Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Na deset let máme klid. Firma KARE, Praha preferuje lopaty a lžíce RENOMAG

Zveřejněno: 22. 8. 2022

Český výrobce příslušenství pro stavební stroje, společnost RENOMAG, má u nás početnou „rodinu“ věrných zákazníků, kteří svoje podnikání spojili právě s touto značkou. Jednou takovou je firma KARE, Praha, s.r.o., která patří k současné tuzemské špičce v oboru recyklace stavebního odpadu a dodavatelského zpracování přírodního kameniva.

K novým stojů nechávají v KARE, Praha rovnou vyrobit i zakázkovou lopaty v dílnách RENOMAG v Rosicích u Brna.

S výrobcem RENOMAG pojí společnost KARE, Praha více než 15 let spolupráce. Během této doby sem z Rosic u Brna putovala řada na míru vyrobených lžic a lopat, ale také dalšího příslušenství k drtičům a třídičům. V čem spočívá dlouhodobá věrnost této značce? A jaké jsou zkušenosti firmy KARE, Praha s dodavateli příslušenství?

Historie spolupráce a současnost

Společnost KARE, Praha byla založena v březnu roku 2000. Dnes provozuje velkou recyklační deponii v Praze a zabývá se zakázkovým zpracováním přírodního kameniva v pískovnách a kamenolomech u nás i na Slovensku. V její flotile najdeme na pět desítek různých strojů; od drtičů a třídičů (Hartl, Keestrack, Powerscreen, FINLAY aj.), rýpadel a kolových nakladačů (Cat, Volvo, Doosan) až třeba po automobilové kropicí vozy (MAN). S příslušenstvím RENOMAG se tu seznamovali krok po kroku; po prvním oťukávání s obchodním zástupcem pořídili jednu menší lžíci a když se osvědčila, postupně se nabalovaly další výrobky a spolupráce se rozšiřovala. Dnes má společnost na svých strojích dvě zesílené expediční lopaty (Doosan DL350), čtveřici podkopových lžic (výrobní řada XHD a XXHD) na rýpadlech Volvo EC240 a Cat 323 a v nedávné době sem byly dodány také čtyři nakladačové lopaty (HD) pro nově pořízené stroje (Cat 966M, Cat 962).

Rekordman ve flotile KARE, Praha: Lopata RENOMAG na nakladači Doosan má 20 000 mth a předaná byla do provozu v roce 2011.
Rekordman ve flotile KARE, Praha: Lopata RENOMAG na nakladači Doosan má 20 000 mth a předaná byla do provozu v roce 2011.

Kromě lopat a lžic si u RENOMAGu nechávají vyrábět také otěruvzdorné díly (zuby, oškrty) a rovněž vybrané zakázkové díly na drtiče a třídiče. „Na lopatách jsme si otestovali jejich vysokou kvalitu, a proto čas od času poptáme i nějakou zakázkovou výrobu v podobě náhradních dílů do drtičů a třídičů, jako jsou třeba výstelky drtičů, násypky a tak podobně,” říká o rozšiřování spolupráce Richard Vik ze společnosti KARE, Praha. Podle jeho slov řeší dodávky lopat a lžic tak, že stroj pořídí od dealera bez příslušenství a to si nechají v RENOMAGu na zakázku vyrobit, nebo koupí stroj se standardní lopatou od výrobce a RENOMAG jim k tomu vyrobí druhou náhradní. Ve firmě KARE, Praha drží ke každému stroji více lopat skladem, stejně tak opotřebitelné díky, aby byly případné prostoje co nejkratší. To je chytré řešení i s ohledem na dnešní dobu, kdy se dodací lhůty napříč celým trhem prodlužují.

Jeden z nejnovějších strojů – kolový nakladač Cat966M s lopatou RENOMAG při obsluze třídičky.
Jeden z nejnovějších strojů – kolový nakladač Cat966M s lopatou RENOMAG při obsluze třídičky.

Důvody, proč právě RENOMAG

Ptáme-li se Richarda Vika, v čem vidí největší benefit lopat a lžic od RENOMAGu, nezaváhá ani na chvíli a jako hlavní výhodu zmiňuje výborný poměr cena/výkon: „Je to vyrobené z kvalitního materiálu, který je použitý přesně v těch místech, kde ho je potřeba. Je spousta výrobců, kteří vám slíbí celou lopatu z Hardoxu a ve finále je z tohoto materiálu pouze břit a maximálně boční zesílení, takže se vám lopata po dvou letech rozpadne. U RENOMAGu vím, že na ni nemusím třeba 15 000 motohodin sáhnout, maximálně vyměním zuby, ale dno zůstává funkční a nikde nic nepraská.

Ve firmě si chválí také přístup projekčního oddělení, které o své práci přemýšlí a je schopné zákazníkovi poradit. V případě poptávky dokážou v RENOMAGu poradit to nejlepší řešení. Nejstarším matadorem ve flotile KARE, Praha je expediční lopata RENOMAG na nakladači Doosan, kterou sem výrobce předával v roce 2011. Dnes má odpracováno 20 000 motohodin a vyměněný byl na ní pouze břit; tělo lopaty zůstává původní a příslušenství nadále slouží. Ve prospěch české značky RENOMAG hovoří tedy u firmy KARE, Praha kvalita produktů, jejich dlouhá životnost a ruku v ruce s tím také kvalifikovaný servis a profesionalita konstrukčního a obchodního týmu.

Lopaty RENOMAG mají osvědčený tvar pro minimální odpor při pronikání do materiálu a pro snadné plnění.
Lopaty RENOMAG mají osvědčený tvar pro minimální odpor při pronikání do materiálu a pro snadné plnění.

Kvalita „Made in RENOMAG” ve zkratce...

Společnost RENOMAG se specializuje na vývoj a výrobu lopat a lžic pro nakladače a rýpadla, včetně těch do nejnáročnějších těžebních provozů. Dle náročnosti aplikace může zákazník volit mezi čtyřmi provedeními – ST, HD, XHD a XXHD. Při výrobě se používá vysoce otěruvzdorná ocel Hardox s vysokou úrovní houževnatosti; výrobky jsou opatřeny certifikátem Hardox In My Body, takže zákazník získává jistotu nejen co se týče kvality samotného materiálu, ale také potvrzení, že materiál je zpracován dle předepsaných postupů výrobce, čímž je zajištěna dlouhá životnost finálního výrobku. Dalším společným znakem lopat a lžic RENOMAG je speciální zubový systém amerického výrobce ESCO. Zubový systém řady Ultralok prokazatelně zlepšuje penetraci a zvyšuje výkon stroje ve všech běžných aplikacích (zemní práce, demolice, těžba) a snižuje tak provozní náklady.

Lopaty RENOMAG pro nakladače

K nakladačům určeným k použití v široké škále aplikací, jako jsou demoliční práce, stavebnictví nebo expedice vytěženého materiálu, nabízí RENOMAG především řadu zesílených HD lopat (dále jsou k dispozici standardní ST a skalní XHD lopaty). Zesílené lopaty mají osvědčený tvar zaručující minimální odpor při pronikání do materiálu a umožňující snadné plnění. Vylamovací síla nakladače je díky klínovému průřezu dna přenášena beze ztrát. Zavěšení lopaty je pevně spojeno s vyztuženou horní částí a přes konstrukci dna s břitem. Toto provedení efektivně přenáší výkon stroje, zabraňuje prohýbání těla lopaty a chrání nosné části před opotřebením. Lopaty HD mají zesílené boky a dno, k jejich výrobě jsou použity vysoce otěruvzdorné materiály (certifikace Hardox in My Body). Dno HD lopat je chráněno výměnnými otěruvzdornými deskami. Na přání zákazníka mohou být HD lopaty opatřeny dodatečnými ochrannými díly proti opotřebení či vysokým teplotám.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek