Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

S granitoidy ve výkopu pomohla až rýpadlová cirkulární pila Echidna

Zveřejněno: 15. 8. 2022

Rozsáhlý projekt výstavby 4,5 km dlouhého kanalizačního řadu v obci Olšany přichystal stavbařům nečakané překvapení. Na několika místech narazili na tvrdé horninové formace, se kterými si neporadila ani špičková hydraulická kladiva. S prosbou o vyřešení situace se proto obrátili na firmu Echidna Tech CZ, která našla vhodné řešení. Skalní diamantovou pilu z vlastní produkce osazenou metrovým řezným kotoučem.

Postupné odstraňování ložiska tvrdé žuly řezáním cirkulární pilou Echidna, odbouráváním kladivem a odklízením odlomků. Tento cyklus se opakuje mnohokrát, než je dosaženo požadované hloubky.

Budovaný kanalizační řad v obci Olšany (spojuje část obce Olšany-Nádraží s centrem obce), zahrnující též stavbu čističky odpadních vod, dostala na starost plzeňská firma Stavmonta spol. s r.o. Stavba začala v únoru a během jarního období pokračovala budováním liniových výkopů budoucího kanalizačního řadu, v rámci kterých se nasazená technika marně potýkala s několika tvrdými horninovými formacemi.

Jak se později ukázalo, jednalo se ložiska granitoidů1) ), na které je potřeba jít s „těžkým kalibrem”. Po doporučení odborníků z Echidny padla volba na výkonnou rýpadlovou pilu D4HP, která byla skladem a šlo ji na výkopové práce obratem zapůjčit. Tato pila má tu výhodu, že dokáže osnovou řezů porušit celistvost horniny, kterou pak následně lze rozbít kladivem. Po nezbytném testování pily došlo během několika málo dní k značnému posunu prací, což bylo také důvodem, proč ve Stavmontě nakonec tuto pilu odkoupili a rozšířili si tak svůj „arzenál” přídavných zařízení o velmi účinný řezací nástroj.

Odborná příprava

Před začátkem řezání bylo samozřejmě nutné správně pilu nastavit a vyladit ji s hydraulikou stroje. Zde opět pomohli specialisté z Echidny, kteří mají v tomto směru bohaté zkušenosti. Zajímavostí je i fakt, že provoz pily dále pravidelně monitorují a dle potřeby zásobují stavbu řeznými diamantovými kotouči. V případě potřeby jsou řezací zařízení navíc připraveni též zeservisovat, nebo u něho provést odbornou repasi. Výsledkem je minimum prostojů a spolehlivý provoz.

Jdeme na věc

Práce s cirkulární pilou vyžaduje citlivé a precizní zacházení, přičemž se v tomto směru perfektně uplatní nejenom ruce zkušeného strojníka, ale i přesná technika s dostatečnou zpětnou vazbou. Na práci bylo proto vyhrazeno čerstvě pořízené 23tunové rýpadlo Komatsu PC210LC-11E0, nejlepší dostupné rýpadlo ze strojového parku Stavmonty, které si vzal na starost ostřílený strojník. Záhy se ukázalo, že pro tuto pilu je to ideální volba.

Při řezání tvrdého materiálu je zajištění dostatečného chlazení diamantového kotouče vodou nutnou podmínkou. Zabrání přehřívání a sníží prašnost.
Při řezání tvrdého materiálu je zajištění dostatečného chlazení diamantového kotouče vodou nutnou podmínkou. Zabrání přehřívání a sníží prašnost.

Vlastnosti pily Echidna D4HP

Použitá diamantová pila D4HP ze série High Power je široce využitelný nástroj vhodný pro větší stroje s tonáží od 12 do 25 tun. Její typické využití spočívá v oblasti těžby a zpracování kamene, při demolicích železobetonových staveb a řezání drážek a rýh v asfaltových nebo betonových površích. Pila je speciálně zkonstruována pro vysoké hodnoty hydraulického tlaku a průtoku, což umožňuje použít i kotouče s velkým průměrem (až 2 m) pro hluboké řezy.

Kotouče nepodceňovat

Jak už to v podobných aplikacích bývá, zásadní je i volba správného řezného kotouče. Diamantová technika patří mezi poměrně drahý spotřební materiál, a proto je nutné ji vybírat s ohledem na četnost používání, požadovanou rychlost řezání a vlastnosti řezané horniny. Vždy však jde o určitý kompromis, protože vysoká rychlost řezání obvykle znamená menší životnost kotouče.

V případě této konkrétní zakázky se jedná o dlouhotrvající řezání velkého objemu horniny a ekonomičnost provozu (tedy dlouhá výdrž kotouče) je na prvním místě. V Echidně pro tento účel navrhli dva typy kotoučů (oba o průměru 1000 mm). První z nich představuje kotouč standardní tloušťky 5 mm, řezající rychle, ale s menší životností diamantových segmentů. Druhým typem je robustnější 18 mm široký kotouč s dlouhou životností segmentů, který se chová při řezání stabilněji, má širší řeznou spáru, ale řezání s ním je pomalejší. Oba kotouče lze díky možnosti navaření nových diamantových segmentů zrepasovat a používat opakovaně.

V praxi se s ohledem na nároky firmy velmi dobře osvědčil robustní typ, a je proto primárně používaný. První typ slouží spíše jako rezervní.

Dva kotouče použité při řezání. Standardní „tenký“ (vlevo) a robustní s tloušťkou segmentů 18 mm (vpravo).
Dva kotouče použité při řezání. Standardní „tenký“ (vlevo) a robustní s tloušťkou segmentů 18 mm (vpravo).

O společnosti ECHIDNA Tech CZ

Echidna TECH CZ je původně australská firma, kterou v roce 1994 založil Čechoaustralan Dr. Ing. George Jiří Fischer. Ten ve firmě dodnes působí jako hlavní konstruktér a vývojář. Společnost si vybudovala špičkovou pověst v oblasti hydraulických řezacích nástrojů a na řadě světových trhů, například v Austrálii, se stala jedničkou. Rukopisem firmy je novátorské pojetí výrobků, které mají pro zákazníka vysokou přidanou hodnotu. Většina komponentů je vyráběna pomocí vlastních technologií přímo v Česku, ostatní součásti jsou pečlivě vybírány od prověřených dodavatelů.

Mezi standardně nabízené produkty Echidna patří široká škála řezacích nástrojů pro stroje vybavené hydraulickými systémy (až do tonáže 120 tun). Významnou položkou v nabídce jsou originální rotátory, tilty a tiltrotátory, dále vrtáky a skalní frézy nebo rychloupínače. Kromě toho se firma věnuje vysoce specializované zakázkové výrobě. Sem se řadí například sofistikované stroje s různým stupněm automatizace, především víceosé lištové systémy a autonomní řezné jednotky.

Autor: Jan Rybář
Foto: Echidna

1) Granitoid, granitoidní nebo granitická hornina je souborné označení pro magmatické horniny od alkalických granitů přes granodiorit po tonality. Jejich podstatnou složkou křemen, dalšími obsaženými minerály jsou živce, biotit, méně muskovit, zřídka též amfiboly nebo rombické pyroxeny.

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek