Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Přivítejme nového krále v kategorii středně těžkých kompaktních rýpadel: JCB 245XR

Zveřejněno: 5. 6. 2024

V rámci nové modelové řady X Series britského výrobce JCB představujeme dlouho očekávanou novinku: 28tunové pásové rýpadlo JCB 245XR s nulovým přesahem zádě. Propracovaný design, jdoucí až do toho nejmenšího detailu, spolu s nekompromisními výkony a provozními parametry jsou společnými atributy tohoto stroje, který má ambice prosadit se v celé řadě odvětví. Rýpadlo je možné u nás již objednat, a to u dealera značky JCB, společnosti TERRAMET, která ke strojům poskytuje rovněž autorizovaný servis.

Neskutečná síla navzdory kompaktním rozměrům. To je JCB 245XR.

Koncepčně navazuje 245ka na menší stroj z řady X Series, rýpadlo JCB 220X. V řadě parametrů se však liší. Co je pozoruhodné, větší sourozenec 245XR nabídne uživateli o 40 % kratší poloměr otáčení zádě (1 720 mm) než 220X a celkový poloměr otáčení činí skvělých 1 600 mm. Jak je z těchto čísel na první pohled patrné, výborné manévrovací schopnosti jsou u této novinky zaručeny. Uplatnění najde jak v městských zástavbách s omezeným prostorem, tak třeba při opravách vozovek a při práci na dálnici, kde je žádoucí, aby stroje při práci nevybočovaly ze svého jízdního pruhu. Co se výrobci povedlo na jedničku je skloubení kompaktních rozměrů při současném zachování výkonu i pohodlí pro obsluhu.

Prostorná kabina nabídne strojníkovi dostatek místa ve všech směrech. Sedačka s kvalitním polstrováním má ve spodní části žlutě lakované ovládací prvky. Efektní žluté lakování najdeme také na otočných ovladačích a na panelu kolem joysticku. Je to detail, nicméně tyto prvky vdechnou kabině o poznání luxusnější dojem. Ve výbavě nechybí nic, co je v této hmotnostní třídě zvykem. Velkou péči věnovali konstruktéři odhlučnění kabiny, která je díky novým dvojitým viskózním tlumičům jednou z nejtišších ve své třídě 69 dB(A) a nabídne nejlepší ochranu proti vibracím. I při práci s hydraulickým kladivem si obsluha bude připadat jako by ovládala spíše nějaký simulátor.

Nízký poloměr otáčení spolu se zesíleným výložníkem a ventily HBCV zvyšují použitelnost a univerzálnost tohoto rýpadla.
Nízký poloměr otáčení spolu se zesíleným výložníkem a ventily HBCV zvyšují použitelnost a univerzálnost tohoto rýpadla.

Prověřeno v důkladných testech

Kvalita všech komponentů je u řady X výrobce JCB příkladná. V případě modelu 245XR zaslouží pochvalu nízkoemisní motor DIESELMAX (splňující emisní normu Stage V) s výkonem 129 kW. Jak udává výrobce ve svých materiálech, motor prošel důkladnými zatěžkávacími zkouškami na sedmi desítkách strojů s více než 100 000 „testovacími“ motohodinami provozu. Nové rýpadlo bylo před svým uvedením do prodeje dále testováno na speciální vibrační plošině, simulující otřesy a vibrace jako v reálném provozu na stavbách. Dalšími zkouškami pak prošly všechny otevírací kryty a dveře včetně jejich úchytů. Během 30 000 cyklů byly tyto pohyblivé komponenty vyladěny tak, aby vydržely i hrubé zacházení kdekoliv na stavbě. Stejně tak byl speciálně zesílený podvozek a části výložníku a násady; zvýšit torzní tuhost a stabilitu napomáhají roboticky svařované profily.

Elegantní a funkční design

Co se týče designu stroje, nové JCB245XR má povedenou nástavbu s efektními prolisy na boku (podobně jako v kabině i tady najdeme vkusnou hříčku designéra v podobě červeně lakovaného orámování), integrované protizávaží je posunuto co nejvíce dozadu, aby zbylo místo ještě na dobře přístupná a široká servisní dvířka. Přístup nahoru na nástavbu je zepředu, opěrné zábradlí je dostatečně vysoké a jsou tu madla pro obě ruce.

Technické parametry JCB 245XR.
Technické parametry JCB 245XR.

Špičková výbava pro produktivní práci

Hydraulický systém stroje s blokem ventilů poslední generace pracuje pod taktovkou prémiových japonských komponentů. Velmi přesnou práci, například při skládání materiálů, usazování skruží nebo prefabrikátů, umožňuje elektrické proporcionální ovládání s možností nastavení hydraulických průtoků a odezvy při práci s daným příslušenstvím. K dispozici je strojníkovi také oblíbená funkce, tzv. Power Boost, kdy po stisknutí tlačítka dojde k jednorázovému navýšení hydraulického výkonu a ke zvýšení okamžité vylamovací síly na násadě rýpadla. Továrně je rýpadlo vybaveno bezpečnostními ventily HBCV proti přetržení hadic, takže rýpadlo může být bez problému využíváno také na zvedání a přemísťování břemen na staveništi.

Zrodil se nový šampion?

Nový kompaktní model JCB 245XR nastavuje v mnoha ohledech přísná měřítka pro všechny své následovníky v dané kategorii strojů. Jak je patrné z prvních materiálů výrobce, stroj si hravě poradí nejen při klasickém kopání, ale také při práci s paletizačními vidlemi, nebo při manipulaci s hákem a břemenem. Úroveň zpracování kabiny, stejně jako všech detailů jistě uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Tuzemský dealer, společnost TERRAMET, stroj nakonfiguruje přesně dle vašich potřeb a s požadovaným typem příslušenství. O termínech dodání, ceně a ostatních technických parametrech kontaktujte prodejce na níže uvedených kontaktech.

— kontakty —

TERRAMET, spol. s r.o.

E: info.cz@terra-world.com   T: +420 800 222 666   WWW: https://www.terra-world.cz/

Autor: Jan Rybář
Foto: TERRAMET
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Bobcat na Demo Days 2024 prezentoval více než 90 novinek

Zveřejněno 24.7. Jak se již stalo dobrým zvykem, ani letos zástupci redakce Stavební techniky na akci Bobcat Demo Days, určené pro zákazníky, obchodní partnery a novináře, nechyběli. Na testovacím polygonu, hned vedle výrobního závodu v Dobříši, čekala příchozí… celý příspěvek

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno 22.7. Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG… celý příspěvek

Spolehlivé světlo pro profesionály

Zveřejněno 19.7. Nebojte se pracovat i po setmění! Kvalitní přídavná dálková a pracovní světla OSRAM LEDriving® zajistí perfektní osvětlení i v těch nejhorších světelných podmínkách, takže se práce nemusí zastavit ani v nočních hodinách. celý příspěvek