Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nakladač L 509 Tele spojil výhody dvou tříd do jednoho stroje

Zveřejněno: 13. 7. 2022

Společnost LIEBHERR-STAVEBNÍ STROJE CZ s. r. o. představila v rámci brněnského veletrhu Silva Regina řadu strojů. Patřily mezi ně teleskopický nakladač T 46-7s, dále průmyslový stroj Liebherr LH 22 M Litronic či kloubový teleskopický nakladač Liebherr L 509 Tele, u kterého se zastavíme podrobněji.

Kloubový teleskopický nakladač L 509 Tele umožňuje díky svému teleskopickému výložníku snadné nakládání větších nákladních automobilů nebo kontejnerů.

Stánek se těšil veliké pozornosti a přilákal mnoho návštěvníků všech věkových kategorií. Není se čemu divit. Stroje si zde bylo možné prohlédnout a nechyběl ani odborný výklad v rámci kterého se zájemci dozvěděli množství zajímavých informací.

Vzhledem k zaměření veletrhu byly vystavené a předváděné stroje určeny především pro dřevařský průmysl a lesnictví, uplatnění ale naleznou i v dalších odvětvích (stavebnictví, recyklace, komunální služby...). Příkladem buďiž nový kloubový teleskopický nakladač Liebherr L 509 Tele.

Kloubový teleskopický nakladač Liebherr L 509 Tele

Jde o univerzální stroj určený pro široké spektrum prací, který spojuje výhody dvou tříd. Kombinována je u něj výška zdvihu a pracovní dosah chrakteristický pro teleskopické manipulátory spolu s produktivitou a překládkovým výkonem klasického kolového nakladače.

Parametry nakladače L 509 Tele ve standardním provedení
Parametry nakladače L 509 Tele ve standardním provedení

Při vývoji modelu byla jako výchozí stroj použita varianta stereonakladače Liebherr L 509 Speeder. To znamená, že kloubový teleskopický nakladač má osvědčené stereo řízení, a díky výkonnému hydrostatickému pohonu pojezdu dosahuje v sériovém provedení maximální rychlost 38 km/hod. Současně splňuje požadavky emisního předpisu V/Tier 4f.

Místo klasické kinematiky výložníku kolových nakladačů má nakladač výsuvný teleskopický výložník, který mu při použití paletizačních vidlí umožňuje výšku zdvihu až 4,8 m. Díky teleskopickému výložníku s integrovanou Z-kinematikou může obsluha stroje mimo jiné nakládat kontejnery a nákladní vozidla nebo stohovat přepravovaný materiál. Při práci s paletizačními vidlemi není nutné ruční manévrování, protože inženýři společnosti Liebherr optimalizovali paralelní vedení pro provoz s paletizačními vidlemi.

Liebherr L 509 Tele v sobě spojuje výšku zdvihu běžného teleskopického nakladače s překládkovým výkonem klasického kolového nakladače.
Liebherr L 509 Tele v sobě spojuje výšku zdvihu běžného teleskopického nakladače s překládkovým výkonem klasického kolového nakladače.

Univerzální použití

Nový teleskopický výložník nabízí výhody s ohledem na výšku zdvihu a na dosah. Stereo řízení Liebherr, osvědčená kombinace kloubového řízení s řízenou zadní nápravou, umožňuje vynikající manévrovatelnost stroje. Aplikace tohoto kombinovaného technického řešení na nový nakladač L 509 Tele činí z tohoto stroje flexibilního partnera. Například v zahradnictví a zemědělství, u komunálních služeb, při zimní údržbě komunikací nebo v recyklačním průmyslu. Na stavbách všeho druhu poslouží jako mnohostranný pomocník, který zvládne bezpečně ovládat i méně zkušená obsluha stroje.

Kloubový teleskopický nakladač L 509 Tele má osvědčené stereo řízení.
Kloubový teleskopický nakladač L 509 Tele má osvědčené stereo řízení.

S různorodými oblastmi použití se pojí široká škála pracovního nářadí, se kterým může nový kloubový teleskopický nakladač efektivně pracovat po celý rok. Zemní lopaty, lopaty na lehké materiály, paletizační vidle, lopaty s přidržovačem nebo sněhové radlice jsou pouze několik příkladů. Pro umožnění rychlé výměny tohoto pracovního nářadí navíc Liebherr vybavil nakladač L 509 Tele nově zkonstruovaným hydraulickým rychlovýměnným systémem. Připojovací rozměry jsou přitom stejné, jako u kolových nakladačů L 506 Compact až L 509 Stereo. To znamená, že provozovatelé mohou dále používat stávající pracovní nářadí těchto strojů i u nakladače L 509 Tele.

Nakladač se vyznačuje vysokou vylamovací silou a také vysokou silou v horní oblasti kinematiky výložníku. Díky své kompaktní konstrukci umožňuje dobrý výhled na každé pracovní vybavení.

Komfortní kabina a intuitivní ovládání

Nakladač L 509 Tele se pyšní jedním z nejprostornějších pracovišť strojníka ve své třídě. Oblíbená kabina stávajících stereo nakladačů byla uzpůsobena pro provoz kloubového teleskopického nakladače (například navíc vybavena střešním oknem, které umožňuje dobrý výhled na pracovní nářadí a přepravovaný materiál i při vysunutém teleskopickém výložníku). Kromě velkého prostoru vyniká uspořádání kabiny svojí přehledností. Zvláštností je výškově nastavitelný 9” dotykový displej, který zobrazuje veškeré informace s dobrou viditelností.

Kabina je v porovnání se standardními Stereo nakladači Liebherr upravená. Dostala například střešní okno.
Kabina je v porovnání se standardními Stereo nakladači Liebherr upravená. Dostala například střešní okno.

Funkce teleskopického výložníku lze ovládat pohodlně a intuitivně ovladačem, který je v sériovém vybavení stroje integrován do sedadla obsluhy. Minijoystick na ovladači slouží k teleskopickému vysouvání a zasouvání výložníku a k ovládání hydraulického pracovního nářadí. Pro ještě větší usnadnění práce s teleskopickým výložníkem se nabízí volitelné příslušenství „komfortního ovládání teleskopického výložníku”, zahrnující automatický zpětný pohyb lopaty, programovatelné funkce automatického zvedání a spouštění výložníku a vizualizaci polohy pracovního nářadí na displeji.

Inteligentní hlásič přetížení

Zejména při vysunutém teleskopickém výložníku působí díky pákovému efektu na stroj enormní síly. Nakladač je proto vybaven inteligentním hlásičem přetížení, který klopný moment (vliv zátěže) indikuje na displeji a v případě potřeby ho nepustí za dovolenou mez. Tato pomůcka zajišťuje vysokou míru bezpečnosti, v kritickém rozsahu před dosažením meze stability zajistí hlásič přetížení zpomalení pohybů pracovní hydrauliky až do úplného zastavení. Poté lze s teleskopickým výložníkem provádět již jenom pohyby, které opět zlepší stabilitu stroje. Jako dodatečné upozornění je obsluha stroje při překročení maximálního zatížení varována akustickou signalizací a vizuální výstrahou na displeji.

Mezi další vymoženosti nakladače patří snížený úhel natočení kloubu o 30°, díky kterému při přepravě těžkých břemen zůstává těžiště stále blízko středu stroje, což zvyšuje jeho stabilitu. Tlumení ve středovém kloubu vyrovnává nerovnosti terénu stejně jako u stávajících stereo nakladačů L 509 a na nerovném terénu zajišťuje stabilní jízdní vlastnosti. Praktické tlumení v koncových polohách kloubového teleskopického nakladače se dodává jako volitelné vybavení.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková1)
Foto: Liebherr

1) Info o L 509 Tele čerpány z materiálů Liebherr.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek