Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Jak se rychle a efektivně naučit ovládat pásové rýpadlo? Ve virtuální realitě!

Zveřejněno: 14. 11. 2018

Kanadská společnost CM Labs ohlásila na sklonku léta spuštění zajímavého digitálního projektu. Pod názvem Excavator Simulator Pack pustila do světa první simulátor na bázi komerční aplikace, ve kterém si lze osvojit komplexní práci s pásovým rýpadlem v kategorii 21 tun.

Jak je vidět z prvních zveřejněných fotografií, aplikace nabídne realisticky ztvárněné prostředí, které vtáhne uživatele „do děje”. K dispozici je celá řada funkcí a nastavitelných modů, kterými lze upravovat podmínky na virtuálním staveništi. Na simulátoru se lze zdokonalovat například v hloubení příkopů, nakládání materiálu na vozidla, ale slouží také k osvojení si základních bezpečnostních pravidel při práci ve vymezeném prostoru.

Podle zvolené konfigurace tak lze pilovat techniku práce, bezpečnost nebo produktivitu. Veškeré aktivity jsou zaznamenávány v reálném čase a ohodnoceny vlastním skóre. Uživatel tak okamžitě vidí výsledek svého počínaní za kniplem joysticku. Hodnotí se tu například přesnost, rychlost práce, hmotnost naloženého materiálu v jedné lopatě a další ukazatele. Užitečnou funkcí budou určitě také nejrůznější výukové tutoriály s názornými ukázkami.

Z pokročilejších funkcí stojí za zmínku tzv. Grade Quality Sensor, který slouží k měření přesnosti výkopu. Pokut tuto funkci uživatel zapne, uvidí na obrazovce v reálném čase výšku, sklon a konzistenci prováděného výkopu. K dalším podobným „hračkám” patří funkce „sandbox”, v překladu „pískoviště”. A toto už je funkce pro opravdové fajnšmekry – vyzkoušet si lze výkopy kolem nejrůznějších překážek, jako jsou kanalizační vývody, bedny na štěrk, haldy pneumatik a podobně. K dokonalé simulaci nechybí možnost změnit režim „noc-den”, nebo klimatické podmínky, podle nichž se také mění kvalita podloží.

Excavator Simulator Pack zkrátka na první pohled vypadá jako povedená hračka pro dospělé. CM Labs touto aplikací doplnila svou stávající řadu simulátorů, kam patří například simulátory vysokozdvižných jeřábů, výškových jeřábů, ale také kolových nakladačů, rýpadlo-nakladačů nebo grejdrů.

Simulátor stavební techniky (stránky v angličtině).

Autor: Jan Rybář
Foto: www.cm-labs.com
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek