Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Bobcat MaxControl: Přichází revoluční ovládání nakladačů chytrým telefonem

Zveřejněno: 17. 1. 2022

Bobcat uvedl na trh systém dálkového ovládání MaxControl, které umožňuje operátorům řídit smykem řízené nakladače prostřednictvím aplikace v iPhonu nebo iPadu. Novinka cílící na celou řadu činností nalezne uplatnění například při transportu, demolicích, terénních úpravách, čištění komunikací, recyklaci nebo manipulaci s materiálem.

MaxControl zvládá například ovládání stroje pomocí mobilního telefonu nebo tabletu

Pro využití této nové funkce nepotřebují majitelé nakladačů Bobcat nejnovější stroje ani nákladná rozšíření. Systém je kompatibilní se všemi modely s funkcí volitelného ovládání joystickem (SJC), která je k dispozici již od roku 2004. MaxControl je prozatím k dispozici pro zařízení se systémem iOS, brzy bude i verze pro Android.

Jednoduchost řešení plug & play, které umožňuje připojení za provozu, znamená, že v několika přehledných krocích může obsluha synchronizovat libovolný kompatibilní stroj s telefonem a během chvíle se pustit do práce. Není zapotřebí žádné specializované vybavení ani servisní technik.

Pracoviště budoucnosti je stále propojenější a zásadní roli v nadcházejícím vývoji bude hrát gamifikace1) . Měnící se demografie a spotřebitelské preference posouvají naše odvětví do kategorií, které byly dříve nepředstavitelné, nebo se jimi obor strojírenství dostatečně nezabýval. Zároveň se stala prvořadou potřeba řešit dopad na životní prostředí, bezpečnost a eliminaci všech prostojů,” sděluje Vijayshekhar Nerva, vedoucí pro inovace a akceleraci u společnosti Doosan Bobcat EMEA.

Náš inovační tým dodal řešení, které je komplexní, dostupné a snadno použitelné. MaxControl se zrodil z těchto ideálů a měnících se preferencí uživatelů. Naším cílem je udávat směr v odvětví jak v ‚hardwarové’, tak i v digitální části našeho podnikání,” pokračuje Nerva.

Co umí Bobcat MaxControl

  • Řízení na dálku – Ovládání stroje pomocí mobilního telefonu nebo tabletu.
  • Diagnostický stroje – Okamžitý přístup ke všem důležité informacím o stroji.
  • Sdílení stroje – Přístupem k technice může disponovat více strojníků, což umožňuje rychlé vystřídání obsluhy.
  • Chybové kódy – Snadné identifikování chyb pomocí servisních kódů, které se zobrazí přímo v telefonu.
  • Motohodiny – Sledujte, kolik hodin byl stroj v provozu.
  • Aktualizace softwaru – V budoucnu přibydou další funkce.

Vždy na dosah ruky

Obsluhují pracovník nemusí vždy vědět předem, kdy se mu dálkové ovládání bude hodit. Pokud má však v kapse telefon s aplikací MaxControl, je vždy připraven zvládnout jakékoli výzvy, které mohou nastat. Například může jednoduše poslat stroj do prašného nebo potenciálně nebezpečného prostředí, zatímco zůstane veknu v bezpečné vzdálenosti.

Možnost řídit stroj mimo kabinu navíc dává jiný úhel pohledu, což může pomoci novým a méně zkušeným operátorům. Při zvedání a přenášení velkých břemen eliminuje použití systému MaxControl slepá místa před břemenem a přispívá k lepšímu přehledu o okolním prostředí. Práce mimo kabinu nakonec i zjednoduše osobní komunikaci s kolegy na pracovišti.

Vijayshekhar Nerva dodává: „Bobcat má se systémem MaxControl mnohem rozsáhlejší plány. Snažíme se vytvořit jednoduché modulární řešení s jednou hardwarovou skříňkou pro zemní práce a připravit si prostor pro další funkce. Dálkové ovládání je první z funkcí; v budoucnu zvažujeme přidávání dalších, jako je vyhýbání se objektům a částečná autonomie strojů Bobcat.” Nové funkce mají být k dispozici ve formě aktualizací.

Pomocí systému lze pohodlně ovládat druhý stroj z kabiny.
Pomocí systému lze pohodlně ovládat druhý stroj z kabiny.

Úspora lidských zdrojů

Některé úlohy pro dvě osoby lze nyní zvládnout individuálně. Jde například o naložení nakladače Bobcat na podvalník s maximální přesností a bez nutnosti spoléhat na další pár očí. Obsluha může hloubit díry pro sloupky nebo montovat ploty, aniž by nastupovala a vystupovala z kabiny, a dokončit zasypávání, aniž by musela několikrát střídat různé stroje. Být mimo kabinu se hodí i při jednoduchých každodenních úkonech, jako je otevírání a zavírání bran nebo když pracujete v blízkosti hospodářských zvířat či uklízíte v zemědělských budovách.

Systém MaxControl umožňuje obsluze též provádět dvě úlohy najednou – pomocí dálkového ovladače lze pohodlně ovládat druhý stroj z kabiny. Například obsluha může sedět v rypadle a na dálku používat nakladač pro zasypávání.

Pozitivní zkušenosti

Nový systém MaxControl byl velmi dobře přijat prvními zákazníky po celé Evropě, včetně pilotních instalací ve Španělsku a Německu. První firmou ve Španělsku, která systém zakoupila, byla společnost Obras y Construcciones Corbera působící v oboru stavebnictví a zemních prací. V Německu pak pozitivní zkušenost s touto novinkou potvrdil dlouholetý zákazník Poth Garten + Landschaftsbau z Darmstadtu.

Je to fantastické – sestavení, demontáž i použití jsou velmi snadné – je to jako řídit dálkově ovládané auto, ale vždy s velkou bezpečností,” říká Eduard Heredia, manažer společnosti Obras y Construcciones Corbera.

Během několika hodin jsem se naučil ovládat nakladač přes svůj vlastní iPhone. Rozhodně bych vyzdvihl bezpečnostní aspekty. Systém MaxControl je velmi užitečný a všestranný, protože jej mohu použít se lžící nebo s různými druhy příslušenství. Momentálně vlastním pouze pásový smykem řízený nakladač, ale v budoucnu si možná koupím kolový model. A se systémem MaxControl pak budu moci pracovat s oběma stroji najednou,” dodává Heredia.

Nastavení je velmi intuitivní a pro operátora je to jako hračka. Zařízení jednoduše propojíte se strojem pomocí joystickového ovladače; na obrazovce chytrého telefonu se pak zobrazí palubní deska dálkového ovládání. Díky této flexibilitě může obsluha jednoduše stroj nastartovat, vytáhnout svůj mobilní telefon a ovládat stroj na dálku. A stejně rychle lze přepnout zpět na manuální řízení,” říká k novince Markus Poth, majitel a generální ředitel společnosti Poth Garten + Landschaftsbau.

MaxControl nám dává pár rukou navíc, čímž šetří čas i peníze. Řeší problém neustálého nastupování a vystupování ze stroje při určitých pracích, jako je nakládání materiálů nebo jízda přes rampy. Snadno a intuitivně se používá a má dosah až 100 m,” přibližue Markus Poth možnosti dálkového ovládání a dodává: „Velmi dobře si také dovedu představit použití systému MaxControl v kombinaci s našimi stroji Bobcat při asistování u archeologických vykopávek.

Autor: Pavel Svoboda
Foto: Bobcat

1) Gamifikace je využívání herních principů a mechanismů v mimoherním prostředí.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Neúnavný pracant Rokbak a první 50tunové rýpadlo LiuGong v Čechách

Zveřejněno 18.3. Sezonu předváděcích akcí pod širým nebem zpravidla na začátku roku zahajuje DEMO TOUR – velká předváděčka v lomu Kalcit v Brně Líšni, kterou společně se svými partnery pořádá prodejce stavebních strojů, společnost Austro Baumaschinen. Mezi letošními… celý příspěvek

Trimble úspěšně dokončil test plně autonomního zemního válce!

Zveřejněno 15.3. Společnost Trimble poprvé přímo na stavbě otestovala plně autonomní zemní válec, čímž učinila další důležitý krok k naplnění vize autonomní mobility. Standardní platforma Trimble Earthworks, určená i pro autonomní řízení instalovaná na zemním válci… celý příspěvek

Tatra ukázala vozidlo Force e-Drive poháněné vodíkovými palivovými články

Zveřejněno 13.3. V říjnu loňského roku měl v rámci konference H2 Fórum 2023 premiéru vůz na podvozku Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vývoj vozidla probíhá v rámci pětičlenného konsorcia, vedeného společností ÚJV… celý příspěvek