Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

MobyDick – dbáme o čistotu veřejných komunikací

Zveřejněno: 28. 6. 2021

Před více než třiceti lety uvedla společnost Frutiger na trh značku MobyDick. Od té doby bylo v 72 zemích zprovozněno více než 6 000 zařízení pro mytí kol, vázaní prachu a zařízení Demucking. Těmito produkty zajišťuje Frutiger čistotu pozemních komunikací v okolí staveb, lomů, skládek, elektráren, cukrovarů, ale také na železnici, v armádě, přístavech apod.

Frutiger zajišťuje čistotu pozemních komunikací v okolí staveb, lomů, skládek, elektráren atd.

Společnost Frutiger je nadnárodním lídrem v tomto odvětví. Výroba je realizována v České republice, konkrétně v Týništi nad Orlicí. Jsme velmi hrdi, že stále více českých firem se zajímá o to, jak řešit problém se znečištěnými silnicemi. Tím řešením je myčka kol pro nákladní automobily. Inženýři MobyDicku vyvinuli velký výběr volitelných možností. Ty nám umožňují, abychom zákazníkům naše myčky maximálně přizpůsobili přesně dle jejich potřeb a rozšířili funkce dle jejich požadavků.

Cílem je čistá silnice

Mycí zařízení funguje tak, že vozidlo, které znečištěné vyjíždí např. ze stavby na pozemní komunikaci, projíždí pomalou rychlostí mycím systémem. Mycí cyklus se spouští přes optický senzor. Speciálně vyvinutý systém trysek, případně válců, zajišťuje efektivní čištění profilů pneumatik, kol, boků a prostoru v oblastech dolního podvozku. V kombinaci se spodními tryskami vytvoří úhlové profily válcovací efekt, na kterém je založeno optimální čištění vzorku pneumatik. Trysky jsou uspořádány tak, že pohled řidiče vozidla není během provozu omezen a pouze malé množství postřikové vody se dostává do okolního prostoru. Délka mycího procesu může být libovolně zvolena podle konkrétních provozních podmínek a prostřednictvím časových relé. Po průjezdu myčkou je vozidlo zbaveno nánosů nečistot a do dopravního provozu se zařadí ve stavu neznečišťujícím pozemní komunikaci a neohrožujícím ostatní řidiče odlétáváním nečistot z pneumatik. Není tedy potřeba čistící vůz, nebo obsluha, která kola myje ručně.

Mycí voda v zařízení cirkuluje. Pokud hladina v recyklační nádrži klesne pod minimum, je detekována plovákem a automaticky dopuštěna. Nečistoty z pneumatik jsou usazovány v recyklační nádrži. Při použití vynašeče, který se automaticky spustí po doběhu mycího cyklu, jsou kaly vyneseny pomocí hrabel např. do přistaveného kontejneru.

Společnost Frutiger je nadnárodním lídrem v tomto odvětví. Výroba je realizována v České republice, konkrétně v Týništi nad Orlicí.
Společnost Frutiger je nadnárodním lídrem v tomto odvětví. Výroba je realizována v České republice, konkrétně v Týništi nad Orlicí.

Mycí zařízení MobyDick jsou téměř bezúdržbová. Naše robustní ponorná čerpadla nemají vysoké nároky na kvalitu vody. K dosažení požadovaného mycího účinku postačuje i mírně zakalená voda. Cílem je čistá silnice a ne lesklé vozidlo! K dosažení potřebné kvality vody používáme inteligentně kombinované recyklační nádrže s přepážkami a přepady. Po mytí se voda v těchto nádržích upravuje sedimentací.

Společnost Frutiger poskytuje kromě prodeje také krátkodobý a dlouhodobý pronájem svých zařízení. Pro lepší představu o využití vybíráme několik realizací z poslední doby provedených v České republice:

MobyDick v Sokolově

V souvislosti s výstavbou testovacího okruhu v Sokolově, která je v současnosti jedním z největších stavebních a investičních projektů v České republice, bylo v loňském roce jednáno se stavební společností zajišťující realizaci projektu o řešení udržitelnosti čistoty pozemních komunikací. Zákazník se rozhodl pro dva nové systémy mytí kol ConLine KIT Plus 600C-50P. Moderní mycí zařízení, každé s délkou 6 metrů a recyklační nádrží s objemem vody 50 m3, budou po celou dobu stavby umývat až 250 vozidel denně. U tohoto řešení se nahromaděné nečistoty v recyklačních nádržích odvádějí plně automaticky pomocí kalových dopravníků. Na přání zákazníka byla zařízení doplněna o příslušenství k ručnímu mytí (pro ještě důkladnější čistotu celých automobilů), horní oplach (v tomto případě z důvodu snížení prašnosti vyváženého materiálu) a základní zimní balíček (umožňuje provoz myčky i v zimních měsících).

V Sokolově se zákazník rozhodl pro dva nové systémy mytí kol ConLine KIT Plus 600C-50P. Moderní mycí zařízení budou umývat až 250 vozidel denně.
V Sokolově se zákazník rozhodl pro dva nové systémy mytí kol ConLine KIT Plus 600C-50P. Moderní mycí zařízení budou umývat až 250 vozidel denně.

MobyDick v Brně

Pokud to situace umožní, instalaci zařízení pro mytí pneumatik je ideálně provést se zabudováním do země. Tímto způsobem lze k mytí využít plnou kapacitu čerpadel, protože není nutné čerpat nečistoty do nadzemní nádrže. Optimalizována je také splavnost a zimní bezpečnost. Existují však situace, kdy je pro použití vhodnější plně mobilní systém, který je (kromě malé jímky a čerpadla) umístěn zcela nad zemí. Je tomu tak zejména v případě, kdy je potřeba systém často přemisťovat nebo pokud je v zemi mnoho potrubního vedení. Pro tyto případy nabízí společnost Frutiger modely ConLine KIT také v mobilní verzi a to o délce čtyř, šesti nebo osmi metrů. Tyto systémy lze nainstalovat během několika málo hodin a vyžadují pouze minimální stavební přípravu.

Existují situace, kdy je pro použití vhodnější plně mobilní systém, který je umístěn zcela nad zemí. Na fotografii reference z Brna.
Existují situace, kdy je pro použití vhodnější plně mobilní systém, který je umístěn zcela nad zemí. Na fotografii reference z Brna.

Našimi zákazníky jsou také stavební společnosti, které využívají možnost pronájmu mycího zařízení.

Dle zákonné povinnosti musí být všechna vozidla před vjezdem na vozovku řádně omyta. Konkrétně se jedná o Zákon o provozu na pozemních komunikacích 361/2000 Sb., § 23, odst. 3: „Vozidla vjíždějící na pozemní komunikaci musí být předem očištěna tak, aby neznečišťovala pozemní komunikaci.

Nečistoty po nákladních automobilech vyjíždějících ze stavby lze čistit manuálně, nebo čisticím vozem, ale společnost Frutiger nabízí komfortnější řešení.

V tomto případě se jednalo o stavbu, která probíhala v již zastavěné oblasti v blízkosti hlavní dopravní sítě. Proto bylo vybráno mobilní mycí zařízení, které se umístilo na výjezdu ze stavby a každé vozidlo bylo omyto již před opuštěním stavebního prostoru. Mobilní varianta ConLice KIT Flex 400 MC s mycí plochou 4 metry zde pohodlně omývala cca 70 aut denně.

MobyDick v kamenolomu Děpoltovice

V případě, kdy zákazník zařízení kupuje, vycházíme z jeho konkrétních potřeb a každá myčka je konstruována a vyráběna individuálně. V případě pronájmu nabízíme zákazníkovi již vyrobené standartní mycí zařízení. Avšak i v případě pronájmu jsme schopni reagovat na konkrétní podmínky a požadavky a zařízení vhodně upravovat. Takto tomu bylo i zde. ConLine KIT Flex 400 MB byl zákazníkovi dodán s recyklační nádrží o objemu 40 m3, aby byla zajištěna lepší recyklace vody. Z bohatého množství doplňkové výbavy si zákazník dále zvolil k myčce semafor, který pomůže řidičům lépe dodržovat intervaly mezi mycími cykly.

Mycí zařízení ConLine KIT Flex 400 MB v kamenolomu Děpoltovice je vybaveno větší nádrží a semaforem.
Mycí zařízení ConLine KIT Flex 400 MB v kamenolomu Děpoltovice je vybaveno větší nádrží a semaforem.

MobyDick v Praze

Na stavbu nového bytové komplexu v Praze-Ruzyni bylo umístěno mycí zařízení ConLine KIT Flex 400B. Jedná se o průjezdní statickou variantu, kdy je recyklační nádrž usazena do země.

ConLine KIT Flex 400B v Praze-Ruzyni s recyklační nádrží umístěnou do země.
ConLine KIT Flex 400B v Praze-Ruzyni s recyklační nádrží umístěnou do země.

Všechna naše mycí zařízení jsou plně automatická, nevyžadují žádnou obsluhu a i díky uzavřenému systému recyklace vody značně šetří náklady. Dodání, montáž, zaškolení obsluhy a finální předání probíhá během jednoho pracovního dne!

— kontakty —

Frutiger CZ s.r.o.

E: doprava@frutiger.ch   T: +420 775 720 045   WWW: https://www.mobydick.com/cs

Autor: Mgr. Věra Rathouská
Foto: FRUTIGER
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek