Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Nové manipulační rýpadlo Cat MH3026 pro práci s odpady a do kovošrotů

Zveřejněno: 6. 4. 2022

Nedávno představené nové manipulační rýpadlo Cat MH3026 je určeno pro spolehlivý a efektivní provoz v oblastech nakládání s odpady a kovovým šrotem. Stroj disponuje pokročilým elektrohydraulickým systémem řídícím rovnováhu mezi výkonem a účinností, který zkracuje dobu cyklu a umožňuje zpracovat více materiálu za stejnou dobu. Obsluha ocení novou kabinu, množství komfortních funkcí a snazší údržbu.

Nový výložník poskytuje manipulačnímu rýpadlu Cat MH3026 dosah až 13 m.

Pohon manipulačního rýpadla zajišťuje motor nové generace Cat C7.1, který je schopen spalovat naftu obsahující až 20 % biosložky (B20). Motor splňuje emisní normu Tier 4 Final respektive EU Stage IV, přičemž – spolu s navazujícím bezúdržbovým systémem následného čištění výfukových plynů – snižuje provozní náklady a maximalizuje dobu provozuschopnosti stroje. Dvojice režimů Power a Economy pak dolaďuje požadavky na výkon podle aktuálního úkolu a nabízí (v porovnání s předchozími modely bez možnosti snížení výkonu stroje) až o 10 % nižší spotřebu paliva.

Nový výložník poskytuje dosah až 13 m, což dovoluje obsluze častěji pracovat bez nutnosti změny polohy a – spolu s až o 20 % vyšším krouticím momentem – umožňuje za stejný čas přemístit více materiálu. Ve standardním režimu SmartBoom probíhá volný pohyb výložníku nahoru a dolů bez využití průtoku čerpadla, což umožňuje obsluze soustředit se na ovládání drapáku a docílit tak plynulejšího a úspornějšího pracovního cyklu. Režim těžkého zdvihu zase zvyšuje zvedací kapacitu pro případ potřeby efektivní manipulace s těžkými břemeny. Flexibilitu stroje nakonec rozšiřuje i velké množství přídavných zařízení.

Navrženo pro bezpečný provoz

Manipulátor Cat MH3026 dostal již do základní výbavy množství technologií zvyšujících bezpečnost provozu. Například systém E-fence umožní pohyb stroje jen v oblasti definované obsluhou, zatímco technologie Cab Avoidance pomáhá obsluze tím, že nedovolí kontakt mezi přídavným zařízením a kabinou. Neoprávněnému provozu stroje pak zabraňuje nový Operator ID, který pro spuštění motoru vyžaduje zadání PIN kódu.

Velká okna z tvrzeného skla s malými sloupky na přepracované konstrukci kabiny zvyšují viditelnost do všech stran a bezpečnost provozu. Standardně dodávané kamery na pravé straně a vzadu, které lze rozšířit až na 360stupňový výhled, jsou promítány na velkém dotykovém monitoru v kabině, což dále zlepšuje přehled o situaci v pracovním prostoru. Proti padajícím předmětům stroj dostal silnější čelní skla a střešní okna s vysokou odolností proti nárazu a poškození splňující normy EN356, P8B a P5A.

Velká okna z tvrzeného skla rozdělená malými sloupky zlepšují viditelnost do všech stran.
Velká okna z tvrzeného skla rozdělená malými sloupky zlepšují viditelnost do všech stran.

Bezpečnosti dále pomáhá přízemní vypínač, který zastaví přívod veškerého paliva do motoru a vypne stroj. Standardní zpětné ventily pro spouštění výložníku a tyče zabraňují zpětnému toku oleje v případě neočekávané ztráty hydraulického tlaku a udržují přední závěs bezpečně na místě. Všechna místa každodenní údržby jsou rychle přístupná z úrovně země, zatímco nová servisní plošina se schůdky poskytuje snadný, bezpečný a rychlý přístup do horního servisního prostoru.

Důraz na komfort pro obsluhu

Nová kabina Next Generation, nabízená v provedení Deluxe nebo Premium, je vybavena volitelnou možností řízení pomocí joysticku, která eliminuje sloupek řízení a výrazně zlepšuje výhled dopředu, zvětšuje prostor pro nohy a usnadňuje vstup do kabiny. Nastupování a vystupování dále usnadňuje výklopná konzola na levé straně. Všechny ovládací prvky jsou umístěny před obsluhou a v pohodlném dosahu tak, aby nedocházelo ke zbytečným pohybům.

Nová kabina Next Generation nabízí výběr mezi provedeními Deluxe a Premium.
Nová kabina Next Generation nabízí výběr mezi provedeními Deluxe a Premium.

Větší dotykový monitor s velkou 254 mm (10 palců) úhlopříčkou a s vysokým rozlišením je vybaven otočným voličem nabízejícím snadnou intuitivní navigaci. Jednotliví operátoři si mohou uložit svá specifická nastavení joysticku a preferovaného režimu výkonu, přičemž stroj automaticky načte zadané volby na základě ID operátora. Stroj MH3026 nabízí maximální výšku kabiny 5 750 mm, což zlepšuje viditelnost při nakládání a manipulaci s materiálem.

Servis a údržba

Standardní systém Product Link™ zaznamenává důležité provozní údaje, jako je poloha, počet hodin, spotřeba paliva, produktivita, doba nečinnosti, upozornění na údržbu a poruchové kódy. K datům lze vzdáleně přistupovat, sledovat je a využívat pro zvýšení efektivity správy vozového parku.

Nový filtr hydraulického oleje, který vydrží o 50 % déle než předchozí provedení, zlepšuje filtraci a prodlužuje intervaly výměny na 3 000 provozních hodin. Vylepšené protiodtokové ventily udržují hydraulický olej během výměny filtru čistý. Všechny motorové filtry mají koordinovaný interval výměny 1 000 provozních hodin a filtr sání vzduchu s předčističem vydrží až 1 000 hodin, což snižuje nároky na údržbu.

Stav filtrů a intervaly údržby může obsluha pohodlně sledovat na monitoru v kabině. Ulehčení běžné péče o manipulační rýpadlo přinesl též vysoce účinný chladicí ventilátor. Ten je standardně vybaven funkcí automatického zpětného chodu mající za cíl zpomalit pronikání nečistot a tím maximalizovat dobu provozuschopnosti stroje.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: Caterpillar

1) Z podkladů Caterpillar.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek