 36 M5 XXT. Zákazníkovi, společnosti OSBET Beton, jej dodala firma Kranimex, která je výhradní zástupce firmy Liebherr GmbH pro sekci betonářské techniky v ČR.

Fotografie ze slavnostního předání autobetonového čerpadla Liebherr společnosti OSBET Beton.

Vozidlo je unikátní z několika hledisek: za prvé se jedná o zbrusu nový model, do kterého výrobce implementoval řadu pokročilých řešení a za druhé je to vůbec první autobetonové čerpadlo této značky, které bylo dodáno na tuzemský trh. Nový vůz již pracuje ke spokojenosti zákazníků i obsluhy OSBET Beton. Stejný model byl rovněž k vidění na nedávno skončeném veletrhu stavební technika Bauma v Mnichově.

Technická vyspělost a flexibilita

Pojďme se podívat, co dělá tento stroj tak výjimečným. Předně je to obrovská flexibilita na stavbě i mimo ni. Čerpadlo je namontované na tříosém podvozku MAN TGS 33.470 6×4 BB CH. Díky tomu se podařilo snížit celkovou hmotnost a zlepšit manévrovatelnost vozidla. Výložník složený z pěti ramen v systému „multifold” dovoluje pracovat v mnoha různých podmínkách a stavebních situacích. Pět ramen s nadstandardními úhly ohnutí dovoluje čerpat beton i do vnitřních prostor staveb. Rovněž maximální výška rozbalení 7,2 m předurčuje vozidlo pro širokou škálu použití.

Výložník, složený z pěti ramen, je velkou devizou čerpadla Liebherr THP 170H 36 M5 XXT.
Výložník, složený z pěti ramen, je velkou devizou čerpadla Liebherr THP 170H 36 M5 XXT.

Multifunkčnost modelu je podpořena patentovaným systémem rozpatkování XXT. Ten umožňuje rozpatkování i v opravdu úzkých prostorech a díky tomu lze čerpadlo použít i v stísněných podmínkách, například v centrech měst. Systém rozpatkování zároveň automaticky hlídá stabilitu celého vozidla, aby nedošlo k jeho převrácení. Vysunutí stabilizačních patek se ovládá pomocí dálkového ovladače, na jehož displeji vidí obsluha rovněž aktivní pracovní zóny.

Vysoký výkon a nízké náklady na provoz

Devizou tohoto autobetonového čerpadla je také výkon. Čerpání zajišťuje velmi silný polouzavřený hydraulický „PowerBlock”, který umožňuje přepravit více než 160 m3/hod. Díky polouzavřenému hydraulickému okruhu, který kombinuje výhody prověřených otevřených i uzavřených okruhů, je eliminována spotřeba oleje. To má vliv jak na celkovou hmotnost, tak i na provozní náklady. Vše je doplněno o nádrž na vodu, oplach a také rezervní nádrž pro palivo.

Technické parametry
Technické parametry

Za zmínku stojí tvar násypky, který pomáhá k plynulému čerpání betonových směsí. Dva agitátory uvnitř násypky slouží k tlačení betonu do sacího prostoru násypky, což je patrné především při čerpání tužších betonových směsí. Výrobce dodává čerpadlo i se širokou nabídkou doplňků, které si zákazník může sám zvolit. Ať už se jedná o LED osvětlení pracovního prostoru a okolí nebo o různé úložné prostory a boxy pro nástroje a náhradní hadice.

Nové autobetonové čerpadlo disponuje patentovaným systémem rozpatkování XXT.
Nové autobetonové čerpadlo disponuje patentovaným systémem rozpatkování XXT.

První zkušenosti obsluhy

Dojmy z nového stroje shrnuje obsluha z OSBET Beton takto: „Po krátkém záběhu je pumpa rychlá a svižná. Časově náročnější je rozbalení pěti ramen do pracovní polohy a pochopitelně i následné složení. Je třeba si zvyknout i na jiný systém ovládání. Rozpatkování v úzkých prostorách je perfektní. Auto je silné a dostane se, kam je potřeba. Jedná se celkově o velmi slušný stroj a převládají pozitivní pocity a spokojenost.

Novinka od výrobce Liebherr, model THP 170H 36 M5 XXT, má na trhu velký potenciál, a to díky své nízké hmotnosti a široké škále použití v různých podmínkách. Nejen proto je tento stroj v materiálech výrobce označován jako „All-rounder” – tedy jako všestranný stroj s řadou inovací firmy Liebherr.

Autor: David Vobora
Foto: Archiv společnosti Kranimex a Jaroslav Bzenecký
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek