Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Italský silák při stavbě ocelových konstrukcí v Hlinsku. Upoutá stabilizační systém i komfortní kabina

Zveřejněno: 25. 5. 2020

Současná široká škála stavebních prací a služeb si žádá multifunkční stroje, které na stavbě dokážou pružně reagovat na nejrůznější požadavky, například kolem manipulace a dopravy. V této oblasti se angažuje lídr v oboru, italská společnost Dieci, s modelovou řadou teleskopických manipulátorů Icarus. Na model Icarus 40.17 se naše redakce zajela podívat do Hlinska, kde pomáhal se stavbou ocelové konstrukce.

Z fotografie pořízené ze 17 metrů můžeme vidět velkou část prosklené plochy kabiny a důmyslně upravenou kapotu motoru tak, aby se snížily emise hluku a optimalizoval odvod tepla

Italský Dieci je jeden z mála výrobců na světě, který nabízí kompletní, ucelenou širokou řadu teleskopických manipulátorů. Firma se specializuje výhradně na výrobu teleskopických manipulátorů, kompaktních dumperů a míchačů. Teleskopické manipulátory vyrábí pro použití v zemědělství i stavebnictví. V loňském roce proběhla kompletní modernizace a konstrukční přestavba všech modelů manipulátorů. Většina manipulátorů nově nese označení GD, což znamená Giugiaro Design a značí nový design kabiny. „Všechny modely mají také nové motory z důvodu platnosti nové emisní normy, přizpůsobené další bezpečnostní prvky – brzdy apod. A rovněž mají kompletně přestavěnou hydrauliku,” uvedl pan Zbyněk Kučera z firmy MANATECH CZ s.r.o., která stroje značky Dieci do Česka dováží.

Inovace se dotkly i modelové řady Icarus. Jedná se o tzv. teleskopické manipulátory bez otoče, to znamená pouze s přímým zdvihem. Modelovou řadu rozšířil nový 50.18 s maximální nosností pět tun a maximální výškou zdvihu téměř osmnáct metrů. Pro menší stavební firmy je k dispozici 40.14, avšak podle Kučery je u nás nejpoužívanějších model 40.17, na který jsme se zajeli podívat do Hlinska.

Íkaros (latinsky Icarus) je v řecké mytologii synem největšího řeckého stavitele a vynálezce Daidala. Narodil se v Athénách, avšak musel s otcem uprchnout na Krétu, kde je přijal krétský král Mínós, pro něhož poté Daidalos postavil labyrint, kde byl před světem schován Mínotaurus, napůl člověk, napůl býk. (zdroj: wikipedia)

Multifunkční stroj je využit na maximum

Dieci Icarus 40.17 byl na týdenní testování zapůjčen firmě PKD s.r.o. zabývající se stavbou zemědělských, průmyslových hal a technologickými celky. „Hlavní naší činností je výroba ocelových konstrukcí. Zaveze se k nám hutní materiál, zde se nařeže, navrtá, navaří, nalakuje atd. a nakonec putuje na stavbu, kde se postaráme i o realizaci. Vlastníme šest teleskopických manipulátorů – jeden pro každou pracovní skupinu, která pracuje deset hodin denně, pět dní v týdnu,” stručně představil činnost firmy pan Radovan Tichý, hlavní stavbyvedoucí.

Dieci Icarus je při montáži ocelových konstrukcí nepostradatelný. Na stavbě zastane mnoho prací
Dieci Icarus je při montáži ocelových konstrukcí nepostradatelný. Na stavbě zastane mnoho prací

Ze šesti teleskopických manipulátorů provozují tři kusy značky Dieci. Jedná se o dva modely řady Icarus a jeden Samson, který byl pořízen před 13 lety a dodnes pracuje. „Dieci jsme před lety chtěli vyzkoušet a zjistili jsme, že je to nepostradatelná mašina přesně pro naše potřeby při výstavbě ocelových konstrukcí. Manipulátor přijede na stavbu, může složit náklad z kamionu a vyměnit adaptér za plošinu, z níž mohou pracovníci ve výškách montovat konstrukce. Zároveň, když je potřeba něco přemístit, vymění plošinu za paletizační vidle a jede se dál. Je to víceúčelový stroj, ke kterému je spousta výměnných adaptérů. Z adaptérů využíváme i jeřábové rameno s navijákem. V závěsu si může manipulátor dovézt i různý materiál. Pro nás je důležitá efektivita, aby neměly stroje moc dlouhé prostoje,” poukázal pan Tichý na multifunkčnost, kterou se pyšní i nový model Icarus 40.17.

Firma PKD nový Icarus otestovala po všech stránkách přímo ve vlastním prostředí a dojmy po týdenním testování jsou pozitivní – operátor si chválí komfort, pohodlné a citlivé ovládání, rychlost hydrauliky a celkovou efektivitu manipulátoru. O rychlé pohyby ramene a další funkce se stará dvojité zubové čerpadlo s průtokem 140 l/min „Je to univerzální pomocník na stavby, protože dokáže fungovat jako klasický manipulátor s výměnnými adaptéry jako jsou paletizační vidle, lopaty apod., ale díky hydraulickému navijáku nebo jeřábovému rameni může fungovat i jako jeřábové rameno a v neposlední řadě jako nosič pracovní plošiny,” uvedl pan Kučera.

Při vývoji nové kabiny byl kladen důraz na intuitivní ovládání a komfort operátora
Při vývoji nové kabiny byl kladen důraz na intuitivní ovládání a komfort operátora

Kapacita zdvihu

Manipulátory Icarus převzaly design nové kabiny GD ze zemědělských manipulátorů. Kabina má patřit mezi nejprostornější a nejkomfortnější na trhu, a to zejména z hlediska výhledu, protože má kompletně prosklené boky a posunutý sloupek dozadu. Maximální výhled je to, co stroj odlišuje od konkurence. Kabina je vybavena intuitivním ovládáním, přičemž veškeré řídicí prvky jsou umístěny ergonomicky. Tlačítka jsou podsvícená a nový joystick je posazen na loketní opěrce – tak zajišťuje přesnější a pohodlnější ovládání směru jízdy. Plně integrovaný elektronický řídicí systém vytváří optimální pracovní a bezpečné podmínky. Důležitá provozní data se zobrazují na novém 7palcovém LCD displeji.

Odchylek je však více. Ve srovnání s konkurencí nabízí Icarus 40.17 například vyšší kapacitu zdvihu. Je jí dosaženo díky specifické konstrukci stroje – dlouhému rozvoru a čepu výložníku posazenému dozadu, díky čemuž je těžiště co nejvíce v zadní části. V poměrně velkém rozsahu rádiu ramene dokáže manipulátor zvedat maximální nosnost čtyř tun. Teleskopické rameno se skládá ze tří výsuvných částí. Za zmínku stojí i propracovaná stabilita manipulátoru a ramene. V případě jízdy s naloženým materiálem nebo při nabírání zeminy instaloval Dieci zvýšenou konzoli, o kterou se opírají tzv. silentbloky. Díky tomu je rameno stabilizované, pevné a nepřenáší na čep a hlavní pístnici příliš velký boční tah. Manipulátor se dokáže příčně vyrovnávat doprava a doleva, a to i při zvednutém výložníku, což se využije při přesném umisťování břemene na místo určení, jež se nachází na nerovném terénu. Pro celkovou stabilizaci manipulátor disponuje dvěma nezávislými podpěrami s proporcionálním ovládáním. Manipulátor pohání čtyřválcový motor Kubota o výkonu 85,1 kW / 114 k spojený s dvourychlostní hydrostatickou převodovkou s funkcí Eco, která je využívána zejména při popojíždění na stavbě, protože dokáže uspořit palivo. Obě nápravy s koncovými planetovými převody manipulátoru jsou hnací s možností řízení jedné nebo obou náprav či krabího chodu.

Stroj může být dovybaven dálkovým rádiovým ovládáním, které se využije například tehdy, když je manipulátor používán jako jeřáb – operátor opustí kabinu a pomocí dálkového ovládání manipuluje s výložníkem. Pokud tímto ovládáním manipulátor nedisponuje a je jeho rameno osazeno plošinou, je uvnitř ní dálkové ovládání instalováno napevno. Na dálku lze ovládat téměř všechny důležité funkce až na pojezd kvůli bezpečnostní normě.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek