Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Bobcat MaxControl: Přichází revoluční ovládání nakladačů chytrým telefonem

Zveřejněno: 17. 1. 2022

Bobcat uvedl na trh systém dálkového ovládání MaxControl, které umožňuje operátorům řídit smykem řízené nakladače prostřednictvím aplikace v iPhonu nebo iPadu. Novinka cílící na celou řadu činností nalezne uplatnění například při transportu, demolicích, terénních úpravách, čištění komunikací, recyklaci nebo manipulaci s materiálem.

MaxControl zvládá například ovládání stroje pomocí mobilního telefonu nebo tabletu

Pro využití této nové funkce nepotřebují majitelé nakladačů Bobcat nejnovější stroje ani nákladná rozšíření. Systém je kompatibilní se všemi modely s funkcí volitelného ovládání joystickem (SJC), která je k dispozici již od roku 2004. MaxControl je prozatím k dispozici pro zařízení se systémem iOS, brzy bude i verze pro Android.

Jednoduchost řešení plug & play, které umožňuje připojení za provozu, znamená, že v několika přehledných krocích může obsluha synchronizovat libovolný kompatibilní stroj s telefonem a během chvíle se pustit do práce. Není zapotřebí žádné specializované vybavení ani servisní technik.

Pracoviště budoucnosti je stále propojenější a zásadní roli v nadcházejícím vývoji bude hrát gamifikace1) . Měnící se demografie a spotřebitelské preference posouvají naše odvětví do kategorií, které byly dříve nepředstavitelné, nebo se jimi obor strojírenství dostatečně nezabýval. Zároveň se stala prvořadou potřeba řešit dopad na životní prostředí, bezpečnost a eliminaci všech prostojů,” sděluje Vijayshekhar Nerva, vedoucí pro inovace a akceleraci u společnosti Doosan Bobcat EMEA.

Náš inovační tým dodal řešení, které je komplexní, dostupné a snadno použitelné. MaxControl se zrodil z těchto ideálů a měnících se preferencí uživatelů. Naším cílem je udávat směr v odvětví jak v ‚hardwarové’, tak i v digitální části našeho podnikání,” pokračuje Nerva.

Co umí Bobcat MaxControl

  • Řízení na dálku – Ovládání stroje pomocí mobilního telefonu nebo tabletu.
  • Diagnostický stroje – Okamžitý přístup ke všem důležité informacím o stroji.
  • Sdílení stroje – Přístupem k technice může disponovat více strojníků, což umožňuje rychlé vystřídání obsluhy.
  • Chybové kódy – Snadné identifikování chyb pomocí servisních kódů, které se zobrazí přímo v telefonu.
  • Motohodiny – Sledujte, kolik hodin byl stroj v provozu.
  • Aktualizace softwaru – V budoucnu přibydou další funkce.

Vždy na dosah ruky

Obsluhují pracovník nemusí vždy vědět předem, kdy se mu dálkové ovládání bude hodit. Pokud má však v kapse telefon s aplikací MaxControl, je vždy připraven zvládnout jakékoli výzvy, které mohou nastat. Například může jednoduše poslat stroj do prašného nebo potenciálně nebezpečného prostředí, zatímco zůstane veknu v bezpečné vzdálenosti.

Možnost řídit stroj mimo kabinu navíc dává jiný úhel pohledu, což může pomoci novým a méně zkušeným operátorům. Při zvedání a přenášení velkých břemen eliminuje použití systému MaxControl slepá místa před břemenem a přispívá k lepšímu přehledu o okolním prostředí. Práce mimo kabinu nakonec i zjednoduše osobní komunikaci s kolegy na pracovišti.

Vijayshekhar Nerva dodává: „Bobcat má se systémem MaxControl mnohem rozsáhlejší plány. Snažíme se vytvořit jednoduché modulární řešení s jednou hardwarovou skříňkou pro zemní práce a připravit si prostor pro další funkce. Dálkové ovládání je první z funkcí; v budoucnu zvažujeme přidávání dalších, jako je vyhýbání se objektům a částečná autonomie strojů Bobcat.” Nové funkce mají být k dispozici ve formě aktualizací.

Pomocí systému lze pohodlně ovládat druhý stroj z kabiny.
Pomocí systému lze pohodlně ovládat druhý stroj z kabiny.

Úspora lidských zdrojů

Některé úlohy pro dvě osoby lze nyní zvládnout individuálně. Jde například o naložení nakladače Bobcat na podvalník s maximální přesností a bez nutnosti spoléhat na další pár očí. Obsluha může hloubit díry pro sloupky nebo montovat ploty, aniž by nastupovala a vystupovala z kabiny, a dokončit zasypávání, aniž by musela několikrát střídat různé stroje. Být mimo kabinu se hodí i při jednoduchých každodenních úkonech, jako je otevírání a zavírání bran nebo když pracujete v blízkosti hospodářských zvířat či uklízíte v zemědělských budovách.

Systém MaxControl umožňuje obsluze též provádět dvě úlohy najednou – pomocí dálkového ovladače lze pohodlně ovládat druhý stroj z kabiny. Například obsluha může sedět v rypadle a na dálku používat nakladač pro zasypávání.

Pozitivní zkušenosti

Nový systém MaxControl byl velmi dobře přijat prvními zákazníky po celé Evropě, včetně pilotních instalací ve Španělsku a Německu. První firmou ve Španělsku, která systém zakoupila, byla společnost Obras y Construcciones Corbera působící v oboru stavebnictví a zemních prací. V Německu pak pozitivní zkušenost s touto novinkou potvrdil dlouholetý zákazník Poth Garten + Landschaftsbau z Darmstadtu.

Je to fantastické – sestavení, demontáž i použití jsou velmi snadné – je to jako řídit dálkově ovládané auto, ale vždy s velkou bezpečností,” říká Eduard Heredia, manažer společnosti Obras y Construcciones Corbera.

Během několika hodin jsem se naučil ovládat nakladač přes svůj vlastní iPhone. Rozhodně bych vyzdvihl bezpečnostní aspekty. Systém MaxControl je velmi užitečný a všestranný, protože jej mohu použít se lžící nebo s různými druhy příslušenství. Momentálně vlastním pouze pásový smykem řízený nakladač, ale v budoucnu si možná koupím kolový model. A se systémem MaxControl pak budu moci pracovat s oběma stroji najednou,” dodává Heredia.

Nastavení je velmi intuitivní a pro operátora je to jako hračka. Zařízení jednoduše propojíte se strojem pomocí joystickového ovladače; na obrazovce chytrého telefonu se pak zobrazí palubní deska dálkového ovládání. Díky této flexibilitě může obsluha jednoduše stroj nastartovat, vytáhnout svůj mobilní telefon a ovládat stroj na dálku. A stejně rychle lze přepnout zpět na manuální řízení,” říká k novince Markus Poth, majitel a generální ředitel společnosti Poth Garten + Landschaftsbau.

MaxControl nám dává pár rukou navíc, čímž šetří čas i peníze. Řeší problém neustálého nastupování a vystupování ze stroje při určitých pracích, jako je nakládání materiálů nebo jízda přes rampy. Snadno a intuitivně se používá a má dosah až 100 m,” přibližue Markus Poth možnosti dálkového ovládání a dodává: „Velmi dobře si také dovedu představit použití systému MaxControl v kombinaci s našimi stroji Bobcat při asistování u archeologických vykopávek.

Autor: Pavel Svoboda
Foto: Bobcat

1) Gamifikace je využívání herních principů a mechanismů v mimoherním prostředí.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek