Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Počítačové simulátory ze světa stavební techniky. Vyžadují zručnost i strategii

Zveřejněno: 7. 7. 2021

Ne vždy se naskytne příležitost si na živo každý stroj osahat a vyzkoušet různé druhy profesí na stavbách. Díky virtuální realitě je ale možné se k tomu alespoň z části přiblížit. Žijeme v době digitální a simulátory jsou každým rokem reálnější. Dnes navíc nejsme omezeni jen na platformu PC, velké oblibě se těší herní konzole nebo mobilní verze simulátorů. Není pochyb, že růst popularity virtuální reality bude i pro toto odvětví přínosem.

Momentka z Construction Simulatoru 2015.

Pojmem simulátor se rozumí něco, co umožňuje evokovat a co nejvíce připodobnit skutečnou činnost. Čím realističtěji se to povede, tím samozřejmě lépe. A to je také důvod, proč si většina simulátorů zakládá na speciálním příslušenství pro hraní těchto her. Můžou to být například volanty nebo různé joysticky, které dělají celý virtuální realitu autentičtější. Nejčastěji se setkáváme se simulátory, kde figurují dopravní prostředky. Jistě si všichni vybavíme simulátor nákladní přepravy EURO Truck nebo Train Simulátor, kde hra spočívá v převozu nákladu a získání peněz, za které se vylepšuje auto nebo kupují další licence pro přepravu. A ano, tohle je skutečně základ většiny simulátorů. Dnes se však už setkáváme s daleko rozšířenějším polem působnosti oblíbených simulátorů a několik, těch opravdu zajímavých, si ukážeme.

EURO Truck Simulator 2

Přestože tento simulátor je zaměřen pouze na kamionovou přepravu, nabízí mnohé prvky, které mu konkurence může jen a pouze závidět. EURO Truck těží ze své historie, jelikož jeho první PC verze spatřila světlo světa už v roce 2008. Za simulátorem stojí čeští vývojáři týmu SCS, kteří vytvořili několik herních verzí podle místa, kde chcete jezdit. Je možné zakoupit všechny části a vlastnit tak přepravní firmu celoevropského charakteru. Jízda se odehrává mezi evropskými metropolemi, za Českou republiku nechybí Praha.

EURO Truck Simulator 2 těží z autentických map.
EURO Truck Simulator 2 těží z autentických map.

Už je rozpracovaná celá verze české mapy v neuvěřitelném měřítku 1:1, kde je skvělá autentičnost krajiny. Hra je propracovaná opravdu do detailu. Nechybí policejní hlídky, odtahové společnosti nebo čerpací stanice. Na to vše je třeba dávat pozor, aby byl náklad bezpečně přepraven a vás jako hráče to nestálo zbytečně moc peněz, respektive zbylo vám na investice do vylepšování nákladního vozu, na koupi vozu nového nebo pořízení důležitých licencí se kterými se otevírají další segmenty hry.

EURO Truck Simulátor 2 se prodává v mnoha edicích, základní verze, obsahující často jen jednu zemi, začíná na cenách kolem 300 Kč. Vylepšené nebo limitované edice stojí lehce pod hranicí 1 000 Kč.

Construction Simulator 2015

Tato hra nepatří mezi nejnovější. Díky na svou dobu pořád dobré grafice má však stále co nabídnout. Ve hře můžete ovládat 16 realistických stavebních strojů LIEBHERR, STILL a MAN. Kopete základy domu, vyléváte beton pomocí obrovského čerpadla nebo si při umisťování střešních nosníků pomocí mobilního jeřábu otestujte, jak máte pevnou ruku. Realistický systém ovládání pomocí dvou joysticků s rozvržením SAE navozuje dojem skutečné práce na reálném staveništi. Vše doplňují autentické zvuky, které vývojáři nahrávali během práce skutečných strojů.

Ve hře na vás čeká celá řada úkolů rozdělených do 200 misí, a protože ve více lidech jde práce lépe od ruky, nechybí ani multiplayerový režim. Díky možnosti volit z několika úrovní obtížnost si na své přijde úplný začátečník i zkušený „bagrista”.

V Construction Simulatoru 2015 si dali záležet na systému ovládání.
V Construction Simulatoru 2015 si dali záležet na systému ovládání.

Truck and Logistic Simulator

Dost možná nejkomplexnější hra na principu simulátoru ve stavební technice, která je momentálně k dostání. Vývojáři se rozhodli pokrýt celý logistický proces od převzetí zásilky, jejího transportu až po konečné vyložení. K tomu ve hře slouží široká škála techniky zahrnující vysokozdvižné vozíky, jeřáby, teleskopické nakladače, kolové nakladače, množství dodávek, sklápěčů i těžkých tahačů. Hra vede k tomu, aby se každý naučil jezdit se vším, co je k dispozici a za to rozhodně dáváme palec nahoru.

Truck and Logistic Simulator.
Truck and Logistic Simulator.

Počítá se i se servisem a údržbou. Pokud si například pořídíte auto, musíte hlídat nejen palivo v nádrži, abyste včas vyhledali benzínku a natankovali, ale potřeba je sledovat též stav vozu. Ten se neustále opotřebovává a každý chybný manévr se sčítá, takže je třeba využívat i služeb servisu. A servisy jsou to, co na té hře opravdu baví. Vývojáři totiž nezabředli pouze na možnosti změnit barvu stroje. Svého parťáka pro práci si můžete opravdu „vymazlit” a uspořádáním budíků a volbou žárovky ve světle to zdaleka nekončí.

Do plnění úkolů nejste nikterak časově tlačeni a můžete si podle nálady jezdit „pohodičku” nebo absolovat plnohodnotné směny. Stejně jako u předchozích her nechybí multiplayer, ve kterém si užijete ještě více zábavy. Cena tohoto simulátoru se pohybuje kolem 800 Kč.

Autor: Miroslav Shrbený
Foto: steampowered

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek