Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Vyrobeno v Tobroco-Giant. Doosan vstupuje na trh s kompaktními kolovými nakladači

Zveřejněno: 28. 8. 2022

Po podepsání smlouvy o výhradních dodávkách s nizozemským Tobroco-Giant zařadila společnost Doosan do své nabídky novou řadu kompaktních kolových nakladačů sestávající z pěti modelů o hmotnosti od 3,5 do 5 tun.

Kompaktní nakladače bude pro Doosan vyrábět nizozemský Tobroco-Giant

Kompaktní kolové nakladače Doosan, konkrétně modely DL60-7, DL65-7, DL80-7, DL85-7 a DL80TL-7, lze používat na širokou škálu aplikací. Vynikají produktivitou, flexibilitou, pohodlím, bezpečností a spolehlivostí.

Výkon a produktivita

Modely DL60-7 a DL65-7 jsou poháněny motorem poskytujícím výkon 48,5 kW (66 k), pohonná jednotka u DL80-7, DL85-7 a DL80TL-7 pak poskytuje výkon 55 kW (75 k). Oba motory splňují emisní normu Stage V, nabízejí vysokotlaké vstřikování paliva a přesné časování k zajištění vysoce účinného využití paliva a dokonalého spalování. Systém dodatečné úpravy se skládá z oxidačního katalyzátoru (DOC) a filtru pevných částic (DPF) s dlouhou životností, které snižují emise bez nutnosti použití SCR (selektivní katalytické redukce).

Elektronické řízení jízdy zajišťuje vysoký jízdní komfort, přesnost a zvyšuje tah strojů. Kromě toho jsou k dispozici různé režimy pojezdu. Maximální rychlost u modelů DL60-7 a DL65-7 je 30 km/h, zatímco modely DL80-7, DL85-7 a DL80TL-7 mají rychlost pojezdu 35 km/h.

Hydrostatická převodovka zvyšuje výkon akcelerace a zajišťuje plynulý provoz bez rázů ve všech situacích. Brzdový pedál ovládá i „inching” funkci převodovky. Bez sešlápnutí brzdového pedálu je plný výkon k dispozici pro hnací systém. Lehké sešlápnutí brzdového pedálu snižuje rychlost pojezdu a zvyšuje výkon motoru pro pracovní hydrauliku. Při plném sešlápnutí brzdového pedálu se stroj zastaví a veškerý výkon motoru je k dispozici pro pracovní hydrauliku. Tímto se šetří palivo a zajišťuje rychlejší reakce pracovní hydrauliky.

Volitelný systém ručního plynu lze použít k nastavení (minimálních) otáček motoru. Tato funkce poskytuje konstantní hydraulický výkon (externí hydraulika – AUX), který může být využíván připojeným hydraulickým přídavným zařízením.

Kromě hydrostatického pohonu 4 kol a automobilového ovládání (Rexroth) jsou nakladače vybaveny 100% uzávěrkou diferenciálu na obou nápravách, která vždy poskytuje dostatek trakce, velkou tažnou sílu a plynulý pohyb.

Kolový nakladače Doosan DL60-7
Kolový nakladače Doosan DL60-7

Pohodlí a bezpečnost

Obsluha ocení komfortní a bezpečnostní prvky v kabině, jako je prémiové, vzduchem odpružené sedadlo ve standardní výbavě, nastavitelný sloupek řízení a rádio DAB. Všechny potřebné informace lze navíc snadno přečíst z přístrojové desky s informačním displejem. K dispozici jsou tři verze kabiny s certifikací ROPS/FOPS, které vyhoví různým potřebám uživatelů. Všechny modely jsou standardně osazeny bezpečnostní střechou. Pro zajištění většího pohodlí je k dispozici deluxe bezpečnostní střecha nebo plně uzavřená kabina. Použití úzkých prvků a střešního okna poskytuje obsluze výhled do všech stran a vynikající přehled o vykonávané práci, což umožňuje bezpečný a přesný provoz.

Joystick „vše v jednom”

S integrovaným joystickem „vše v jednom” má obsluha všechny důležité ovládací prvky vždy na dosah ruky, což jí umožňuje snadno měnit směr jízdy a rychlostní režimy nebo nastavovat uzávěrku diferenciálu. Ještě více zlepšit efektivitu a ovládání pomáhá plná kontrola nad hydraulikou a funkce stálého průtoku vnějších okruhů.

Konstrukce středového kloubu, zajišťující nezávislé naklápění předního a zadního rámu a velký úhel zatočení, propůjčuje stroji maximální stabilitu, malý poloměr otáčení a mimořádnou obratnost. Spolu s kombinací optimálního rozložení hmotnosti a kompaktních rozměrů proto mohou nakladače bez problému pracovat i ve stísněných prostorách.

Pro zajištění vyšší produktivity je možné modely DL80-7, DL85-7 a DL80TL-7 vybavit patentovaným systémem Stabilo. Tento systém zajišťuje extra bezpečnost a přesnost práce, protože absorbuje nerovnosti bez jakéhokoli omezení výkonu.

Skutečně víceúčelové stroje

Díky volitelnému tandemovému čerpadlu, dvojčinnému ventilu v zadní části a až třem dvojčinným ventilům na zvedacím ramenu má uživatel po ruce vždy dostatek hydraulického výkonu i pro nejnáročnější přídavná zařízení a aplikace. U modelů DL80-7, DL85-7 a DL80TL-7 je k dispozici také volitelné vybavení High Flow s hydraulickým výkonem až 121 l/min.

Kompaktní kolové nakladače Doosan jsou vybaveny třemi typy kinematiky. Rameno Z-bar poskytuje vysokou vylamovací sílu a vynikající nakládací výšky (DL60-7 a DL80-7). Rameno Pull-bar umožňuje lepší výhled na nářadí a vyšší zvedací kapacity (DL65-7 a DL85-7). Teleskopické rameno, jak název napovídá, cílí na maximální výšku zdvihu a dosah (DL80TL-7).

Všechny modely společnosti jsou standardně vybaveny rychloupínákem nářadí s hydraulickým ovládáním. K dispozici je široká škála přídavných zařízení, která vyhoví všem potřebám zákazníků, od použití ve skladu až po recyklaci, stavebnictví, zemědělství, terénní úpravy nebo údržbu silnic, včetně několika typů lžic, vidlí na hnůj, paletových vidlí, tlačných smetáků, svěráků, radlic na sníh a srovnávacích rámů.o

Autor: Pavel Svoboda
Foto: Doosan
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek