Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Zařízení pro mytí kol MobyDick pomáhají udržet pozemní komunikace čisté

Zveřejněno: 4. 8. 2022

Vozidla a stroje vyjíždějící ze stavenišť, skládek, lomů či průmyslových a recyklačních areálů jsou častým zdrojem znečištění veřejných komunikací. Nemusí tomu ale tak být, problémy s bahnem ulpívajícím na kolech a podvozcích totiž efektivně vyřeší mycí zařízení MobyDick. Pojďme si tato zařízení krátce popsat a prohlédnout některé reference v Česku a na Slovensku.

Mycí zařízení ConLine KIT Plus.

Za technologií mytí kol a podvozků MobyDick stojí švýcarská společnost Frutiger. Ta první zařízení tohoto druhu představila v roce 1985. O jedenáct let později pak přišla s tzv. „drive-through” (průjezdným) zařízením MobyDick Quick. V současné době skupina Frutiger vlastní výrobní závody v České republice, Číně a USA. Kromě myček kol, kterým budeme věnovat tento článek, firma vyrábí též technologie pro hrubé čištění kolových a pásových vozidel (Demucking) a zařízení pro vázání prachu (Dust Control Cannon a TailorMade). Za dobu své existence Frutiger uvedl do provozu více než než 6 000 zařízení a to do 72 zemí. Výrobky MobyDick jsou tak ke spokojenosti zákazníků používány bez nadsázky po celém světě.

MobyDick aneb dbáme o čistotu veřejných komunikací

Mycí zařízení MobyDick jsou vhodná pro udržování čistoty pozemních komunikací v okolí staveb, lomů, skládek, elektráren, cukrovarů, ale také na železnici, v armádě, přístavech apod. Jejich výhodou jsou minimální nároky na stavební připravenost, rychlá instalace a téměř bezúdržbový provoz. Velkým plusem mycích zařízení MobyDick je též nízká spotřeba vody a s tím spojené příznivé provozní náklady. Z tohoto úhlu pohledu jsou klíčová robustní ponorná čerpadla MobyPump, která nemají vysoké nároky na kvalitu vody a navíc umožňují nechat vodu v zařízení cirkulovat a používat ji opakovaně. Cílem je čistá silnice, ne lesklé vozidlo!

K dosažení vyhovující kvality vody slouží speciálně navržené recyklační nádrže s přepážkami a přepady. Po doběhu mycího cyklu se voda v těchto nádržích upravuje sedimentací a v případě mycích zařízení s hrablovým dopravníkem (vynašečem) je kal vynesen pomocí hrabel např. do přistaveného kontejneru.

Závod v České republice, konkrétně v Týništi nad Orlicí, každoročně vyrobí více než 200 mycích zařízení.
Závod v České republice, konkrétně v Týništi nad Orlicí, každoročně vyrobí více než 200 mycích zařízení.

Modelová řada ConLine

Tým společnosti z České republiky je velmi hrdý nejenom na to, že se u nás samotná zařízení vyrábí, ale i na rostoucí počet českých a slovenských firem, které se zajímají o to, jak řešit problém se znečištěnými silnicemi. Zájemcům pak v podobě myček kol MobyDick, jež jsou v zahraničí již dlouhá léta standardem a které je možné jak koupit, tak pronajmout, nabízí komfortní řešení se značnou úsporou vody, elektrické a lidské energie.

V současné době nejvíce rozšířené, a to jak v tuzemsku, tak i v zahraničí, jsou moderní průjezdná zařízení ConLine KIT Flex a ConLine KIT Plus. Jejich výhodou je již zmíněná robustní konstrukce, vysoká funkčnost, rychlá instalace a minimální nároky na údržbu. Obě řady se navíc vyznačují atraktivním poměrem ceny a výkonu. Jak dokládájí samotné reference, konkrétní modely myček kol KIT Flex a KIT Plus se skládají z široké nabídky mobilních a stacionárních řešení, vždy navržených pro individuální potřeby zákazníka.

Mycí zařízení kol a podvozků v Příbrami

ConLine Kit Flex 400B je zařízení s mycím roštem o délce 4 metry a recyklační nádrží o objemu 20 m³, která je usazena v zemi. Výkon čerpadel je v tomto případě 3600 l/min a myčka pohodlně odbaví až 150 automobilů za den. Zajímavostí této realizace je též fakt, že dodání, instalace, proškolení a finální předání spokojenému zákazníkovi proběhlo během jednoho pracovního dne.

ConLine Kit Flex 400B v Příbrami omyje až 150 automobilů za den.
ConLine Kit Flex 400B v Příbrami omyje až 150 automobilů za den.

MobyDick na Slovensku

Slovenská pobočka velké stavební společnosti působící v Evropě, Asii, a USA oslovila Frutiger s poptávkou na co nejrychlejší doručení mycího zařízení na stavbu u Banské Bystrice. Z důvodu inženýrských sítí vedených v zemi jsme zákazníkovi doporučili a následně též nainstalovali mobilní zařízení ConLine Kit Flex 400MB, které je postaveno volně na povrchu a do země se umisťuje pouze malá odpadní nádrž.

Mycí cyklus je u této instalace automaticky spouštěn pomocí optického senzoru. Speciálně vyvinuté spodní a boční trysky efektivně myjí profil pneumatik, disky a vnitřní stranu kol, stejně jako spodní části rámu projíždějících vozidel. Trysky jsou nastaveny tak, aby voda nebránila řidiči ve výhledu. Délka mycího procesu může být libovolně zvolena podle konkrétních provozních podmínek prostřednictvím časových relé.

Mobilní zařízení ConLine Kit Flex 400MB působící na Slovensku. Mycí cyklus je u této instalace automaticky spouštěn pomocí optického senzoru.
Mobilní zařízení ConLine Kit Flex 400MB působící na Slovensku. Mycí cyklus je u této instalace automaticky spouštěn pomocí optického senzoru.

Stavba u Prahy

Na místě bývalé skládky nedaleko Prahy, kde vzniká nový volnočasový areál, právě probíhá etapa těžkých prací, které způsobují velké problémy se znečištěním okolních pozemních komunikací.

Jako řešení tohoto problému zákazník využívá mycí zařízení pro pneumatiky a podvozky nákladních automobilů MobyDick ConLine Kit Flex 400MC. Jedná se o mobilní variantu, kterou lze kdykoli přemístit na jiné místo dle postupu prací. Recyklační nádrž je v tomto případě doplněna o vynašeč kalů, který je spouštěn automaticky po doběhu mycího cyklu.

MobyDick ConLine Kit Flex 400MC na stavbě nedaleko Prahy. Jedná se opět o mobilní variantu, kterou lze kdykoli přemístit na jiné místo dle postupu prací.
MobyDick ConLine Kit Flex 400MC na stavbě nedaleko Prahy. Jedná se opět o mobilní variantu, kterou lze kdykoli přemístit na jiné místo dle postupu prací.

Pronájem myčky kol MobyDick v Kladně

Firemní kultura společnosti Frutiger si zakládá na respektování potřeb klientů a maximální podpoře každého zákazníka – partnera. Proto jsme vždy nadšení, když se zákazník vrátí s dalším projektem, jako je tomu v případě jedné velké české stavební společnosti. Ta si myčky pneumatik MobyDick půjčuje na své stavby již několik let. Pro projekt výstavby obytného souboru v Kladně byla vybrána stacionární myčka ConLine Kit Flex 400C s mycím roštem v délce 4 metry, recyklační nádrží o objemu 20 m3 a vynašečem kalů. Dodání a montáž proběhlo opět během jednoho pracovního dne.

Stacionární myčka ConLine Kit Flex 400C s mycím roštem v délce 4 metry zapůjčená české stavební společnosti.
Stacionární myčka ConLine Kit Flex 400C s mycím roštem v délce 4 metry zapůjčená české stavební společnosti.

Modelová řada Tailor-made

MobyDick ONE je nejmodernější a nejkvalitnější myčka kol na světě, vyvinutá ve spolupráci se Švýcarským federálním technologickým institutem v Curychu (ETH). Tento průjezdný mycí systém lze dokonale přizpůsobit potřebám zákazníka z hlediska mycího výkonu a recyklace vody. S odpovídajícím vybavením je ONE schopen zvládnout i ten nejvyšší stupeň znečištění, přičemž již v základu je zde možné mytí pásových vozidel.

ONE má obzvláště masivní pozinkované materiály, které jsou vysoce odolné proti korozi a zaručují dlouhou životnost a hodnotu. K dispozici je široká škála možností délek, šířek a zatížení. Řada technologických řešení (inovací) myček MobyDick ONE je patentovaných, a tudíž nedostupných u konkurence. Jedná se například o soupravy trysek (Light, Regular, Heavy, Mega), které lze kdykoliv přizpůsobit změněným podmínkám. Dále to jsou inovativní mytí prostoru mezi koly a blatníky využívající dvě trysky Powerflush, které jsou napájeny samostatným čerpadlem o výkonu 1800 l/min, profily jízdní dráhy v úhlu 15° a další.

MobyDick ONE je nejmodernější a nejkvalitnější myčka kol na světě. Lze ji dokonale přizpůsobit potřebám zákazníka z hlediska mycího výkonu a recyklace vody.
MobyDick ONE je nejmodernější a nejkvalitnější myčka kol na světě. Lze ji dokonale přizpůsobit potřebám zákazníka z hlediska mycího výkonu a recyklace vody.

Další novinky

V září tohoto roku zahájí provoz dosud nejvýkonnější mycí systém dodaný na území ČR. Model ONE 720 MEGA SP, sestávající se z 9 čerpadel a téměř 600 mycích trysek, bude instalován v Brně.

Pro více informací o produktech, pro doplňující dotazy, prohlídku a nabídku přímo na míru Vašim potřebám, se prosím obracejte na Mgr. Věru Rathouskou, kontaktní osobu pro Českou a Slovenskou republiku.

— kontakty —

Frutiger CZ s.r.o.

E: doprava@frutiger.ch   T: +420 775 720 045   WWW: https://www.mobydick.com/cs

Autor: FRUTIGER Company AG
Foto: Frutiger
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek