Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Konečně řešení, které funguje. S rypry RENOMAG se strojníkovi v Německu nechtělo z bagru domů

Zveřejněno: 15. 3. 2023

Rozrývací trny, nebo-li rypry, jsou velmi efektivním nástrojem pro rozpojování tvrdé horniny a mohou být v některých případech vhodnou alternativou pro rozpojování trhavinami. Upevňují se na výložník místo lžíce, práce s nimi je rychlejší a díky masivnímu zahnutému trnu také přesnější. Jeden z předních tuzemských výrobců ryprů, společnost RENOMAG, nedávno řešil specifickou zakázku pro zákazníka v Německu, který provozuje velký lom na dobývání kamene.

Rozrývací trn XHD RENOMAG Hardox Esco pro rýpadlo Cat 323.

Značku RENOMAG u německé firmy doposud neznali; první informace čerpali v podstatě na webových stránkách českého výrobce, ale slovo dalo slovo a zanedlouho mířil přes hranice první vyrobený rypr řady XHD. Po jeho odzkoušení v praxi objednávají z Rosic u Brna hned celou sadu.

Vybírání nového dodavatele

Rozrývací trny patří ke stálicím výrobního programu firmy RENOMAG. Podíváme-li se do jejich katalogu, najdeme tu rypry pro mini-rýpadla až po ty největší těžební bagry. V lomu u našich západních sousedů řešil provozovatel dlouhodobý problém s trvanlivostí lžic a ryprů od svých místních dodavatelů. V náročných těžebních podmínkách příslušenství často praskalo a majitel se začal poohlížet po nějakém masivnějším provedení. Tak narazil na značku RENOMAG. Jejich provedení ryprů se zesílenými částmi v nejvíce namáhaných místech a s možností individuální konfigurace ho zaujalo a z Rosic u Brna tak vyrazil technik směr Německo. „Prohlédli jsme si podmínky těžby a techniku, kterou používají a v podstatě na místě navrhli nějaké základní řešení,” říká o začátcích komunikace Karel Batelka, prodejce společnosti RENOMAG.

S rozrývacím trnem RENOMAG v provedení XHD vzrostla v německém lomu produktivita práce a strojníci byli nadšeni, jak rychle mohou horninu vylamovat.
S rozrývacím trnem RENOMAG v provedení XHD vzrostla v německém lomu produktivita práce a strojníci byli nadšeni, jak rychle mohou horninu vylamovat.

Zákazníkovi byly nabídnuty dvě varianty trhacích ryprů, v provedení XHD, popřípadě „ultimativní” XHDR. „Vzhledem k tomu, že už naše provedení XHD výrazně převyšovalo parametry ostatních výrobců v tendru, volba padla na toto provedení,” dodává Karel Batelka.

Charakteristické rysy ryprů RENOMAG

  • Použitelné pro rýpadla od 2,0 do 129,9 tun.
  • Dlouhá životnost zubového systému.
  • Snadno vyměnitelné spotřební díly.
  • Výborné penetrační vlastnosti.
  • Vyztužená konstrukce z kombinace materiálů Hardox a Strenx.

Uvedení do provozu

Ještě před zahájením výroby bylo nutné vyladit si přesnou specifikaci výrobku. Z konstrukčního oddělení RENOMAG zaslali zákazníkovi 3D vizualizaci. Podle jeho přání byly některé parametry upraveny (délka rypru, úhly nosu), svá doporučení přidali také vývojáři z RENOMAGu. Po odsouhlasení byl první XHD rypr zadán do výroby a následně exportován do lomu za hranice, kde se okamžitě zapojil do práce. Zpětná vazba byla pro konstruktéry velmi pozitivní. Zákazník byl potěšen kvalitou zpracování a hlavně masivní konstrukcí, díky které došlo k okamžité zvýšení produktivity. „Volali mi, že strojník je tak nadšený, že nechtěl vůbec z bagru domů a pořád zkoušel, jaké limity má jeho nové příslušenství,” říká s úsměvem prodejce RENOMAG. Profesionální přístup české firmy a úroveň zpracování výrobku následně vedlo k objednání dalších ryprů pro tohoto zahraničního těžaře.

Rypry RENOMAG si získaly oblibu i mezi řadou zahraničních zákazníků.
Rypry RENOMAG si získaly oblibu i mezi řadou zahraničních zákazníků.

Specifika ryprů RENOMAG

Odolnost ryprů RENOMAG vychází hlavně z použitých materiálů. Pro tělo je to kombinace oceli značek Hardox a Strenx. Tento materiál zaručuje dostatečnou odolnost vůči otěru a potřebnou tuhost. Optimální penetrace a dlouhá životnost výrobku je zaručena také díky snadno vyměnitelným hrotům z technologicky vyspělých slitin Esco. V místech s největším otěrem je použito odolné pancéřování (tvrdost 700 HB). Verze XHDR, která je určena pro nejtvrdší práci, je vybavena větší rozrývací korunkou buldozerového typu s vyměnitelným krytem. Ve výrobním programu jsou zastoupeny rovněž zkrácené verze s označením „S”. U těchto rozrývačů je pracovní rádius přizpůsoben tak, aby byla zachována maximální vylamovací síla.

Veškeré informace o tomto sortimentu lze zjistit na webových stránkách společnosti RENOMAG nebo na níže uvedených kontaktech. Pro rychlý kontakt slouží také speciální „zelená” linka na telefonním čísle 800 100 943.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek