Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Kolové rýpadlo Hydrema MX14 je dobře vybavený seveřan pro drsnou práci

Zveřejněno: 1. 7. 2023

O tom, že společnost Hydraulikservis I začala do České republiky oficiálně dovážet stavební stroje Hydrema, jsme vás informovali v přehledovém článku v prvním letošním vydání. Nyní se podíváme drobnohledem na jeden z bestsellerů dánského výrobce – kolové rýpadlo Hydrema MX14.

Kolové rýpadlo Hydrema MX14 upoutá svými kompaktními rozměry.

Společnost Hydraulikservis I se sídlem v Bohuňovicích na Olomoucku se dosud zabývala hlavně servisem a opravami stavebních strojů včetně prodeje náhradních dílů. Doplnění portfolia o nové stroje Hydrema bylo logickým krokem v dalším rozvoji firmy. Kolové rýpadlo Hydrema MX14 si je u Hydraulikservis I již nyní možné objednat, firma se kromě prodeje samozřejmě kompletně postará také o záruční a pozáruční servis.

Parametry šampiona

Kolové rýpadlo Hydrema MX14 s provozní hmotností 16,1 tuny je nejmenším zástupcem z oblíbené modelové řady kompaktních univerzálních rýpadel s označením MX. Uživatelé na rýpadle ocení obdivuhodné pracovní výkony, výbavu, nízkou poruchovost, která je mimochodem společným znakem všech strojů Hydrema, a velmi dobrý hydraulický výkon. Díky množství příslušenství, které lze k rýpadle připojit, se stroj používá nejen ve stavebnictví, ale i v komunálních službách (při čištění komunikací), v lesnictví a těžbě dřeva nebo na recyklačních překladištích.

Uživatelé na rýpadle ocení obdivuhodné pracovní výkony, výbavu a nízkou poruchovost.
Uživatelé na rýpadle ocení obdivuhodné pracovní výkony, výbavu a nízkou poruchovost.

Tato univerzálnost je podpořena kromě již zmíněné výkonné hydrauliky také mimořádnými provozními vlastnostmi jako je dosah, zvedací kapacita, hloubka výkopu a výsypná výška. Ve všech těchto parametrech bude Hydrema MX14 soutěžit s těmi nejlepšími na trhu. „Výhodou tohoto kompaktu je také možnost osadit ho homologovaným závěsným zařízením pro tažení brzděných přívěsů,” prozrazuje další praktickou věc Jiří Trnka, jednatel společnosti Hydraulikservis I. „Strojník si je schopný na vleku přivézt na stavbu materiál nebo kompletní příslušenství ke stroji. To samozřejmě šetří náklady za další transport a také lidi. Investiční návratnost takového stroje je velmi rychlá, což nám potvrdili i zákazníci Hydremy, se kterými jsme měli možnost mluvit na veletrhu Bauma v Mnichově,” dodává Jiří Trnka.

Hydrema MX 14 – Technické parametry
Hydrema MX 14 – Technické parametry

Konstrukční vyspělost v každém směru

Pojďme se ale podívat do útrob stroje. Na první pohled zaujme nízko posazená záď s minimálním přesahem. To spolu se speciální konstrukcí ramene (mimo jiné redukující jeho přesah při otáčení) umožňuje s rýpadlem hravě pracovat v úzkých uličkách nebo podél zdí. Násada výložníku je k dispozici v délkách 2,0 m, 2,5 a 3,0 m. Všechny modely řady MX mají tzv. modulární podvozek, který umožňuje postavit konkrétní stroj podle přesných požadavků zákazníka (jde zejména o instalaci radlice a stabilizačních výsuvných podpěr). Srdcem stroje je úsporný nízkoemisní motor Cummins QSB 4.5 L o výkonu 119 kW. Poháněna jsou všechna čtyři kola, pojezd je hydrostatický. Řazení PowerShift nabízí dva módy pro pojezd na silnici nebo v terénu.

Násada výložníku je k dispozici v délkách 2,0 m, 2,5 a 3,0 m.
Násada výložníku je k dispozici v délkách 2,0 m, 2,5 a 3,0 m.

Co se týče hydrauliky, najdeme tu dvojici nezávislých elektronicky řízených hydraulických čerpadel se sdruženým výkonem přes 407 l/min. (80 % výkonu směřuje do pracovního okruhu, zbývajících 20 % slouží k pohonu otoče). Rýpadla MX-G mají dostatek síly i pro ty nejnáročnější úkony, jako je zvedání a přemísťování těžkých břemen (betonové stavební prvky, kanalizační skruže, traverzy apod.) nebo práce s velkými hydraulicky poháněnými přídavnými zařízeními. Hydraulika je plně programovatelná, což znamená, že strojník si na přístrojové desce jednoduše zvolí typ a model příslušenství a nastaví si požadovaný průtok oleje a tlak. Do paměti stroje lze uložit 10 typů příslušenství. Pohon otoče zajišťuje samostatný vysokotlaký hydrostatický systém – nastavení stroje do požadované pracovní polohy je rychlé, přesné a není vykoupeno nadměrnou spotřebou paliva.

Síla detailů

Jistá nadimenzovanost neplatí u Hydremy pouze v pracovních výkonech, ale rovněž v úrovni výbavy a obecně komfortu uvnitř stroje. Kabina patří svými vnitřními rozměry mezi top ve své třídě, potěší i nepřeberné množství odkládacích skříněk a přihrádek včetně klimatizovaného boxu, který může v letních měsících sloužit jako lednička. Skvělé ovládání pracovního nástroje umožňují ergonomicky tvarované joysticky se sdruženými tlačítky (tzv. „fingertip”). Technická vyspělost se nezapře ani v nejrůznějších detailech vně stroje – jsou to například masivní nášlapy z perforované oceli na bocích rýpadla, prostorné uzamykatelné boxy na nářadí (dobře přístupné ze země, rovněž na bocích stroje) nebo vychytávka v podobě skládacího žebříku, pomocí něhož se obsluha dostane na horní nástavbu.

Zdá se, že Hydrema MX14 má českému zákazníkovi hodně co nabídnout. Tento typ stroje je mezi tuzemskými stavaři stále žádanější, protože jeho multifunkční koncepce umožňuje nasadit jej na nejrůznější projekty, a to nejen v hlavní stavební sezoně. Více o něm se dozvíte u prodejce značky Hydrema v ČR, společnosti Hydraulikservis I.

Autor: Jan Rybář
Foto: Hydrema
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek