Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Bobcat uvádí kompaktní teleskopický manipulátor a své dosud nejvýkonnější kompaktní nakladače

Zveřejněno: 25. 11. 2022

Bobcat rozšiřuje svoji nabídku řady R nové generace o zcela nový superkompaktní teleskopický manipulátor TL25.60 a také o nové kompaktní nakladače S86 a T86. Nový TL25.60, nejmenší ve své řadě, zvyšuje počet teleskopických manipulátorů Bobcat s pevným rámem určených k použití ve stavebnictví, půjčovnách i pro běžnou manipulaci na 11 modelů. Nové nakladače řady R – smykem řízený nakladač S86 a kompaktní pásový nakladač T86 – nahrazují předchozí modely řady M 700 a 800 a doplňují stávající řadu nakladačů R.

Teleskopický manipulátor TL25.60 byl navržen s ohledem na jednoduchost použití, vynikající stabilitu, optimální komfort a bezpečný provoz.

Při představení nových strojů Mike Vought, viceprezident pro produkty Doosan Bobcat EMEA, řekl následující: „Protože na staveništích je stále méně místa, musí být teleskopické manipulátory kompaktnější a obratnější. Nový Bobcat TL25.60 jsme navrhli tak, aby nejen splňoval tento požadavek, ale aby byl i tím nejlepším kompaktním strojem na trhu. S86 a T86 jsou také výjimečné stroje, jsou to ty nejvýkonnější kompaktní nakladače, jaké jsme kdy vyrobili. Nabízejí ještě všestrannější využití jako nosné stroje pro specializované příslušenství a navíc to jsou i mimořádně výkonní ‚pracanti’.

Nový superkompaktní teleskopický manipulátor TL25.60

Teleskopický manipulátor TL25.60 byl navržen s ohledem na jednoduchost použití, vynikající stabilitu, optimální komfort a bezpečný provoz při jakémkoli druhu použití.

Stroj TL25.60 pohání motor Bobcat Stage V o výkonu 75 koní. Manipulátor má užitečnou nosnost 2 500 kg, nabízí maximální výšku zvedání 5,91 m s maximálním dosahem 3,31 m. Montážní systém Bob-Tach (ruční nebo hydraulický) dále zvyšuje všestrannost stroje TL25.60 a umožňuje použití příslušenství určených pro řadu nakladačů Bobcat.

Florian Hilbert, produktový manažer pro teleskopické stroje Bobcat pro oblast EMEA, uvádí: „Nehledě na superkompaktní provedení je kabina tohoto modelu TL25.60 stejná jako v případě špičkového 18metrového modelu Bobcat řady R. Zákazníci si tak mohou být jisti, že mají nejprostornější kabinu na trhu kompaktních teleskopických manipulátorů. Verze nakladače TL25.60 zaměřená na zemědělský segment bude uvedena na trh v roce 2023.

Vybavení kabiny:

  • nový 5palcový LCD displej,
  • ještě intuitivnější a snazší ovládání,
  • bohatý odkládací prostor,
  • pneumaticky odpružené sedadlo pro každodenní pohodlí,
  • volitelný sklopný a teleskopický sloupek řízení,
  • snadné nastupování a vstupování z kabiny díky úhlu otevření dveří 90° a nízkému nástupnímu schůdku.

Jako u všech teleskopických manipulátorů Bobcat byla kapota motoru navržena s ohledem na maximální viditelnost na pravé straně stroje. Spolu s novou podobou přístrojové desky v kabině a pevnými, avšak úzkými sloupky kabiny má obsluha vynikající výhled bez překážek. V kombinaci s nejlepším poloměrem otáčení na trhu umožňuje toto řešení obsluze snadný pohyb po staveništi s minimem nehod nebo chyb.

Stroj TL25.60 se může pochlubit super odolnou konstrukcí s robustním rámem a výložníkem pro práci v jakémkoli prostředí. Krytá konstrukce poskytuje ochranu hydraulických a elektrických součástí (včetně potrubí, kabeláže a převodů). Spodní část stroje chrání ocelová deska. Stejně jako všechny teleskopické manipulátory Bobcat má i TL25.60 konstrukci z uzavřených profilů a dostatečnou světlou výšku, aby operátor mohl klidně pracovat.

Model TL25.60 nabízí působivé možnosti kontroly v jakékoli výšce díky plynulému hydrostatickému pojezdu, hydraulicky ovládanému pohybu výložníku a sdílení průtoku. Zajišťuje tak splnění všech potřeb, s nimiž se můžete na pracovišti setkat. Použitím stejného hydraulického rozvaděče jako u ostatních modelů řady R poskytuje TL25.60 nejlepší doby cyklu na trhu.

Nejlepší ve své řadě: kompaktní nakladače S86 a T86

Díky silnějšímu motoru a vyššímu hydraulickému výkonu jsou stroje Bobcat S86 a T86 nejvýkonnějšími kompaktními nakladači, které společnost kdy vyrobila. Oba stroje využívají osvědčený motor Bobcat 3,4 l splňující normu Stage V – s výkonem 78 kW (105 k) při 2600 ot./min. Stejně jako u všech nakladačů řady R je použit řadový motor s přímým pohonem, což zlepšuje možnosti chlazení motoru a hydraulických součástí. Tato změna zvyšuje spolehlivost u aplikací s vysokou intenzitou, jako je stavba silnic či práce v lese.

John Chattaway, produktový manažer pro nakladače Bobcat, říká: „Nakladače S86/T86 navazují na velmi úspěšné zavedení menších modelů S66/T66 a S76/T76. Naše nejvýkonnější modely pokračují ve stejném trendu nastavením nových standardů ve všech oblastech – od pohodlí a bezpečnosti v kabině po výkon a všestrannost příslušenství. Stroje S86/T86 posouvají možnosti kompaktních nakladačů na zcela novou úroveň.

Nejlepší hydraulika na trhu

Jedním z nejzajímavějších nových aspektů modelů S86 a T86 je, že oba stroje poprvé nabízejí výběr ze tří různých výstupů přídavného průtoku. K dispozici je standardní konfigurace zajišťující průtok 87 l/min pro aplikace, jako je přeprava a manipulace, nebo tam, kde se používají příslušenství s nízkým hydraulickým průtokem. Bobcat také nabízí dvě další možnosti hydraulického výkonu s využitím nového čerpadla s elektronickým řízením objemu (EDC): funkci vysokého průtoku 138 l/min a novou unikátní funkci Super Flow, která přídavný průtok dále zvyšuje až na 159 l/min.

Jedním z nejzajímavějších aspektů modelů S86 a T86 je možnost výběru ze tří variant hydrauliky. K dispozici je standardní konfigurace zajišťující průtok 87 l/min, konfigurace s vysokým průtokem 138 l/min a Super Flow varianta, která přídavný průtok dále zvyšuje až na 159 l/min.
Jedním z nejzajímavějších aspektů modelů S86 a T86 je možnost výběru ze tří variant hydrauliky. K dispozici je standardní konfigurace zajišťující průtok 87 l/min, konfigurace s vysokým průtokem 138 l/min a Super Flow varianta, která přídavný průtok dále zvyšuje až na 159 l/min.

Blok s pěti hydraulickými rychlospojkami (který je standardním vybavením v případě možnosti Super Flow) představuje flexibilní přístup k používání různých příslušenství. Z jednoho společného zdroje může obsluha připojit standardní nebo vysokoprůtokové schválené příslušenství k menším ½palcovým rychlospojkám. V případě možnosti Super Flow umožňuje použití ¾palcových spojek maximální výkon i produktivitu schválených pokročilých příslušenství.

High Flow i Super Flow jsou integrovány s jedinečným ovládacím zařízením pro příslušenství (ACD) společnosti Doosan Bobcat. Stroje S86 i T86 vybavené řešením High Flow nebo Super Flow jsou rovněž standardně vybaveny systémy Power Bob-Tach pro připojení příslušenství. U strojů s provedením Standard Flow je systém Power Bob-Tach doplňujícím prvkem, který zvyšuje pohodlí i produktivitu. Jeho prostřednictvím může obsluhující pracovník připojovat a odpojovat některá příslušenství, aniž by musel opustit sedadlo, pouze pomocí spínačů pohodlně umístěných v kabině.

Nakladač S86 a T86 využívají osvědčený motor Bobcat 3,4 l splňující normu Stage V – s výkonem 78 kW (105 k) při 2600 ot./min.
Nakladač S86 a T86 využívají osvědčený motor Bobcat 3,4 l splňující normu Stage V – s výkonem 78 kW (105 k) při 2600 ot./min.

Rozšířené možnosti zvedání

Nová konstrukce ramen strojů S86 a T86 umožňuje oběma strojům zvednout a přenést více a dosáhnout dále. Toho je dosaženo novou geometrií pracovní skupiny, která zlepšuje zvedací schopnosti v celém rozsahu pohybu ramene. V kombinaci s vysokým hydraulickým výkonem a lehčími a pevnějšími sekcemi ramene z lité oceli nabízejí nakladače vyšší nosnost v celém cyklu zvedání i při plné výšce.

Společně s modely S66/T66 a S76/T76, které byly uvedeny na trh v průběhu minulých dvou let, stanovují stroje S86/T86 nové průmyslové standardy pro pohodlí v kabině. Patří mezi ně nízká hladina hluku a vibrací uvnitř jednodílné vzduchotěsné a přetlakové kabiny. Ta je standardně vybavena intuitivním systémem ovládání SJC a informačními displeji, systémem klimatizace a vylepšeným výhledem pro obsluhu, který lze dále rozšířit prostřednictvím volitelné inovativní kabiny Clear Side (75 % bočních oken této verze kabiny není opatřeno mřížkou). V základní výbavě těchto strojů Bobcat je i zadní kamera. Kromě běžného 5palcového displeje v kabině má Bobcat jako volitelné příslušenství pokročilý 7palcový displej, jenž nabízí ještě podrobnější informace o stroji a bezprecedentní možnosti připojení zařízení.

Nakladače Bobcat S86 a T86 řady R.
Nakladače Bobcat S86 a T86 řady R.

Mezi další klíčové vybavení strojů S86 a T86 patří:

  • Bobcat Horsepower Management – rozšířené možnosti řízení výkonu,
  • regulace otáček – maximalizace výkonu a přesnosti příslušenství,
  • torzní zavěšení podvozku 5-Link (volitelně) – pro zvýšenou stabilitu a pohodlí,
  • příprava pro protizávaží – pro zvýšení nosnosti při zvedání a další přizpůsobení stroje,
  • polohování lžíce v obou směrech (standardně) – pro méně vysypaného materiálu a vyšší efektivitu,
  • automatické odpružení výložníku (volitelně) – tato volitelná možnost zajišťuje plynulejší jízdu na nerovném terénu,
  • ventilátor chlazení se zpětným chodem (volitelně) – méně údržby a prostojů.

Další informace o společnosti Doosan Bobcat a jejích produktech naleznete na www.bobcat.com nebo na www.bobcat.cz – webu distributora pro ČR, společnosti Bobcat CZ, a.s.

Autor: Pavel Svoboda
Foto: Doosan Bobcat
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Neúnavný pracant Rokbak a první 50tunové rýpadlo LiuGong v Čechách

Zveřejněno 18.3. Sezonu předváděcích akcí pod širým nebem zpravidla na začátku roku zahajuje DEMO TOUR – velká předváděčka v lomu Kalcit v Brně Líšni, kterou společně se svými partnery pořádá prodejce stavebních strojů, společnost Austro Baumaschinen. Mezi letošními… celý příspěvek

Trimble úspěšně dokončil test plně autonomního zemního válce!

Zveřejněno 15.3. Společnost Trimble poprvé přímo na stavbě otestovala plně autonomní zemní válec, čímž učinila další důležitý krok k naplnění vize autonomní mobility. Standardní platforma Trimble Earthworks, určená i pro autonomní řízení instalovaná na zemním válci… celý příspěvek

Tatra ukázala vozidlo Force e-Drive poháněné vodíkovými palivovými články

Zveřejněno 13.3. V říjnu loňského roku měl v rámci konference H2 Fórum 2023 premiéru vůz na podvozku Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vývoj vozidla probíhá v rámci pětičlenného konsorcia, vedeného společností ÚJV… celý příspěvek