Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Excelentně vybavené kolové rýpadlo Takeuchi TB 395 W našlo svého majitele

Zveřejněno: 8. 1. 2024

V minulém vydání Stavební techniky jsme zveřejnili upoutávku na novinku výrobce Takeuchi, kterou jsme měli možnost si prohlédnout v areálu zlínské firmy VLW, spol. s r. o., výhradního zástupce pro tuto značku. Ti nám také přislíbili, že se budeme moci zajet podívat k zákazníkovi, jenž si tento stroj jako vůbec první v Česku pořídil. Je jím společnost VHS Břeclav, a jak bylo domluveno, vyrazili jsme do obce Krumvíř na Brněnsku, kde byla nová „kolovka“ nasazena na kompletní rekonstrukci sítí.

Kompaktní, rychlý, výkonný a ještě k tomu nepřehlédnutelný. To je nový Takeuchi TB 395 W. Masivní protizávaží, integrované dovnitř zadní kapotáže, přispívá k mimořádné stabilitě.

Značka Takeuchi není ve firmě VHS Břeclav neznámá. Celkem mají ve své flotile včetně této novinky tři rýpadla (dvě kolová a jedno pásové) a všechny tři stroje kupovali u společnosti VLW. TB 395 W přesto vybočuje z řady. Je to totiž jejich první stroj, který si u VLW nechali osadit naklápěcí rotační hlavou (konkrétně jde o rakouský výrobek firmy Martin). O výhodách tohoto příslušenství ve VHS Břeclav dobře věděli a kde jinde ho vyzkoušet, než na mimořádně silném stroji, jakým TB 395 W bezesporu je. „S rotační hlavou jsme dosud zkušenosti neměli, ale věděli jsme, že je to dobré řešení, které dokáže ušetřit spoustu času,” prozrazuje nám Ing. Richard Šimoník, vedoucí dopravy a mechanizace ve firmě VHS Břeclav, s nímž jsme si dali sraz na kraji obce. Tady jsme narazili i na kolový bagr TB 395 W, který zrovna uklízel odfrézovaný materiál na vozovce a nakládal ho na vozidla. Bylo dobře vidět, jakým pomocníkem naklápěcí rotátor je – strojník si dokázal pohodlně přihrnout materiál a napolohovat lžíci tak, aby do ní šlo snadno zamést zbytky po frézování. Při podobném typu práce přijde vhod také dvoudílný výložník, jenž se dá dobře „zlomit”, a strojník si tak lopatou přitáhne materiál až k břitu radlice, a to aniž by ji musel hydraulicky zvedat.

Důvody výběru: Na velikosti až tak nezáleželo

Jak nám sdělil Richard Šimoník, původně zvažovali nákup většího stroje s 3D nivelací, aby s ním mohli dělat velké boxy při liniových stavbách a rekonstrukcích kanalizace, nicméně nakonec dali přednost tomuto. „Ačkoli se hodí spíše na menší boxy, máme s touto značkou dobré předchozí zkušenosti a rovněž poměr ceny a výkonu se nám zdál ideální. Navíc u firmy VLW funguje velmi dobře servis a nemůžeme si v tomto směru na nic stěžovat,” vysvětluje Richard Šimoník důvody pořízení TB 395 W.

Takeuchi TB 395 W při závěrečných úklidových pracích po frézování vozovky v obci Krumvíř.
Takeuchi TB 395 W při závěrečných úklidových pracích po frézování vozovky v obci Krumvíř.

V rámci další volitelné výbavy (vyjma tiltrotátoru) byla do stroje nainstalována funkce jízdních režimů včetně krabího chodu. Strojník má tak možnost volit mezi třemi módy – buď zatáčí pouze jednou nápravou, což je vhodné při rychlejších přesunech, nebo se nápravy natáčejí protiběžně a rýpadlo se pohybuje v kružnici, nebo se obě nápravy stočí stejně a strojník si tak snadno poodjede například od zdi či překážky. Krabí chod je u TB 395 W novinka, která ještě znásobuje použitelnost stroje. „Lépe se s ním manévruje a provoz je bezpečnější, obzvláště pracujete-li v úzkých uličkách,” říká o výhodách této funkce náš průvodce z firmy VHS Břeclav.

Takeuchi TB 395 W – technické parametry
Takeuchi TB 395 W – technické parametry

Dojmy strojníka a excelentně vybavená kabina

Nové rýpadlo se pomalu chystá k přesunu na další stanoviště v obci Krumvíř, a proto spěcháme, abychom si prohlédli také vnitřek a prohodili pár slov se strojníkem. Ten si musel na novou „kolovku” chvíli zvykat, protože předtím pracoval s velkým pásovým rýpadlem a to je samozřejmě trochu jiná disciplína, co se tonáží, schopností a vůbec jízdních vlastností týče. Přechod z kolových na pásové bagry nebo naopak je koneckonců pro většinu strojníků otázkou zvyku. „Je to bagr na jinou práci, než na jakou jsem byl zvyklý, ale rozhodně je to stroj kvalitní,” hodnotí novinku strojník firmy VHS Břeclav. Oceňuje silnou hydrauliku, rychlost stroje na silnici a celkovou obratnost. K vyzkoušení krabího chodu prý ještě nebyla příležitost, ale s naklápěcí hlavou už se sžil a veškeré srovnávací práce nebo nakládání už mu jdou pěkně od ruky. Velmi příjemným překvapením pro něho bylo bourání s kladivem, které firma VLW ke stroji rovněž dodala. Takovou sílu prý nečekal.

Co se týče kabiny, Takeuchi v tomto směru dostál své pověsti a strojník tu najde vše, na co by jen mohl pomyslet: výkonnou klimatizaci, ergonomickou a všemi směry polohovatelnou sedačku, barevný LCD displej a hlavně – dvojici nových multifunkčních joysticků, připomínajících svým designem legendární „páky” od švédského výrobce Engcon. Joysticky mají spoustu tlačítek a ve spodní části se nacházejí kolébkové přepínače. Podobně jako u Engconu má i tady strojník k dispozici programovatelná tlačítka, takže si k nim pomocí displeje přiřadí funkci, která mu vyhovuje. „Tady je ovládání pojezdu, tady si přidávám sílu, zde je tlačítko na rádio, klakson a tady ta kolébka dole je na naklápění lžíce. Další kolébka je na otevírání a zavírání drapáku, další na kladivo,” popisuje nám strojník v rychlosti jednotlivé funkce na jednom z joysticků. Takto řešené ovládání se skutečně povedlo a bude to bezesporu jeden z top argumentů mluvících ve prospěch TB 395 W. O nových joysticích si ještě povíme dále, až podrobněji rozebereme vybrané technické prvky tohoto bagru.

Boční konzole s populárním otočným ovladačem (jog dial). Vlevo nový multifunkční joystick.
Boční konzole s populárním otočným ovladačem (jog dial). Vlevo nový multifunkční joystick.

Rýpadlo Takeuchi právě naložilo poslední zbytky drtě a svižně uhání před místní školu, kde ho čeká další kolo úklidu. Vedle toho se s ním ještě jezdí na zdejší skládku materiálu, kde s ním nakládají vozidla. „Takeuchi byla skvělá volba a je škoda, že nedělají ještě větší stroje,” říká nám na závěr naší návštěvy Richard Šimoník a poněkud tajuplně dodává: „Ale kdo ví, třeba nás Japonci ještě překvapí...

O společnosti VHS Břeclav s. r. o.

Patří mezi přední vodohospodářské stavební firmy na jižní Moravě s více než 70letou tradicí. Specializuje se na budování objektů inženýrské, vodohospodářské, ekologické, komunikační, průmyslové a pozemní výstavby. V portfoliu činností převažují stavby kanalizací, čistíren odpadních vod, vodovodů, vodojemů, úpraven vody, požárních nádrží, ale i rozsáhlejších objektů na tocích. V oblasti zemních prací se společnost zabývá stavbou a rekonstrukcemi pozemních komunikací, zpevněných ploch, průmyslových objektů či rezidenčních a multifunkčních staveb. Firma si zakládá na vysoké kvalitě práce a je držitelem mnoha jakostních, environmentálních a bezpečnostních certifikátů. Desítky referencí z poslední doby spolu s dalšími informacemi o společnosti jsou dostupné na webových stránkách www.vhsbreclav.cz.

Specifika nového bagru a výhody značky Takeuchi

Takeuchi TB 395 W je skvěle vybavené pracovní nářadí, jež v kombinaci s naklápěcím rotátorem udělá na každé stavbě „hodně muziky”. Jak už u tohoto výrobce bývá zvykem, stroj dokáže díky silné hydraulice a čtyřem přídavným okruhům často nahradit i stroje jiných výrobců, které jsou o tonáž výše. Hydraulika je plně programovatelná a je vybavena chytrou funkcí Load Sensing (automatické přizpůsobení zátěži). Motor DEUTZ TCD 3.6 L4 poskytuje necelých 86 kW a krouticí moment 460 Nm, což je v této tonáži zlatý střed. „Ve výběrových řízeních proti nám stojí hůře vybavené a slabší bagry s 55 kW, nebo naopak těžší s větším výkonem, které jsou ale zase dražší,” říká k tomu Ing. Daniel Vogel, obchodní ředitel společnosti VLW. Novinkou u TB 395 W je elektrohydraulické ovládání (rozvaděč) spolu s multifunkčními joysticky. „Jejich velkou výhodou je, že s nimi lze ovládat naklápění a rotaci zároveň. Dříve to bývalo tak, že pokud jste chtěli rotovat, museli jste přepnout mezi druhým a čtvrtým okruhem, nyní to zvládnete dvěma prsty, protože jsou k tomu nachystané samostatné kolébky,” vysvětluje Daniel Vogel. Joysticky jsou ve standardní výbavě, podobně jako již zmíněné čtyři hydraulické okruhy. To už je tradice u všech strojů Takeuchi, že už v základu nabízí to, co jiní mají za příplatek.

Dvoudílný výložník umožňuje skvělé pracovní dosahy a mimo jiné také přitáhnout si lžíci i s materiálem až k břitu radlice.
Dvoudílný výložník umožňuje skvělé pracovní dosahy a mimo jiné také přitáhnout si lžíci i s materiálem až k břitu radlice.

Tuto zkušenost ostatně popisuje i obchodní ředitel VLW: „Krásně je to vidět, když se v rámci výběrového řízení předkládají podrobné technické specifikace. Tak například u našich devíti až šestnáctitunových bagrů máme standardní kabinu certifikovanou na FOPS2, což vlastně znamená, že je už v základu připravena i pro demoliční aplikace. Náš rakouský importér Huppenkothen montuje na střechu kabiny masivní desku, která ji chrání před padajícími předměty. Tato položka ve výbavě znamená u leckterých jiných strojů i šedesát tisíc korun navíc, my ji máme standardně.” V rámci volitelné výbavy lze doobjednat centrální mazání Lincoln (rakouská výroba) nebo integrovanou 2D/3D nivelaci na míru, přesně podle potřeb zákazníka. K dispozici je i vlastní 2D nivelace z dílen Huppenkothen a ta 3D je ve fázi vývoje – to už bude údajně jakýsi předstupeň k autonomnímu řízení.

Hlavní rysy & výhody rýpadla Takeuchi TB 395 W

  • 4 hydraulické okruhy v základní výbavě
  • výkonná hydraulika s elektrohydraulickým rozvaděčem
  • dvoudílný výložník pro větší pracovní dosah
  • masivní protizávaží pro lepší stabilitu
  • kabina s certifikací FOPS/TOPS/ROPS/OPG
  • multifunkční joysticky (typ Engcon)
  • osmipalcový dotykový displej s možností 270° obrazu z kamer (bird eye – ptačí perspektiva)

Ve společnosti VLW nabízejí ke strojům vlastní příslušenství včetně naklápěcích hlav (s rotací či bez) a bouracích kladiv. V současné době vyvíjejí ve spolupráci s rakouským partnerem masivní kleště, které budou součástí tiltrotátorů. Samozřejmostí jsou u VLW špičkové servisní a poprodejní služby. V současnosti je před dokončením nový, moderně vybavený servisní areál v sídle firmy ve Zlíně-Malenovicích a také sklad náhradních dílů. Více informací najdete na webových stránkách www.bagrytakeuchi.cz.

— kontakty —

VLW, spol. s r. o.

Žleby 95, 763 02 Zlín 4

E: vogel@vlw.cz   T: +420 577 112 450   WWW: http://www.bagrytakeuchi.cz/

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek