Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Novinka v ČR: Kolový nakladač SANY SW305 uhrane výbavou a nekompromisním výkonem

Zveřejněno: 15. 6. 2023

Není divu, že na loňském veletrhu Bauma mezi všemi těžkými rýpadly nebo obřími high-tech jeřáby výrobce SANY patřil 14,5tunový kompaktní nakladač SW305 spíše k těm méně nápadným. Stroj, který nyní oficiálně vstupuje na český trh, už podle prvních informací, které máme k dispozici, ovšem rozhodně stojí za pozornost. Opět nás udivuje jak míra standardní výbavy, tak výkonové parametry a zvolená technická řešení. Připočteme-li k tomu, že společnost CARACAL MACHINES pro nakladač nyní připravila zajímavé balíčky financování, rýsuje se před námi jeden z možných bestsellerů letošního roku v dané kategorii.

Nakladač SANY SW305 se uplatní v celé řadě odvětví, kromě stavebnictví také v průmyslu, zemědělství nebo při nakládání s odpady.

Vývoj nového „kompaktu” podřídili v SANY ryze evropskému zákazníkovi a jeho požadavkům. Stroj je postavený na robustní platformě: základem je masivní roboticky svařovaný rám s vysokou torzní tuhostí, který je zkonstruovaný tak, aby dlouhodobě odolával vysokému zatížení. Přední část nakladače s ramenem je s rámem spojena pomocí velkého středového kloubu s vysokopevnostním kuželíkovým ložiskem. Nenáročné na údržbu a zároveň extrémně odolné jsou ZF nápravy s lamelovými brzdami v olejové lázni a diferenciálem s uzávěrkou na přední nápravě. Rameno má Z-kinematiku poskytující vysokou vylamovací sílu a rychlé nakládací a vykládací cykly. Rám stroje spolu s vysokopevnostním středovým kloubem zajišťují stroji mimořádnou stabilitu, a to i při pojezdu s plně naloženou lopatou.

Výkon a úspora paliva není protimluv

Více než dostačující výkon (129 kW) v této kategorii nabízí vznětový motor Deutz se vstřikováním paliva Common Rail. Plný výkon a maximální točivý moment (880 Nm) jsou k dispozici už při otáčkách kolem 2 000 za minutu. Jednotka je vybavena inteligentním systémem elektronického řízení (EMR) a je sladěna s automatickou převodovkou Ergopower Poweshift od ZF s funkcí řazení pod zátěží. Obsluha může řadit buď v manuálním režimu, nebo svěřit řazení automatice. Chytrá převodovka a systém EMR se podepisují pod nízkou spotřebu paliva. Nakladač má čtyři rychlostní stupně pro jízdu vpřed, tři pro jízdu vzad a neutrál. Aby bylo vyhověno aktuálním emisním směrnicím (EU Stage V), byl motor doplněn o SCR systém a filtr pevných částic (DPF). Pro nižší hlučnost stroje a spotřebu paliva vybavil výrobce novinku hydraulicky poháněným ventilátorem se zpětným chodem. Toto řešení, známé především z těžších strojů, spočívá v opakujícím se čištění chladiče pomocí zpětného chodu. Interval spouštění reverzního chodu lze nastavit manuálně.

Velká výsypná výška a rychle reagující hydraulika – to jsou vlastnosti, které oceňují první uživatelé tohoto nakladače.
Velká výsypná výška a rychle reagující hydraulika – to jsou vlastnosti, které oceňují první uživatelé tohoto nakladače.

Základem vysokovýkonného hydraulického systému je hlavní hydraulické čerpadlo s řízením průtoku dle zátěže (tzv. Load Sensing) od výrobce Rexroth. Hydraulická soustava je vybavena senzory, které snímají aktuální zátěž, a na základě dat je pak dávkován potřebný hydraulický průtok. To se projeví jak v rychlejších cyklech (zvedání a spouštění ramene), tak samozřejmě v nižší spotřebě paliva. Líbit se bude určitě také třetí hydraulický okruh (ve standardní výbavě), proporcionálně ovládaný tlačítkem na joysticku. Okruh najde uplatnění například na ovládání hydraulického rychloupínače. Pro práci se zametacím zařízením nebo při srovnávacích pracích může strojník aktivovat další praktickou funkci – tzv. plovoucí rameno. Nakladač je vybaven bezpečnostními hydraulickými ventily, takže při přetížení se rameno nezhoupne, ale pomalu „dobrzdí” do polohy.

Chytrému napověz, hloupého trkni

Nový SANY SW305 se může pochlubit integrací několika automatických chytrých funkcí, které usnadňují ovládání stroje i méně zkušeným strojníkům a které zároveň násobně zvedají produktivitu. Zvlášť při opakujících pracovních cyklech přijde vhod automatické polohování lopaty zpět do řezu nebo funkce automatického nakládání. Rychlost zdvihu ramene, lopaty a vyklápění lopaty si může strojník na displeji v kabině nastavit individuálně – opět funkce, se kterou se určitě řada z nich ztotožní.

SANY SW305 – Technické parametry
SANY SW305 – Technické parametry

Uvnitř jako v osobáku: ticho a pocit bezpečí

Pro každodenní práci je důležité, aby se strojník uvnitř nakladače cítil dobře. Nové SANY vylepšilo kabinu hned několika prvky. Pozměněné je například uchycení kabiny k rámu, které spočívá ve čtyřech tlumičích se silikonovým olejem. Ty dokonale pohlcují vibrace a náklon. Vysoká stabilita má být jedním z hlavních trumfů tohoto nakladače. Kabina s certifikací ROPS/FOPS nabídne dostatek prostoru i pro velké strojníky, dobře řešené vypadá rozměrné čelní sklo, protažené až úplně na podlahu. Strojník tak má výborný výhled na přední kola a vnější okraje lopaty. Po usednutí do prémiové a široce nastavitelné sedačky Grammer se obsluha rychle zorientuje. Potěší také výškově nastavitelné loketní opěrky s dostatečnou plochou pro oporu celého lokte.

Co se týče ovládacích prvků, praktický je například panel s důležitými tlačítky, umístěný na pravém sloupku kabiny v úrovni očí. Dvojice monitorů se nachází rovněž vpravo, ten horní slouží k přenosu obrazu ze čtyř kamer (k dispozici je tzv. 360° zobrazovací režim kolem celého stroje), ten spodní slouží jako ovládací infotainment. Je sedm palců široký a má vysoce kontrastní podsvícení, takže i za šera jsou všechny ukazatele dobře viditelné. V kabině nechybí ani praktické odkládací plochy, USB zdířka nebo bez klíčové startování. O tlumení vibrací už řeč byla, stejnou pozornost věnovali u SANY také nízké hladině vnitřního hluku, která činí pouhých 71 dB(A).

Ovládací panel je sedm palců široký a má vysoce kontrastní podsvícení, takže i za šera jsou všechny ukazatele dobře viditelné.
Ovládací panel je sedm palců široký a má vysoce kontrastní podsvícení, takže i za šera jsou všechny ukazatele dobře viditelné.

Připraven na každou práci

Co se týče bezpečnosti při práci, stroj je vybavený všemi myslitelnými a běžně dostupnými funkcemi. O některých z nich již řeč byla, zmíníme ještě například funkci nouzového spuštění ramene při závadě na jednotce. Stroj je z výroby nastrojený tak, aby obstál i ve vícesměnném režimu. Tak například čtyři vysokovýkonné světlomety LED nabízí vysokou svítivost a jsou nenáročné na spotřebu. Kromě toho mají i užitečnou funkci opožděného vypnutí. Když budete večer odcházet od stroje, světlomety vám ještě po nějakou dobu přisvítí na cestu. Opět detail, ale velmi praktický.

SANY SW305 drží nastoupenou cestu výrobce. Po stránce výbavy a výkonu je to plnohodnotný a dá se říci že prémiový stroj, a ani po designové stránce nikterak nezaostává. Výrobce k němu poskytuje nadstandardní tovární záruku 5 let nebo 10 000 mth, český dealer CARACAL MACHINES přidává výhodné financování podporované továrnou. Nakladač bude jedním z taháků letošní předváděcí akce společnosti, která se uskuteční 8. června v Loděnici.

Autor: Jan Rybář
Foto: SANY
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek