Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

MobyDick řeší problémy s emisemi

Zveřejněno: 26. 9. 2018

Špinavé silnice, prašnost a lepkavá nečistota na vozidlech jsou k vidění na mnoha skládkách, na místech, kde se manipuluje s materiálem, na recyklačních dvorech, na stavbách a při těžbě. Naštěstí zodpovědní podnikatelé stále více hledají způsoby, jak snížit negativní dopad těchto emisí na lidi, životní prostředí a stroj. Společnost FRUTIGER, jako světový lídr na trhu v oblasti kontroly emisí, nabízí již od 30. let širokou škálu moderních a praktických řešení z jednoho zdroje.

Systém mytí kol MobyDick® v akci

Mycí zařízení s technologií MobyDick

Až 10 kilogramů nečistot je na kolech a podvozku nákladních automobilů, které vyjíždějí denně z kontaminovaných ploch na veřejné komunikace a způsobují nebezpečné nečistoty na silnici. Díky technologii MobyDick s know-how více než 4 000 instalovaných systémů mytí podvozků mohou být pneumatiky a podvozek stavebních vozidel nyní před odjezdem snadno a levně očištěny. Mycí zařízení pro podvozky nákladních automobilů vyřeší problém znečištěných veřejných komunikací.

V závislosti na znečištění se používají různé technologie a systémy. V zásadě lze rozlišovat mezi válcovými a průjezdnými systémy. Ve válcových systémech vozidlo vjede do systému a umístí kola mezi válce. Po automatickém spuštění mycího procesu se kolo automaticky otáčí a je očištěno vodou, která tryská z mnoha trysek. Výhoda spočívá ve velmi dobrém výsledku čištění, nicméně je nutné počítat, že celý mycí proces bude trvat asi 2–3 minuty. Z tohoto důvodu FRUTIGER vyvinul první průjezdné systém na světě v roce 1995. U průjezdních systémů není nutno zastavovat při čištění pneumatik. Pokud vozík projde světelnou závoru u vjezdu, proces mytí se spustí automaticky. Během pomalého průjezdu (rychlosti chůze) jsou pneumatiky a podvozek vyčištěny vodou, která proudí z mnoha trysek. Použitá voda se v průběhu mycího procesu vrací zpět do systému, kde probíhá automatické recyklace pro další mycí proces. Výsledný kal je vynášen integrovaným dopravníkem nebo rypadlem a může být snadno odstraněn. V závislosti na úrovni znečištění a frekvenci vozidel se používají systémy o různých délkách od 3,50 m (pro jednu otáčku kola) až po 20,00 m (pro šest otáček kol).

Čištění stavebních strojů během několika minut

Na rozdíl od mycích zařízení podvozků nejde o to, aby se nečistoty nedostaly na veřejné komunikace, ale jde o to automaticky uvolnit podvozek kola nebo pásy stavebních strojů během několika minut od hrubých nečistot. V závislosti na přání zákazníka jsou mycí systémy demucking MobyDick® schopny vyčistit pásové vozy do velikosti Caterpillar D11, jakož i vyklápěcí a kolové nakladače. Tato technologie našla uplatnění např. v zinkových dolech v Indii.

Stejně jako ve většině otevřených dolů také zde zajišťuje hladký provoz velká flotila servisních a konstrukčních vozidel. Tato vozidla jsou opakovaně znečištěná, zejména při dešti. Sedimenty se pak usazují u náprav a podvozků, zvyšují spotřebu paliva a způsobují škody. Až do nedávné doby byla vozidla před servisem ručně očištěna vysokotlakým zařízením. Nepopulární a časově náročná práce! K vyřešení tohoto problému byl nainstalován systém demucking MobyDick®. Díky tomuto řešení může být celá flotila nyní pravidelně vyčištěna bez velkého úsilí. Úplné mytí přední části, boku a podvozku trvá jen několik minut a vozidlo lze okamžitě použít. To šetří zdroje, snižuje zatížení životního prostředí a přispívá k humanizaci pracoviště.

Demucking zařízení MobyDick HD-1
Demucking zařízení MobyDick HD-1

Systémy kontroly prachu váží emise ve vzduchu

Souběžně s rostoucím zpřísnění legislativy čistého ovzduší v mnoha zemích, stejně jako nových poznatků o škodlivých účincích prachu na lidský organismus a životní prostředí, se v posledních letech zvýšila poptávka po efektivních řešení potlačení prašnosti. Z tohoto důvodu se systémy mytí vozidel v minulosti stále častěji používaly také pro potlačení prachu, avšak ne všechny problémy s emisemi byly vždy zcela vyřešeny. Proto společnost FRUTIGER Company AG již několik let nabízí modelovou řadu pro vázání prachu Dust Control Cannons MobyDick®.

Moderní systémy na vázání prachu pracují na principu vázání prachu přes jemné kapky vody. Na rozdíl od předchozích systémů, které generují nízkotlakým čerpadlem velké nebo různě velké kapičky, nastaví FRUTIGER na středních a vysokotlakých kvalitních čerpadlech tlak mezi 20 až 100 bary, který pomocí speciálních trysek produkuje vodní mlhu s vysokým počtem nejmenších kapek vody (od 50 μm do 150 μm pro venkovní prostor a od 20 μm až 80 μm pro vnitřní použití). Menší kapky vody jsou efektivnější, protože zůstávají ve vzduchu ve větším počtu a homogennější velikosti déle díky nižší rychlosti letu a pádu. To způsobuje menší aerodynamické sání kolem kapiček, což způsobuje, že se lépe váží s prachovými zrnky a spadnou na zem. Osvědčená technologie umožňuje velmi účinné použití vody pro vázání prachu.

Více se dozvíte na internetové adrese www.mobydick.com.

Autor: Ing. Lubomír Rathouský
Foto: MobyDick
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek