Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Optimálně sladěné modely. Společnost Liebherr představila novou řadu kompaktních nakladačů

Zveřejněno: 10. 10. 2022

Kompaktní nakladače Liebherr se od své premiéry v roce 2013 osvědčily v nejrůznějších oborech jako bezpeční a spolehliví pomocníci. Nyní společnost Liebherr tuto typovou řadu inovoje a rozšiřuje o nový model L 504. K nejdůležitějším novinkám patří přepracovaná kabina strojníka, která nabízí vynikající výhled díky větším proskleným plochám. Modely L 506 a L 508 lze volitelně dodat v provedení „Speeder“ navyšující maximální rychlost na 30 km/h.

Kompaktní nakladač Liebherr L 504 je nejnovější model v nabídce kolových nakladačů Liebherr.

Nová typová řada kompaktních nakladačů zahrnuje tři optimálně sladěné modely. Nakladač L 504 Compact rozšiřuje nabídku kolových nakladačů koncernu Liebherr směrem dolů, přičemž zachovává kvality větších kolových nakladačů Liebherr a přesvědčí svým výhodným poměrem ceny a výkonu. Následuje model L 506, který díky velkému množství nového vybavení potvrzuje svoji silnou pozici na trhu. Stejně jako u nakladače L 504 také u nakladače L 506 konstrukční výška nepřekračuje 2,5 m, což například usnadňuje přepravu na přívěsu. Nový nakladač L 508 Compact je větší a širší, než zbylé dva kompaktní modely. Vyniká svým silným pohonem pojezdu a vysokou překlopnou silou.

Kompaktní nakladač Liebherr L 508 na stavbě. Model L 508 Compact je větší a širší než L 504 a L 506.
Kompaktní nakladač Liebherr L 508 na stavbě. Model L 508 Compact je větší a širší než L 504 a L 506.

Univerzální a výkonný: inteligentní řešení kinematiky výložníku

Nové kompaktní nakladače mají robustní výložník se Z-kinematikou, která umožňuje použití nejrůznějšího pracovního nářadí. Pro bezpečný a přesný provoz s paletizačními vidlemi společnost Liebherr optimalizovala paralelní vedení. To je například důležité při přepravě palet s dlažbou nebo terasovými dlaždicemi v zahradnictví a zemědělství. Pro další zvýšení mnohostrannosti nabízí Liebherr u modelů L 506 a L 508 kinematiku výložníku ve volitelné variantě „High Lift”, tedy s prodlouženým provedením kinematiky výložníku a s větším dosahem. Díky tomu mohou kompaktní nakladače nakládat také větší nákladní vozidla.

Výkonové parametry nových kompaktních nakladačů
Výkonové parametry nových kompaktních nakladačů

V komunálních službách jsou kolové nakladače konfrontovány s nejrůznějšími požadavky. Přeprava materiálu s různými lopatami nebo s paletizačními vidlemi, zemní práce s lopatou 4 v 1, úklidové práce se zametacím strojem nebo úklid sněhu se sněhovou radlicí je několik příkladů. Pro efektivní a spolehlivé zvládnutí těchto rozmanitých úkolů nabízí společnost Liebherr k nakladačům plně automatický rychloupínací systém LIKUFIX umožňující obsluze stroje stisknutím tlačítka v kabině během několika sekund vyměnit mechanické a hydraulické pracovní nářadí. Tím se šetří čas a minimalizuje riziko úrazu, protože strojník nemusí při výměně vystoupit z kabiny.

Komfortní a bezpečná: nová kabina a funkční design

Propracovaná řešení byla uplatněna také u nově koncipované kabiny, která je přístupná přes robustní nástup. Na první pohled je zřejmé, že společnost Liebherr zvětšila prosklené plochy na všech stranách. U čelního skla dokonce až po podlahu kabiny obsluhy. To umožňuje lepší výhled všemi směry, především však na pracovní nářadí a do oblasti kloubu kolového nakladače. Zadní sklo je po stranách vyklenuté a díky tomu umožňuje volný výhled dozadu. Pro zvýšení bezpečnosti při couvání nabízí nové kompaktní nakladače volitelnou couvací kameru.

Optimální výhled: nová kabina kompaktních nakladačů Liebherr má velké prosklené plochy.
Optimální výhled: nová kabina kompaktních nakladačů Liebherr má velké prosklené plochy.

Nesčetné detaily, například přehledně uspořádané ovládací prvky nebo praktické odkládací plochy zvyšují komfort kabiny strojníka. S osvědčeným joystickem Liebherr může obsluha stroje bezpečně ovládat kinematiku výložníku a pracovní nářadí. To platí také pro volitelný minijoystick na ovladači, který slouží k ovládání pomocných hydraulických funkcí. Sloupek řízení může být na přání zákazníka proveden v plynule nastavitelném provedení a displej umožňuje individuální nastavení polohy na sloupku A kabiny strojníka. Tato opatření zajišťují snadné a intuitivní ovládání kompaktního nakladače, což je například důležité u pronajímání stavebních strojů.

Design nových kompaktních nakladačů Liebherr působí moderně a funkčně. Kryt motoru s dynamickými tvary je přehledně uspořádán a nebrání ve výhledu z kabiny. Kinematika výložníku má kónický tvar, který optimalizuje výhled na pracovní nářadí a náklad. Kompaktní konstrukce nových kompaktních nakladačů s nízkým těžištěm zajišťuje optimální rozložení hmotnosti. Z toho vyplývá bezpečná stabilita a bezpečný jízdní komfort.

Autor: Liebherr
Foto: Liebherr
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek