Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Našli jsme unikát. Elektrický dozer T 170E donedávna sloužil v náchodské teplárně

Zveřejněno: 19. 4. 2019

Na českém trhu byly vyrobeny všehovšudy tři kusy. Na zakázku. Řeč je o elektrobuldozerech řady T (tzv. Stalinec) – konkrétně typech T100, T130 a T170, speciálně upravených na elektrický pohon. Úpravy prováděl v osmdesátých a v první polovině devadesátých let státní podnik Stavební stroje Zličín. Údajně poslední dochovaný exemplář elektrického dozeru T170 se nachází v náchodské teplárně a tip na něj jsme dostali od jednoho z našich čtenářů.

Ještě nedávno pracoval. Elektrobuldozer T170.

Díky vstřícnosti firmy innogy, která teplárnu v Náchodě provozuje, jsme se za elektrickým dozerem zajeli podívat, vyfotit si ho a zeptat se na jeho osud.

Dozer na elektřinu? Mělo to své výhody...

Škoda, že jste nepřijel dřív. Dnes už to neuslyšíte, ale ta mašina si jen tak vrněla,“ říká s úsměvem vedoucí technik provozu, pan Milan Kaválek, zatímco míříme k bývalému překladišti hnědého uhlí, které bylo „revírem“ elektrické T170ky. Stroj tu sloužil k rozhrnování hnědého uhlí, které sem bylo dopravováno železniční vlečkou z dolu Bílina. Maximální kapacita překladiště pro jednu zimní sezonu byla 5 000 tun. Právě nízký hluk byl jednou z výhod elektrického stroje, těmi dalšími byly nízké vibrace a v podstatě nulové emise. Díky elektrickému pohonu odpadalo také zdlouhavé zahřívání motoru; stroj byl okamžitě připravený ke svému nasazení. Přestavěný buldozer měl také nižší provozní náklady, dané úsporou paliva, motorového oleje, filtrů a díky jednoduchosti elektromotoru byly nižší také celkové náklady spojené s opravami. Nahlédneme-li do tehdejších oficiálních materiálů výrobce, které má naše redakce k dispozici, celková garantovaná úspora byla v roce 1991 vyčíslena pro jednosměnný provoz na minimálně 350 tisíc korun. „Samozřejmě má to svoje pro a proti. Jednak musíte mít vlastní zdroj energie a za další, stroj musel kvůli kabeláži pracovat pouze ve vymezeném prostoru,“ vysvětluje Milan Kaválek. Celkově vzato ale klady určitě převážily nevýhody, už i díky tomu, že náchodská teplárna je umístěná blízko centra města a obyvatele tak nerušil typický „klapák“ starého dieselu. „Obzvlášť při startování za studena by to byl pořádný rachot,“ říká pan Kaválek. Na dozeru, který pracoval ve vícesměnném provozu, bylo v době jeho odstavení (2018) natočeno přes 10000 motohodin.

Starý dobrý „Stalinec“ s elektrickým motorem. Nahoře je vidět násypka na uhlí. Mimochodem, obsahovala v sobě čidla, které při stanovené výšce haldy automaticky zastavila sypání. Toto řešení sami vymysleli a vyrobili technici v Náchodě.
Starý dobrý „Stalinec“ s elektrickým motorem. Nahoře je vidět násypka na uhlí. Mimochodem, obsahovala v sobě čidla, které při stanovené výšce haldy automaticky zastavila sypání. Toto řešení sami vymysleli a vyrobili technici v Náchodě.

Jak to všechno začalo...

První taková úspěšná přestavba byla zrealizována v roce 1986 na dozeru T 100MGP, kde byl použitý asynchronní elektromotor (500 V) o výkonu 75 kW (980 ot./min). Tento dozer řadu let sloužil v Severočeském hnědouhelném revíru, konkrétně v Březové u Sokolova (k.p. Důl pohraniční stráže). Dozer byl nasazený při přihrnování hnědého uhlí, ale také k úpravě dopravních cest. Podobně jako náchodský exemplář byl přívod energie řešený pomocí navijáku a přívodního kabelu o délce 100 metrů. Druhý takový dozer pracoval ve Svatavě, v dole Medard. Na základě dobrých zkušeností pak státní podnik Stavební stroje Zličín nabízel tyto úpravy i do dalších, podobných provozů, jako byla teplárna v Náchodě.

Dozer T170

Základem náchodského exempláře byla dvojice elektromotorů, při čemž k pojezdu sloužil silnější z nich (55 kW), druhý elektromotor (22 kW) poháněl hydraulické agregáty. Místo rozrývače je za kabinou umístěné navíjecí zařízení s napájecím kabelem o celkové délce 110 metrů. Zajímavostí je speciálně zkonstruovaný šnek navijáku, který při zpětném navíjení zajišťoval rovnoměrný posun kabelu na kotouči. K odvíjení a navíjení kabelu docházelo automaticky při sešlápnutí spojky. „Dlouho jsme přemýšleli, jak vyřešit propojení kabelu s buldozerem, až jsme vymysleli vlastní systém napínacích bubnů,“ dodává Milan Kaválek. Ten už ovšem dnes neuvidíme, protože s přechodem na ekologický provoz teplárny (plynofikace) došlo k již zmíněné odstávce stroje. Mimochodem, jak se lze dočíst v dobových prospektech, firma Stavební stroje Zličín nabízely případným zájemcům i vlastní přenosný trafokiosek s příslušnou elektrovýzbrojí. Pro zajímavost, tato konfigurace stála tehdy zájemce cca 15 000 Kčs.

Další odlišností od sériového provedení je blokace 3. a 4. převodového stupně, pro pojezd se tak používal pouze 1. a 2. stupeň.

Detail šneku pro rovnoměrné odvíjení kabelu.
Detail šneku pro rovnoměrné odvíjení kabelu.

Závěrem

Elektrický dozer T170 je bezesporu raritou a ukázkou inovačního myšlení tehdejších konstruktérů. Na zmíněném exempláři byly provedeny ještě další úpravy, najdeme tu například přídavnou stupačku z protiskluzové mřížoviny, v jinak strohé kabině je instalováno výkonné topení a pro případ veder také větrák.

Za zprostředkování reportáže děkujeme teplárně v Náchodě.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek