Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Sedm produktových řad a 37 modelů. Bobcat uvádí řadu lehké hutnicí techniky

Zveřejněno: 3. 3. 2021

Zájem o hutnicí stroje stále roste, a tak se Bobcat rozhodl nestát v pozadí a rozšířil své produktové portfolio o kompletní lehkou řadou této techniky. Zajímavostí je, že stroje jsou vyvinuty ve spolupráci s Ammann Group, která v ČR, konkrétně v Novém Městě nad Metují, disponuje jedním z výrobních a vývojových závodů.

Lehká řada hutnicí techniky Bobcat čítá sedm produktových řad a 37 modelů.

Na trh uvedené stroje disponují nejnovější technologiemi, které slibují maximální výkon, aniž by bylo třeba dělat kompromisy s ohledem na pohodlí, bezpečnost či snadné používání. Nová řada lehkých hutnicích strojů Bobcat zahrnuje sedm různých produktových řad a celkem 37 modelů od vibračních pěchů s hmotností 29 kg až po tandemové válce vážící 2,6 tuny.

Mike Vought, produktový ředitel společnosti Doosan Bobcat v oblasti EMEA, řekl: „Uvedení kompletní řady lehkých hutnicích zařízení na trh je součástí nové strategie Next is Now. Společně s inovacemi u existujících produktů se jedná o další mezník na cestě k dosažení naší vize stát se světovou jedničkou na trhu kompaktních zařízení. Proto jsme i v mimořádně obtížném roce 2020 představili rekordní počet nových produktů a technologií a hodláme v tom pokračovat i letos.“ A dodal: „Společně s kolovými nakladači pro nás hutnicí zařízení představují jednu ze zcela nových produktových kategorií. Toto rozšíření portfolia bylo dále doplněno o inovovanou nabídku našich špičkových produktů, mezi které patří minirypadla, otočné i klasické teleskopické manipulátory, smykem řízené nakladače a kompaktní pásové nakladače.

Co zahrnuje řada lehkých hutnících strojů Bobcat?

  • vibrační pěchy,
  • vibrační jednosměrné desky,
  • obousměrné vibrační desky,
  • hydrostatické desky,
  • ručně vedené válce,
  • příkopové válce,
  • tandemové válce.

Představená technika je určena pro stavebnictví, silniční práce nebo úpravy terénu. Lehká hutnicí zařízení zvyšují pevnost půdy a zlepšují její stabilitu a nosnost odstraňováním dutin a vytvářením vazeb mezi půdními částicemi. Hutnění asfaltu a podkladových materiálů pak zvyšuje odolnost vůči zatížení těžkou dopravou a obecně prodlužuje životnost. Vibrační pěchy a přední desky se používají při úpravách zahrad a dalších terénních pracích. Jejich kompaktní velikost a nízká hmotnost zajišťují, že je lze snadno přemístit mezi jednotlivými pracovišti. Jednotlivou techniku si krátce představíme v následujících odstavcích:

Vibrační pěchy a desky

Řada vibračních pěchů zahrnuje šest modelů – R30, R60, R68, R60P, R68P a R70D – s hmotností od 29 do 89 kg. Vibrační pěchy jsou určeny pro drobné hutnicí práce při hloubení výkopů či drenáží a pokládání rozvodů sítí. Díky snadné přepravě jsou rovněž často používány při údržbě silnic nebo pro hutnění půdních směsí, písku, štěrku, jílu a hlíny. Všechny vibrační pěchy Bobcat disponují rukojetí s omezením vibrací a špičkovým rozložením hmotnosti na základě výpočtů CAD, což zajišťuje maximální bezpečnost a pohodlí obsluhy. Modely R60 a vyšší mají integrovaným systémem nastavení výšky.

Následuje šest různých vibračních jednosměrných desek, které jsou vhodné pro hutnění písku, štěrku, chudého betonu, štěrku se živičnou pokrývkou a dlažebních kostek. Díky své kompaktní velikosti se rovněž snadno přepravují mezi pracovišti a nabízejí řešení pro hutnění v omezených prostorách (jako jsou úzké výkopy, rozvody sítí či chodníky) a vyrovnávání terénu. Modely FP10.33, FP12.40, FP15.40, FP15.50, FP20.50 a FP20.50D s hmotností od 54 do 115 kg představují nejmenší produkty v nabídce vibračních desek. Inteligentní konstrukce rukojetí chrání obsluhu před nežádoucími vibracemi, zatímco rám stroje umožňuje bezpečné uchopení a snadné ovládání stroje.

Obousměrné vibrační desky jsou vhodné zejména pro stavební a silniční práce. Dokážou snadno hutnit všechny povrchové materiály, jako jsou písek, štěrk, kamenná drť, beton či dlažební kostky. Řada zahrnuje 12 modelů s hmotností v rozsahu od 109 do 490 kg. Jmenovitě RP22.40, RP22.40D, RP25.40D, RP25.50D, RP30.50, RP30.50D, RP30.60, RP30.60D, RP40.60, RP40.60D, RP49.20D a RP59.20D. Všechny obousměrné desky využívají systém dvojitých hřídelí, který umožňuje změnu směru během hutnění. Technologie dvojitých hřídelí rovněž vede ke zdvojnásobení hmotnosti, a tedy větší hutnicí síle. Hydrostatické řídicí prvky zaručují snadné používání a možnost rychlé změny směru hutnění.

Kompletní řadu hutnicích desek doplňují čtyři modely hydrostatických desek – HP50.75, HP55.75, HP60.85 a HP65.85 – s hmotností od 450 do 582 kg. Hydrostatické desky byly navrženy pro těžší hutnicí práce při stavbách budov a silnic. Dokážou lehce hutnit všechny povrchové materiály jako písek, štěrk, kamennou drť, beton či dlažební kostky. Řada hydrostatických desek Bobcat spoléhá na plně hydraulický systém, který nevyžaduje použití klínového řemene. Excitační systém desek využívá duální (HP50.75 a HP60.85) nebo jedinečné trojité hřídele (HP55.75 a HP65.85) pro maximální hutnicí výkon a bezkonkurenční schopnost stoupání.

Válce

Ručně vedené válce jsou všestranné stroje vhodné pro hutnění živičných materiálů, ale také pro lehké pozemní práce a další hutnicí úkoly. Bobcat nabízí model WR65 ve dvou verzích s možností výběru mezi motory Hatz a Yanmar, obě varianty jsou přitom vybaveny dvojitými bubny pro maximální zhutnění. Jedná se o plně hydraulické stroje s integrovaným systémem rozstřiku vody, který je standardní výbavou. Ručně vedené válce Bobcat jsou rovněž vybaveny dvojím nastavením amplitudy, díky kterému lze během několika sekund přepnout mezi hutněním půdy či štěrku a asfaltu / živičných povrchů.

U modelu WR65 je výběr mezi motory Hatz a Yanmar
U modelu WR65 je výběr mezi motory Hatz a Yanmar

Příkopové válce jsou navrženy zejména pro použití při hutnění výkopů. Nabízí se modely TR75 (kloubový) o hmotnosti 1340 kg a TR85S (smykem řízený) o hmotnosti 1305 kg. Patří sem také řada dalších prací, např. budování rozvodů inženýrských sítí, pokládka kabelů a také komerční nebo průmyslové stavby či dokonce skládky, kde můžete využít výhod poskytovaných těmito stroji. Příkopové válce lze rovněž použít k hutnění půdy, písku nebo štěrku a zvládnou i těžko zhutnitelné materiály, jako je hlína.

Tandemové válce se používají pro větší plochy základových, asfaltových nebo jiných povrchových materiálů. Najdete je nejčastěji na malých či středních staveništích a silničních stavbách. Bobcat nabídne řadu pěti kloubových tandemových válců s přepravní plošinou, přičemž první dva modely jsou již k dispozici – ATR23 a ATR26 – s hmotností 2,3, resp. 2,6 tuny. Zbývající tři modely, jejichž hmotnost začíná na 1,2 tuny, budou uvedeny na trh v létě 2021.

Autor: Pavel Svoboda
Foto: Bobcat
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek