Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Český výrobce příslušenství RENOMAG slaví 30 let na trhu

Zveřejněno: 25. 6. 2023

Společnost RENOMAG, specializující se na výrobu a prodej dílů a příslušenství ke stavebním strojům a na servis stavebních a těžebních strojů, letos slaví významné jubileum – 30 let od svého založení. RENOMAG patří u nás k předním dodavatelům pracovního příslušenství ke strojům, renomé si ovšem firma z Rosic u Brna získala i v zahraničí, kam pravidelně vyváží část své produkce. S jejich lžicemi, lopatami nebo hydraulickými kladivy se dnes můžeme potkat v podstatě na všech klíčových světových trzích. Jaká k tomu vedla cesta? Jakou firmou je RENOMAG dnes a co můžeme čekat dále?

Od přestěhování do vlastního areálu v Rosicích u Brna začala převažovat výroba kvalitního příslušenství pro stavebnictví a těžbu. Na snímku lžíce XXHD pro Hitachi ZX890.

Už od samotného vzniku v roce 1993 si společnost RENOMAG vytyčila jako hlavní pilíř své filozofie důraz na partnerství se zákazníkem. Ačkoli obor činnosti byl původně jiný, toto firmě vydrželo celých třicet let.

První kroky firmy odrážely všehochuť devadesátek

V počátcích byla činnost zaměřena na prodej různé stavební techniky (rýpadla Menzi-Muck, Neuson, Gehlmax, Mecalac, Pel-Job, recyklery asfaltu Bagela, čisticí technika Kärcher), zubů pro stavební stroje a podvozkových dílů. Od navázání spolupráce s firmou Intertractor GmbH v roce 1995 došlo k užšímu zaměření na podvozkové a otěruvzdorné díly. Úspěšná spolupráce umožnila přesunutí kanceláře z Brna do Tetčic a vytvoření servisního střediska, které podpořilo další rozvoj. V roce 2000 došlo opět ke stěhování, tentokrát do vlastního objektu v Rosicích u Brna, kde bylo možno využít rozsáhlé skladovací a výrobní prostory a také zahájit nové činnosti, zejména pak zakázkovou výrobu lžic a lopat.

Důležitá z produkčního hlediska je spolupráce se švédským výrobcem ocelí, firmou SSAB AB. RENOMAG je držitelem prestižního certifikátu „Hardox In My Body“.
Důležitá z produkčního hlediska je spolupráce se švédským výrobcem ocelí, firmou SSAB AB. RENOMAG je držitelem prestižního certifikátu „Hardox In My Body“.

Specializace na příslušenství a další rozvoj

Výroba kvalitního příslušenství pro stavebnictví a těžbu začala přibližně od této doby převažovat. S tím, jak se prohlubovaly vztahy se zákazníky, společnost rozšiřovala a kompletovala své produktové portfolio. V roce 2003 tak byly do sortimentu zařazeny vysoce kvalitní zuby a otěrové prvky předního světového výrobce firmy Esco, které najdou uplatnění v těch nejnáročnějších podmínkách. O rok později zavádí RENOMAG systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001:2001. Důraz je kladen na neustálou modernizaci servisního vybavení a rozšiřování sortimentu skladových zásob. V roce 2007 zahajuje činnost společnost RENOMAG SLOVAKIA, jejíž cílem je více zpřístupnit žádané produkty i zákazníkům na sousedním trhu. V několika následujících letech jsou podepsány další klíčové smlouvy o obchodním a servisním zastoupení (britský výrobce lžic a rychloupínačů Miller a italský výrobce třídicích a drticích lžic MB Crusher).

Společnost RENOMAG a její činnosti:

  • výroba lopat, lžic a dalších přídavných zařízení,
  • prodej naklápěcích hlav / rotátorů / rychloupínačů,
  • prodej příslušenství pro demolice a recyklace, prodej zubových systému ESCO, prodej pasových podvozků a náhradních dílů ITR, prodej otěruvzdorných materiálů,
  • odborný dílenský a polní servis, poradenství.

Důležitá z produkčního hlediska je spolupráce se švédským výrobcem kvalitních ocelí, firmou SSAB AB, která byla uzavřena v roce 2011. Splněním náročných technologických požadavků nutných při zpracování otěruvzdorných plechů HARDOX a vysokopevnostních plechů STRENX může RENOMAG označovat své výrobky prestižním certifikátem „Hardox In My Body”. V letech 2014 až 2015 byl sortiment přídavného zařízení rozšířen o hydraulická kladiva; firma se ještě více rozkročila do oborů jako jsou demolice, třídění a recyklace. Prohloubení spolupráce s významným světovým dodavatelem USCO vedlo k dalšímu rozšíření sortimentu podvozkových dílů značky ITR a náhradních dílů pro stavební stroje.

Další nové příležitosti

Průběžně, ruku v ruce s rozšiřujícím se záběrem, se rozšiřovalo také zázemí společnosti. Byla vybudována nová hala svařovny, následovala hala pro skladování a dělení plechů, přičemž došlo též k významnému rozšiřování skladovacích ploch. Díky zavádění nových technologií výroby roste produktivita práce i kvalita výpalků z plechu. Významný krok pro umožnění budoucího rozvoje společnosti přineslo rozšíření areálu firmy o dalších 12 974 m² v roce 2014 na stávající plochu 22 013 m², včetně rozšíření ploch skladových hal. Současně byla zahájena stavba haly nové obrobny a opraveno bylo několik nemovitostí v areálu. Postupně se dokupovaly přilehlé pozemky, které jsou dnes využívány pro nakládku, vykládku a také jako parkoviště pro stavební stroje. Stavba již zmíněné obrobny se završila v roce 2016. Uvnitř bylo umístěno CNC obráběcí centrum s možností přesného frézování a vrtání dílů do hmotnosti 12,5 tuny. Tato technologie přinesla jak zvýšení kvality, tak zkrácení dodacích lhůt výrobků a společnost tak mohla navýšit exportní produkci.

Kvalita prováděných svárů je ověřena v náročných podmínkách u zákazníků.
Kvalita prováděných svárů je ověřena v náročných podmínkách u zákazníků.

V letech 2018–2020, kdy byl trh se stavební technikou na svém vrcholu, rostl také obrat společnosti. Současně s tím bylo masivně investováno do modernizace a navýšení výrobních kapacit, stejně jako do mezd zaměstnanců. Pozornost byla věnována také zavádění a využívání nových technologií pro obchodní činnost a řízení společnosti. V rámci zjednodušení organizace a evidence se část firmy odštěpila a nově vznikla k 1. únoru 2019 společnost RENOMAG SERVIS spol. s r. o.

Díky zavádění nových technologií výroby roste produktivita práce.
Díky zavádění nových technologií výroby roste produktivita práce.

RENOMAG dneška

A jak vypadá společnost dnes? V současnosti má RENOMAG více než 3 500 aktivních zákazníků z mnoha zemí, ať už z řad prodejců stavebních strojů, výrobců lžic a servisů nebo koncových uživatelů, jako jsou lomy, důlní těžební společnosti či stavební firmy. Při výrobě se uplatňují moderní, vysoce trvanlivé materiály, které jsou opracovávány jedinečnými technologiemi. Jako jedna z mála firem v České republice vlastní RENOMAG například výkonný ohraňovací lis, který dokáže zpracovat i otěruvzdorné a vysoko pevnostní plechy velkých tlouštěk. Velkou devizou je dále tým zkušených zaměstnanců, vývojářů, konstruktérů a techniků, bez jejichž dlouholetého know-how by firma nemohla být dlouhodobě úspěšná.

Výběr z produktů RENOMAG – lžíce a lopaty pro rýpadla

Současná řada lžic a lopat RENOMAG je výsledkem dlouholetého inovačního vývoje, zkušeností získaných při výrobě a zejména zohledněním cenných poznatků z praxe. Produktové portfolio zahrnuje lžice pro minirýpadla, traktorbagry, rýpadla i velké těžební bagry a lopaty pro smykem řízené nakladače, kolové nakladače a nakladače na pásovém podvozku. Lžice a lopaty najdou uplatnění jak při klasických zemních pracích, tak na demolicích, v lomech a při těžbě. Spojení do detailu promyšlené výroby na vysoké řemeslné úrovni s využitím počítačových návrhů a testováním v náročných provozních podmínkách přináší špičkové výkony při minimalizaci prostojů. Významnou měrou se na užitné hodnotě podílí jakost použitých materiálů a technická doporučení od našich dodavatelů. Zubový systém je volen s ohledem na životnost i penetraci pro rychlý pracovní cyklus, kvalitní otěruvzdorné plechy umožňují lehkou a přesto pevnou konstrukci odolnou vůči otěru. Zárukou spolehlivosti a dlouhé trvanlivosti použitého materiálu je certifikace Hardox in My Body u vybraných produktů.

Poděkování na závěr

Rád bych jménem společnosti RENOMAG poděkoval našim zákazníkům a partnerům za třicet let skvělé spolupráce a mohu slíbit, že i nadále budeme dělat vše pro to, abychom si jejich důvěru zasloužili a mohli se na nás v jakékoliv situaci spolehnout. Poděkování patří také našemu jedinečnému týmu zaměstnanců, kteří jsou nedílnou součástí tohoto příběhu a pomáhají budovat dobré renomé značky RENOMAG u nás i ve světě,” okomentoval toto významné jubileum jednatel společnosti RENOMAG, Petr Antoš. Nezbývá než za redakci popřát hodně zdaru do dalších let a už teď se těšíme na další úspěšné „příběhy” s puncem „Made in RENOMAG”.

Autor: Jan Rybář
Foto: RENOMAG
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek