Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nový teleskopický manipulátor se představil na stavbě v Dobříši. Ještě před světovou premiérou

Zveřejněno: 1. 6. 2021

Obyvatelé Dobříše měli možnost na vlastní oči vidět v ostrém nasazení teleskopický manipulátor Bobcat řady R dříve, než proběhlo jeho oficiálním uvedení na trh. Na stavbu bytového domu v Pražské ulici byl zapůjčen přímo z továrny.

Jedenáctitunový teleskopický manipulátor Bobcat T40.180SLP se na stavbě v Dobříši ukázal ještě před světovou premiérou.

Nová stavba se nachází v místě bývalé budovy ČEZ (následně též ubytovna Sluníčko). Na parcele vyrůstá čtyřpatrový bytový dům, který bude mít 60 bytových jednotek. „Protože jsme na takovém stísněném prostoru, tak potřebujeme vhodné vybavení na tu stavbu. Ideálně stroje, které mají dosah do velké dálky a velké výšky,“ říká zástupce stavební firmy a upřesňuje, jak se k nim před premiérou stroj vlastně dostal: „A protože jsme hned vedle továrny Bobcat, domluvili jsme se s nimi a byl nám zapůjčen nový manipulátor, abychom si ho vyzkoušeli.“ Konkrétně se jednalo o největší model, tedy bezmála jedenáctitunový typ T40.180SLP. Snímky ze stavby se objevily následně i v oficiálním videu na Youtube kanále Bobcat EMEA.

První zkušenosti

Když jsem si do toho manipulátoru poprvé sednul, tak jsem musel v první řadě ocenit intuitivní ovládání. Všechno je tam, kde byste čekali - startér, tlačítka, ovládání hydrauliky. Výborný joystick, kroužkem se ovládají režimy řízení a tak,“ uvádí své dojmy zástupce stavební firmy. „Myslím si, že když do toho stroje posadím kohokoli, tak se rychle zorientuje. A může s ním v podstatě hned začít fungovat a dělat cokoliv.

Na stavbě je manipulátor využíván jednak k dopravě materiálu na větší vzdálenost a jednak k vyzvedávání do výšky. Líbí se jak dosah, tak i nosnost: „Skvělé na tom stroji je, že zvládne vytáhnout 2 tuny materiálu až do 18 metrů, což je výška pětipatrového domu. Tím nám stroj šetří spoustu času a je dobrým pomocníkem.

Když už jsme u zvedání, je potřeba zmínit dobrou stabilitu a viditelnost, kterou téměř kompletně prosklená kabina nabízí. „Když totiž manipulujete ve výšce 18 metrů, je pro vás stabilita a jistota tím hlavním, co od stroje očekáváte. Při práci s vysunutými patkami drží stroj potřebný balanc, dokonce si můžete dovolit i mírný náklon. Není potřeba tak často přejíždět nebo se přepatkovávat, což vás na stavbě akorát zdržuje,“ je zmíněno na závěr.

O několik týdnů později se snímky z Dobříše objevily v oficiálním videu prezentujícím novou řadu manipulátorů. V něm jsou zmíněny i základní parametry strojů, z nichž některé uvádíme dále v článku.

„Erková“ řada

Řada se skládá z 10 modelů s výškou zdvihu od 6 do 18 metrů a nosností v rozsahu 2,6 až 4,3 tuny. Klíčovou změnou je přechod na dieselové motory vybavené filtrem pevných částic s automatickou regenerací splňující emisní normou Stage V. Výkon motoru činí, dle modelu, 75 nebo 100 koní.

Nejviditelnější změna oproti minulé generaci nastala v kabině. Její design byl konzultován s mnoha uživateli, nejen značky Bobcat. Nový integrovaný „all-in-one“ joystick s vylepšenou ergonomií poskytuje ovládání všech hlavních funkcí, jako je směr jízdy, rychlost a funkce výložníku. Ostatní ovladače jsou pak logicky uspořádány tak, aby minimalizovaly pohyb rukou při práci. Díky ovládacím prvkům v automobilovém stylu se navíc se strojem rychle seznámí i méně zkušení strojnící. Pomocí pětipalcového displeje jsou k dispozici všechny důležité informace, při couvání se na něm místo čísel automaticky zobrazí obraz ze zpětné kamery.

Designovou změnou prošla též kapota motoru, která - v porovnání s předchozími modely - umožňuje operátorovi o 15 % lepší výhled vpravo. Veškeré body údržby jsou snadno dostupné ze země.

Teleskopcké manipulátory řady R se mohou pochlubit velmi nízko položeným těžištěm a těžkým protizávažím. Obojí přispívá ze své podstaty k dobré stabilitě. V kombinaci s plynulou hydrostatickou převodovkou a vylepšeným joystickem zvládají přesně a rychle i ty nejnáročnější úkoly. Zajímavou vychytávku poskytuje stabilizační systém. Ten umožňuje naklánět stroj respektive stranově korigovat polohu výložníku bez nutnosti popojíždění.

Dobrá zpráva je, že výrobce nešetřil na materiálu. Stejně jako v předchozí řadě tak u manipulátorů nalezneme tuhý rám se segmentovou konstrukcí nebo ocelovou desku chránící spodní část stroje.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek