Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

V čem tkví výhody teleskopického manipulátoru s otočí Dieci Pegasus

Zveřejněno: 3. 2. 2021

Teleskopický manipulátor s otočí Dieci Pegasus je velmi obratný stroj, který se dostane i na těžko dostupná místa. Spojuje vlastnosti teleskopického manipulátoru s funkcemi zvedací plošiny a jeřábu. Díky plnému otáčení v rozsahu 360° lze provádět složité operace, aniž by bylo nutné stroj přemisťovat. Provozovatel tak nejen, že zvýší produktivitu na stavbě, ale také šetří náklady na práci a případný pronájem menšího jeřábu.

Dieci Pegasus spojuje vlastnosti teleskopického manipulátoru s funkcemi zvedací plošiny a jeřábu

Doprava stavebních materiálů a manipulace s nimi patří k nejnáročnějším stavebním procesům. Do kategorie rozšířených zvedacích zařízení se řadí i statické jeřáby, které však skýtají několik nevýhod. Patří mezi ně vyšší pořizovací cena, náklady na údržbu, náročnost instalace a potřeba upraveného či zpevněného podloží. Díky neustálému vývoji technologií a konstrukcí manipulační techniky nyní však již existují moderní stroje, kterými lze nahradit téměř každý menší statický jeřáb, zvedací, montážní, pracovní či vysokozdvižné plošiny. Takovým inovativním strojem je i teleskopický manipulátor s otočí Dieci Pegasus. Jde o typ nakladače, jenž se vyznačuje teleskopickým výložníkem, který dosáhne do vysokých skladovacích prostor. Nakladače jsou v praxi dobře ovladatelné a jejich schopnost manévrování je na vysoké úrovni.

Výběr z několika modelů

Teleskopické manipulátory s otočí jsou v Evropě populární – uplatní se především na městských staveništních s množstvím špatně přístupných úzkých uliček a budov, kde je velmi pracné stavět statický jeřáb. Práci v těžko dostupných prostorech jim umožňuje jejich nadprůměrná mobilita, značný dosah teleskopického ramene a možnost pracovat z jednoho místa při současné manipulaci s břemeny. Tyto stroje jsou uzpůsobeny i pro práci na různých zpevněných i nezpevněných terénech. Dieci Pegasus dokáže díky nabídce širokého příslušenství provádět spoustu práce z jednoho místa a nabídnout větší dosah než tradiční manipulátory. Na rozdíl od klasických manipulátorů Dieci Pegasus otáčí teleskopickým ramenem spolu s kabinou o 360°, zvedne tedy více a dosáhne dále, aniž by musel pojíždět po staveništi. Teleskopické nakladače s otočí zkrátka nabízí novou dimenzi provozu a využití.

Rameno i otoč lze ovládat jedním sdruženým joystickem. Pro lepší preciznost ovládání a zvýšení komfortu obsluhy je možné stroj vybavit pohodlným sedadlem GRAMMER se dvěma joysticky v loketních opěrkách
Rameno i otoč lze ovládat jedním sdruženým joystickem. Pro lepší preciznost ovládání a zvýšení komfortu obsluhy je možné stroj vybavit pohodlným sedadlem GRAMMER se dvěma joysticky v loketních opěrkách

Dieci vyrábí celou řadu teleskopických manipulátorů s otočí vzájemně se lišící velikostí, dosahem a nosností. Produktová nabídka zahrnuje celkem sedm modelů (40.18 – 400° a 40.16 – 400°, 50.25, 60.16, 60.21, 50.26, 45.30) s maximálním dosahem od 15,70 do 29,6 metrů a maximální nosností od 4000 do 6000 kilogramů. V závislosti na modelu je stroj vybaven motorem FPT nebo Perkins o výkonu od 115 do 170 koní. Motory mají vysoký točivý moment pro zajištění maximálního výkonu. Elektronicky řízený motor omezuje spotřebu paliva a zajišťuje přes oxidační katalyzátor DOC, SCR katalyzátor a DPF filtr plnění aktuální emisní normy Stage V ve všech modelech s motory Perkins. Největší modely Pegasus 50.26 a 45.30 osazené motory FPT pak pracují s emisní normou Stage IV bez DPF.

Dieci Pegasus ve zkratce

Pegasy lze použít pro manipulaci s materiálem jako jeřáby (s jeřábovým hákem nebo navijákem), vysokozdvižné vozíky (paletizační vidle) nebo pro téměř všechny nakládací práce s lopatou, nebo těžební lopatou, a další manipulaci na stavbách. Na výložníku lze použít i plošinu, buď pro dopravu materiálu, nebo pro montážníky (nemusíte přeci vždy stavět lešení). Stroj lze vybavit i dálkovým rádiovým ovládáním, takže obsluha může stroj ovládat z plošiny. Dokonce lze připojit i plošinu negativní pro práci třeba pod mostem.

Stroj stojí, zatímco kabina a teleskopické rameno se otáčejí kolem osy

Dieci Pegasus se skládá ze dvou samostatných částí. Spodní část zahrnuje podvozek s pohonem všech kol, motor, převodovku, stabilizátory, palivové a hydraulické nádrže. Horní část neboli otoč nese kabinu obsluhy a teleskopické rameno. Obě části jsou spojeny velkým otočným ložiskem, které umožňuje neomezený počet otáček kabiny s ramenem v rozsahu 360°. Aby bylo možné zacházet s břemeny v již zmíněném rozsahu kolem manipulátoru, Dieci Pegasus disponuje čtyřmi stabilizátory umístěnými v přední i zadní části podvozku – poskytují stroji stabilitu během manipulace v jakékoli poloze ramene. K dispozici je adaptivní stabilizace s automatickým vyrovnáváním stabilizátorů a automatickým skládáním stabilizátorů. Ekonomickou variantou jsou pak modely Pegasus 40.16 – 400°a 40.18 – 400° s rotací věže omezenou na 400°.

Dieci Pegasus může funkčně zvládnout až několik druhů stavebních prací, které zastane po případné výměně pracovního zařízení na základním stroji. Přítomna je funkce automatického rozpoznávání příslušenství umožňující stroji přímo vypočítat graf zatížení v závislosti na použitém příslušenství (naviják, otočný jeřáb atd.). Dieci Pegasus lze používat ve spojení s lžící, paletizačními vidlemi, domíchávači betonu, jeřábem s navijákem či otočnou plošinu. Z plošiny lze přes dálkové ovládání vysouvat/zasouvat/zvedat/spouštět rameno. V závislosti na využití stroje a připojených adaptérech je možné vybrat z několika variant dálkového ovládání.

Dieci Pegasus lze používat například ve spojení s paletizačními vidlemi
Dieci Pegasus lze používat například ve spojení s paletizačními vidlemi

Kabina stroje disponuje velkou prosklenou plochou a panoramatickou střechou včetně integrovaných LED pracovních světel. Světla jsou umístěna i kolem stroje a na rameni. Pro zajištění dokonalého přehledu o dění kolem stroje je operátor informován prostřednictvím tří kamer (vzadu, po pravé straně a na rameni). Kabina je vybavena sofistikovaným elektronickým monitorovacím zařízením, které poskytuje operátorovi plnou kontrolu nad strojem a v kombinaci se všemi technologiemi umožňuje efektivní a včasné provedení jakékoli činnosti. Jak ovládací prvky, tak řízená kola či sklon náprav se automaticky přizpůsobí jízdě vpřed nebo vzad. Displej uvnitř kabiny informuje operátora o aktuálním zatížení, stabilizátorech, úhlu ramene či pracovní výšce. Rameno i otoč lze ovládat jedním sdruženým joystickem. Pro lepší preciznost ovládání a zvýšení komfortu obsluhy je možné stroj vybavit pohodlným sedadlem GRAMMER se dvěma joysticky v loketních opěrkách.

Servis a údržbu stroje usnadňuje telematický systém Dieci umožňující připojení servisního týmu Dieci ke stroji na dálku. Shromažďuje a odesílá provozní data pro snazší a komplexnější monitorování.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek