Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

3D nivelační systém UNICONTROL boří mýty a roste raketovým tempem

Zveřejněno: 13. 7. 2023

Je to drahé, nebudu to umět ovládat, budu muset připlácet za různá rozšíření, na malém stroji to nebude fungovat, nebude to vzájemně datově kompatibilní, budu muset řešit podporu se zahraničním dodavatelem a tak bychom mohli ve výčtu argumentů, proč nepořizovat 3D nivelaci do stroje, pokračovat. Všechny tyto a mnohé další ovšem padají pod stůl s nástupem nového, extrémně jednoduchého 3D nivelačního systému UNICONTROL od autorizovaného distributora MACHINE CONTROL CZ. Za relativně krátkou dobu se mu v Česku podařilo prodat na téměř padesát jednotek.

JCB Hydradig s nainstalovaným systémem UNICONTROL při stavbě dálničního obchvatu.

Ke spokojeným zákazníkům 3D nivelačního systému UNICONTROL patří celá řada renomovaných velkých společností z oboru, stejně jako drobní živnostníci. Mezi uživatele se řadí rovněž známý propagátor strojnického řemesla, zkušený operátor Tomáš Sooky (společnost HERKUL). Startupový projekt s dánskými kořeny má v České republice velmi dobře nakročeno a my jsme se pokusili zjistit proč.

Pro toho, kdo to se stavební činností myslí vážně, je dnes instalace 3D nivelace ve stroji takřka nezbytnost. Tento systém výrazně zpřesní a zrychlí práci a prováděcí firma se vyhne nákladným předělávkám. Je nasnadě, že pokud je technologie využívána správně, přináší svému uživateli okamžitý finanční benefit. Dosud na českém trhu působili tři stálí dodavatelé nivelačních systémů (Trimble, Topcon, Leica); loni tuto trojici doplnila společnost MACHINE CONTROL CZ se svým modulárním 3D nivelačním systémem UNICONTROL.

Rychlé dodání a maximální jednoduchost

Alfou a omegou systému UNICONTROL je maximální jednoduchost. Nikoli ovšem ve smyslu poskytovaných funkcí (zde naopak nabízí i více než mnohá konkurence), ale ve smyslu ovládání a používání. UNICONTROL staví na běžně dostupných značkových komponentech (senzory L5, tablety Samsung apod.; jejich podrobný výčet najdete v samostatném boxu), které jsou citlivě pospojovány v jeden funkční celek a doplněny o robustní, uživatelsky přehledné cloudové rozhraní o kterém bude ještě řeč. Právě dostupné komponenty stojí za krátkými dodacími lhůtami: podle vyjádření zástupců společnosti je většina systémů instalována a zprovozněna do jednoho týdne od objednání. Další podstatnou výhodou je cena, která je ve většině případů na polovině ceny srovnatelného konkurenčního produktu.

Tablet lze z kabiny jednoduše vyndat a strojník si na něm může daný projekt na stavbě zkontrolovat.
Tablet lze z kabiny jednoduše vyndat a strojník si na něm může daný projekt na stavbě zkontrolovat.

Nadstandardní cloud

Podobně jako konkurenční značky běží 3D systém UNICONTROL na platformě Android a je plně v češtině. Vedle toho se však pyšní několika dalšími výhodami. Především ho lze snadno instalovat na téměř jakékoli rýpadlo, včetně minirýpadel. Co se týče funkčnosti, poradí si i s děleným výložníkem a lze ho efektivně používat i při mimoosém kopání. Systém je navíc kompatibilní s naklápěcími rotátory všech známých výrobců. Nepřeberné množství funkcí nabízí spolehlivý cloudový systém pro vzdálený přístup. Zde má každý uživatel k dispozici všechny nahrané projekty a modely, a to včetně jednoduchých modelů, které si na stavbě může pomocí UNICONTROLU sám vytvořit. Devízou tohoto cloudového řešení jsou pokročilé diagnostické funkce. „Ve vzdáleném cloudovém přístupu jsme schopni podívat se do každého senzoru a v případě technických poruch můžeme až devadesát procent z nich vyřešit na dálku. Odpadají tak někdy nemalé náklady na servisní výjezdy,” říká o výhodách řešení jeden ze zástupců firmy MACHINE CONTROL CZ.

3D UNICONTROL a jeho výhody

  • Instalace na všechny typy rýpadel
  • Maximální jednoduchost ovládání
  • Robustní komponenty
  • Až o polovinu nižší cena než u běžné konkurence
  • Servisní/technická podpora v češtině
  • Cloudové řešení s mnoha funkcemi
  • Pokročilé pracovní funkce (vytváření vlastních 3D modelů, přidávání nových lopat, referenční měření aj.)
  • Funkčnost při mimoosém kopání / děleném výložníku / naklápěcím rotátoru
  • Integrace 2D systému
  • Příjem dat ze všech satelitních systémů (v základu)
  • Datová kompatibilita

Další praktické výhody

Co zákazníci velmi oceňují, je možnost pracovat i ve zjednodušeném 2D režimu. Ten je plně integrovaný, do systému se nemusí nijak zasahovat ani není potřeba dokupovat žádné dodatečné moduly. Ve 3D režimu lze pracovat klasicky s nahranými 3D modely nebo bez nich. Středně pokročilý 3D model si šikovný strojník může vytvořit i přímo na stavbě. Stačí si pomocí lžíce vyznačit styčné body a systém je v podobě modelu uloží a přenese na cloud. Pomocí lžíce lze také jednoduše měřit provedené výkopy (kanalizace, šachty), a to s přesností přibližne dva centimetry. Díky propojení měřického roveru přímo se strojem jsou data okamžitě obousměrně přenášena v režimu „real-time”. UNICONTROL pracuje s daty v těch nejzákladnějších a běžně dostupných formátech XML, DXF, není tedy potřeba je složitě konvertovat do vlastních továrních formátů. I v tomto směru sází nový dodavatel na maximální uživatelskou jednoduchost. Dalším benefitem je fakt, že UNICONTROL podporuje všechny dostupné satelitní systémy (GPS, GLONASS, Galileo a BeiDou), nic se nemusí dodatečně dokupovat, tato funkce je již v základu.

Zobrazit je možné současně jak 3D model, tak jednotlivé řezy.
Zobrazit je možné současně jak 3D model, tak jednotlivé řezy.

První dojmy z ovládání

V rámci natáčení videorecenze jsme měli možnost se s několika instalacemi systému UNICONTROL seznámit. Jak jsme již zmínili, veškeré ovládání je integrováno do osmipalcového tabletu Samsung Galaxy Active3 (na přání může být dodána také desetipalcová varianta). Základní obrazovka je rozdělena na dvě části – ovládací a realizační, přičemž strojník může libovolně přepínat mezi různými zobrazovacími režimy. Ovládání menu je intuitivní a podle našeho soudu ho zvládne každý, kdo má nějakou zkušenost se současnými chytrými telefony. Podle požadované funkce je možné na jednotlivé ikony buď krátce klepnout, nebo je dlouze podržet (jde o zvyk, ale funguje to velmi dobře).

Na obrazovce nechybí menu pro kalibraci příslušenství, snadno dostupná je také funkce nastavení různého typu odsazení a výšky kontrolního bodu. Pomocí několika doteků může strojník zvolit vybraný 3D model či projekt nebo se prokliknout do menu, kde si může vytvořit vlastní model. Podle toho, o jaký typ práce jde, si strojník může nahraný 3D model zobrazit.

Nadšený uživatel systému UNICONTROL, známý strojník Tomáš Sooky, chválí hlavně jednoduché ovládání a možnost vytvářet si vlastní 3D modely.
Nadšený uživatel systému UNICONTROL, známý strojník Tomáš Sooky, chválí hlavně jednoduché ovládání a možnost vytvářet si vlastní 3D modely.

Hodnocení od fantoma soutěží

Jednoduchost a spolehlivost systému vyzdvihuje strojník Tomáš Sooky, jenž je také pravidelným účastníkem dovednostních soutěží u nás i v Evropě. „Co se mi hodně líbí, je možnost vytvářet si vlastní modely přímo na stavbě,” pochvaluje si Tomáš UNICONTROL, který má namontovaný na kolovém rýpadle Hydradig s naklápěcí rotační hlavou Engcon a s nímž pracuje už dva roky. Co rovněž oceňuje, je možnost nechat si v rámci jednoho projektu zobrazit několik 3D modelů najednou. To se dobře hodí například v případech, kdy se svahy protínají se skloněnou rovinou. „Pokud je strojník trochu zručný a využije naplno všech funkcí Unicontrolu, hodně mu to zjednoduší práci. Systém mi pomáhá velmi dobře se zorientovat na stavbě. Vždy přesně vím, jaká je aktuální a požadovaná odchylka vůči projektu,” hodnotí novinku zkušený strojník.

Detail senzoru UNICONTROL pro dvoudílný výložník.
Detail senzoru UNICONTROL pro dvoudílný výložník.

Přesná práce znamená vyšší úspory

Možnost vytvářet vlastní 3D modely přímo v tabletu oceňuje také Luboš Dufek, strojník a majitel stavební firmy Dufek Group z jihu Čech, který si nechal UNICONTROL nainstalovat na pásové rýpadlo Liebherr. Ve své flotile provozuje několik stavebních strojů spolu se sklápěčkami a systém mu dle jeho slov pomáhá při celkové organizaci stavby. „Systém Unicontrol jsem si pořídil, protože jsem chtěl zjednodušit a zefektivnit naši práci. Při jeho výběru rozhodovala podpora, servis a samozřejmě cena,” udává Luboš Dufek důvody pro pořízení systému a doplňuje: „Díky Unicontrolu děláme práci přesně podle projektu a nedochází k časovým ani finančním ztrátám. Unicontrol tak mohu jen doporučit.

Komponenty 3D UNICONTROL

  • GPS přijímač a ovladač
  • Tablet se systémem Android
  • Dvě GPS antény
  • Senzor náklonu stroje
  • Senzor natočení výložníku
  • Senzory výložníku (1 + 1)
  • Senzor násady
  • Senzor náklonu svahovky
  • Senzor lopaty

Závěrem

Systém UNICONTROL od společnosti MACHINE CONTROL CZ do puntíku splňuje atributy úspěšného startupového projektu. Nepřichází sice s ničím převratně novým (ostatně všechno v této oblasti už bylo vymyšleno), ale efektivně spojuje už vymyšlené prvky do jedné služby/produktu. Zároveň si zachovává flexibilitu a individuální přístup k zákazníkovi, tedy vlastnosti, kterých je u větších, těžkopádných korporací jako šafránu. Za společností MACHINE CONTROL CZ stojí v tuzemsku zkušení matadoři v tomto oboru, jimž pod rukama prošly stovky obdobných instalací. Tím pádem se při vytváření nového systému mohli opřít o zkušenosti svých zákazníků a jejich poznatky promítnout do vývoje nového řešení. „Pokud jsme nějaký prvek systému inovovali, trvalo to řádově maximálně týdny,” komentuje jednu z dalších výhod UNICONTROLU jeden ze zástupců firmy MACHINE CONTROL CZ. Uvidíme, jak se společnosti bude nadále dařit a jak na jejich produkt zareaguje konkurence. Už teď je ovšem jisté, že do relativně malého rybníčku vplula ze severních vod pořádně hladová štika...

Autor: Jan Rybář
Foto: MACHINE CONTROL CZ

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek