Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Zaměřeno na uživatele, zhotoveno v Dobříši. Bobcat začal vyrábět kloubový nakladač

Zveřejněno: 5. 5. 2021

Kompaktní kloubové nakladače do nedávna Bobcat nenabízel. Změna však nastala loni v říjnu, kdy byl na promoakci „Next is Now“ slavnostně představen první zástupce této kategorie strojů – kompaktní kloubový nakladač L85. Po zhruba půl roce se jeho výroba rozběhla na nové lince výrobního areálu v Dobříši.

Kloubový nakladač Bobcat L85.

První vyrobený nakladač zamířil do výcvikového a školicího centra Bobcat Institute, kde bude sloužit k zaškolování prodejců a zákazníků Bobcat. Investice do výrobní linky s odhadovanou produkční kapacitou 1000 strojů za rok přesáhla částku 1 milion Euro, obsluhu zajišťuje 15 zaměstnanců.

Nakladač L85 byl navržen v Dobříši. Na fotografii tým vývojářů.
Nakladač L85 byl navržen v Dobříši. Na fotografii tým vývojářů.

Výkonný univerzál

Kloubový nakladač Bobcat L85 s provozní hmotností 5 tun se skládá z již osvědčených komponentů. Motor, nápravy, elektronika i hydraulika pochází buď přímo z dílen Bobcatu nebo od stálých dodavatelů. Většina z nich se úspěšně používá u minirýpadel a teleskopických nakladačů; stejně tak montážní postupy jsou obdobné. Nový nakladač se dobře hodí jak pro rychlou expedici nákladu, tak na drobné terénní úpravy nebo třeba na odklízení sněhu.

Motor Bobcat má výkon 50,7 kW, maximální rychlost pojezdu činí 30 km/h. Výkonná hydraulika propůjčuje nakladači dostatečnou vylamovací sílu; k univerzálnosti stroje dále přispívá bohatá nabídka příslušenství, která se bude dle výrobce dále rozšiřovat. Nyní může provozovatel vybavit nakladač například univerzální, směšovací lopatou, dále paletovými vidlemi nebo speciálním příslušenstvím jako je sněhová fréza, podřezávací pila, boční vymeták nebo demoliční nůžky.

K rychlému upevnění příslušenství slouží systém Power Quick-Tach, který je kompatibilní se všemi běžně dostupnými spojkami. Pro náročnější příslušenství, je možné stroj dovybavit vysokoprůtokovou hydraulikou (s výkonem čerpadla až 100 l/min.) nebo systémem Advanced Attachment Control, což je v podstatě funkce nezávislého řízení otáček motoru a rychlosti pojezdu stroje. Díky 7kolíkovému konektoru může řidič efektivně a intuitivně ovládat i ta nejsložitější příslušenství.

Technické parametry kloubového nakladače Bobcat L58
Technické parametry kloubového nakladače Bobcat L58

Vše po ruce, rychle a snadno

Stroj lze nastartovat buď klasicky klíčem nebo pomocí tlačítka na dotykovém displeji po pravé straně. Součástí standardní výbavy je rovněž automatická parkovací brzda nebo asistent sklonu. Umístění všech ovládacích částí je navrženo tak, aby bylo řízení snadné a pohodlné i během dlouhých směn. Přepínač směru jízdy je umístěn na přední straně joysticku a ovládá se pomocí ukazováčku. Uzávěrka diferenciálu obsahuje režim „želvy a králíka”, plovoucí výložník a ovládání přídavné hydrauliky je v dosahu ruky v horní části joysticku.

Navrženo operátorům na míru

Kabina modelu L85 poskytuje vysoký komfort a snadné ovládání. Bezpečnost v ní je zajištěna bezpečnostními standardy FOPS II. Po obou stranách kabiny jsou celoskleněné dveře poskytující výhled na obě strany. K dobré viditelnosti přispívají také nízko položené rohy předního skla a design kapoty. V kabině nechybí dostatek odkládacích ploch, stejně jako 12V nabíječka a několik USB portů. Model L85 je vybaven klimatizací HVAC, která zajišťuje optimální pracovní podmínky během celého roku.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek