Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Bobcat oslavil 60 let. Vše začalo v roce 1958, kdy byl na výstavě v Minesotě představen první nakladač

Zveřejněno: 15. 10. 2018

Je tomu celých 60 let, co tu s námi jsou stroje Bobcat. Za tuto dobu významně ovlivnily svět stavebnictví i zemědělství a značka Bobcat se stala pojmem jak v Americe, tak v regionu Evropy, Středního východu a Afriky (dále jen EMEA). A aby toho nebylo málo, letošní rok je také 60. výročím smykem řízených nakladačů Bobcat.

Model M200 z roku 1958 byl vzhledově podobný s nakladačem M60

Historie firmy Bobcat sahá do roku 1947, kdy Edward Gideon Melroe založil v Severní Dakotě společnost Melroe, která se zabývala vývojem a výrobou zemědělské techniky. O 10 let později se začala psát kapitola nakladačů, jež se k Merloe dostaly tak trochu oklikou.

První nakladač

Právě v roce 1957 totiž úplně jiná společnost, Kellers machine shop, začala řešit problém jednoho svého zákazníka, který potřeboval vyčistit patrovou stodolu, nicméně jeho traktorový nakladač nebyl schopen kvůli sloupům uvnitř manévrovat a bylo zapotřebí ruční špinavé práce. Kellers proto sestavil jednoduchý čelní nakladač se dvěma hnacími koly a malým zadním kolečkem, který byl poháněný motorem o výkonu 6 koní. Změnu rychlosti a směru jízdy zajišťoval spojkový mechanismus ovládaný dvojicí pák – levou a pravou. Nakladač pracoval tak dobře, že Kellers postavil dalších šest a prodal je blízkým farmářům.

Kellersův strýc, prodejce vybavení Melroe v Minnesotě, představil své synovce bratřím Melroe v létě roku 1958. Na základě následné demonstrace nakladače na místní výstavě, kde stroj nadchl davy návštěvníků, se bratři Kellersovi dohodli na prodeji svého vynálezu, stali se zaměstnanci společnosti Melroe Manufacturing Company a byli pověřeni konstrukcí a výrobou prvního samojízdného nakladače Melroe. Ještě téhož roku byl navržen a vyroben první samohybný nakladač Melroe, model M60.

Cesta k Bobcatu

V roce 1960 byl představen model M400, první čtyřkolový smykem řízený nakladač. Ve společnosti Melroe Manufacturing Company v té době pracovalo 100 zaměstnanců a roční obrat dosáhl 1 milion dolarů.

V následujícím období společnost Merloe s výrobou nakladače skoro skončila, nakonec ale v roce 1962 stroj přebudovala a znovuobnovila výrobu. Tentokráte již jako modelový nakladač M440 „Melroe Bobcat” se známým bílo-červeným barevným designem.

Melroe M400 byl prvním smykem řízeným nakladačem na světě
Melroe M400 byl prvním smykem řízeným nakladačem na světě

Expanze

V roce 1963 dosahuje obrat společnosti Merloe 6 milionů dolarů a o dva roky později dochází k expanzi do Evropy, kde v Southamptonu začíná nakladače Bobcat v licenci vyrábět firma Luff & Smith. V roce 1965, kdy licence končí, výroba přechází pod Melroe Ltd., která nadále modely M-444 a M-600 uspokojuje neustále rostoucí poptávku zákazníků.

V roce 1969 se z důvodu dalšího rozšiřování firmy změní majitel, když je Melroe koupena společností Clark Equipment Company. Melroe pod novým majitelem pokračuje v budování ucelené řady nakladačů. Jako jedna z prvních společností vyrábí modely pásových nakladačů a kolových nakladačů, spolu s širokou řadou příslušenství vyhovujících požadavkům zákazníků z nejrůznějších segmentů. V roce 1986 dochází k nákupu společnosti Midmark a Bobcat tím proniká též do segmentu kompaktních rypadel.

K rozšiřování modelů nabízených strojů dochází i v posledních 20 letech, ve kterých se opět mění majitel, jimž se v roce 1995 sává Ingersoll Rand Company of Woodcliff Lake.

Jeden z prvních Bobcatů M444 v Evropě
Jeden z prvních Bobcatů M444 v Evropě

Závod v Dobříši

V roce 2007 se začíná psát i česká stopa a to otevřením výrobního závodu v Dobříši, prvního závodu společnosti Bobcat vyrábějícího kompaktní nakladače a rýpadla mimo území USA.

Velmi dobře si na to pamatuji. Pozváni na tuto událost byli novináři z celého světa a šlo o velkou věc. Pro ČR se Bobcat rozhodl hlavně pro to, že tu je spoustu šikovných lidí v oboru strojírenství. Byla jsem na to pyšná a díky Georgi Schmalzriedovi, se kterým jsem se znala (měl v té době na starost marketing EMEA), jsem měla možnost na akci vzít i někoho z televize. Řekla jsem lidem z TV Nova, neboť sídlili ve stejné budově jako naše redakce. Ti mi však odpověděli, že tyto informace jsou pro jejich diváky nezajímavé.

Spolu se závodem v Pontchâteau ve Francii, kde se vyrábějí teleskopické manipulátory, se Dobříš stala nejdůležitějším výrobním místem značky Bobcat v regionu EMEA. Dnes je 80 % produkce závodu v Dobříši určen pro prodej v tomto regionu.

Doosan Infracone

Krátce po otevření dobříšského závodu prodala americká průmyslová skupina Ingersoll Rand veškeré výrobní závody Bobcat společnosti Doosan Infracore. Po příchodu společnosti Doosan, Bobcat nadále pokračoval v investicích a zvyšoval své aktivity v regionu EMEA. To zahrnovalo i otevření první kanceláře společnosti Bobcat na Středním východě, v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech.

Další milníky

V roce 2012 společnost Bobcat oslavila 25 úspěšných let na trhu s kompaktními rýpadly. V následujícím roce potom i 50. výročí založení závodu na výrobu teleskopických manipulátorů Bobcat v Pontch<0x00E2>teau. Ve stejném roce vyjel z výrobní linky v USA milióntý kompaktní nakladač.

V roce 2015 Bobcat otevřel v Dubaji distribuční centrum náhradních dílů pro podporu produktů společnosti na Středním východě a Africe. Společnost také otevřela inovační centrum v Dobříši (i zde naše redakce nechyběla a událost jsme popsali. Dnes můžete najít na stránkách www.stavebni-technika.cz).

V současnosti je areál Doosan Bobcat v Dobříši jedinečný mezi mnoha podobnými zařízeními na celém světě. Kombinuje se zde na jednom místě výrobní závod, inovační centrum, školicí centrum a distribuční centrum a je vývojovým bodem nových produktů, technologií, a poskytováním školení pro prodejce a zákazníky v regionu EMEA.

Závěr

Zatímco společnost prošla za 60 let mnoha změnami, jedna věc se nezměnila: „Značka Bobcat je zárukou vysoké kvality, výborného zpracování a inovací.” To vše jí pomáhá udržet si vedoucí pozici na trhu. Nejnovější produkty Bobcat byly k vidění v dubnu v Paříži na veletrhu INTERMAT 2018.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Bobcat
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek