Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Inspirující příběh česko-australské firmy. Přídavná zařízení Echidna míří z Česka do celého světa

Zveřejněno: 7. 3. 2022

Česko-australská společnosti Echidna TECH, která se specializuje na výrobu přídavných zařízení pro stavební, demoliční a těžební stroje, je ukázkou malé lokální firmy, která se díky vyspělému know-how a inovativnímu přístupu dostala do světové extraligy výrobců přídavných zařízení. Pojďme si představit proměnu této společnosti v čase, její hodnotové pilíře a ve stručnosti i současný sortiment.

OmniCut pila D5HP nesená 25t rypadlem v akci při demolici železobetonových panelů bývalého skladu.

Echidna TECH (dále jen „Echidna”) je původně australská firma. V roce 1994 ji založil Čechoaustralan Dr. Ing. George Jiří Fischer, který ve firmě dodnes působí jako hlavní konstruktér a vývojář. Jeho profesní kariéra je obdivuhodná. Podílel se na celé řadě zajímavých inženýrských projektů, jako bylo například rovnání těžební věže v Indickém oceánu, stavba zařízení na výrobu optických zesilovačů a výhybek, zhotovení umělého srdce nebo vývoj diamantových nástrojů.

Od průmyslové automatizace k řezací technice

Až do roku 2006 byla společnost spjata zejména s průmyslovou automatizací výrobních linek pro automobilový a telekomunikační průmysl. Mezi roky 2006 a 2008 se následně přeorientovala na výrobu přídavných zařízení pro těžební a stavební stroje (zejména pro povrchové lomy), protože v tomto tradičním oboru cítila příležitost prorazit s novou technologií zvyšující produktivitu práce a redukující nedostatky lidského faktoru. Díky celé řadě inovací si Echidna poměrně záhy vybudovala špičkovou pověst v oblasti hydraulických řezacích nástrojů a stala se australským lídrem.

Už v počátcích je patrný specifický rukopis firmy, který je pilířem všech současných úspěchů. Echidna staví na novátorském pojetí: její produkty jsou důmyslné a zároveň jednoduché, vysoce konkurenceschopné a vždy přinášejí uživatelům vysokou přidanou hodnotu. Stoupající poptávka z dalších zemí nakonec vedla k rozšíření působnosti společnosti. V roce 2012 je v České republice založena dceřiná firma Echidna CZ, kam se přesunuje výroba pro evropský a americký trh. A protože v Echidně mají ambice rozšířit své stroje ve větší míře i na severoamerickém trhu, vzniká v roce 2019 také společnost Echidna USA.

Inovace a „hand-made” kvalita

Charakteristickým rysem výrobků Echidna je jejich unikátnost. V Echidně se zabývají jak vývojem zcela nových, tak neustálou modernizací stávajících produktů. Typickým příkladem jsou patentovou technologií vybavené pily OmniCut, které se ukázaly jako výborný nástroj při demolicích (železo)betonových konstrukcí, při těžbě kamene nebo při řezání mikrodrážek pro optické, elektrické a jiné kabely. Současný vývoj je však rozkročen více směry. Za zmínku stojí například dokončení výroby prototypu nového hydraulického rychloupínače, který už brzy projde zatěžkávací zkouškou při demolici jaderné elektrárny v USA. Ostatně, čtenáři Stavební techniky o něm ještě uslyší.

Nový hydraulicky ovládaný rychloupínač Echidna HG6, který bezpečně a spolehlivě sepne až 11 hydraulických linek s průtokem až 600 l/min a tlakem 360 barů.
Nový hydraulicky ovládaný rychloupínač Echidna HG6, který bezpečně a spolehlivě sepne až 11 hydraulických linek s průtokem až 600 l/min a tlakem 360 barů.

Echidna není montovnou levných zahraničních dílů. Většina komponentů je vyráběna pomocí vlastních technologií přímo v Česku, ostatní součásti jsou pečlivě vybírány od prověřených dodavatelů. Výroba probíhá podle přísných kvalitativních kritérií ve dvou českých dílnách vybavených několika moderními CNC obráběcími stroji a moderní svařovací technikou, včetně robotického svařování.

Běžná výroba i vzácné „kusovky”

Mezi standardně nabízené produkty Echidna patří široká škála řezacích nástrojů pro stroje vybavené hydraulickými systémy (až do tonáže 120 tun!). Významnou položkou v nabídce jsou originální rotátory, tilty a tiltrotátory, dále tu najdeme i vrtáky a skalní frézy. A konečně i zmíněné rychloupínače. Kromě toho se firma věnuje vysoce specializované zakázkové výrobě. Sem se řadí například sofistikované stroje s různým stupněm automatizace, především víceosé lištové systémy a autonomní řezné jednotky. Výhodou je, že nové poznatky, vznikající při zakázkové kusové výrobě, se téměř okamžitě promítají také do sériové produkce.

Echidna se může pochlubit řadou kladných referencí z celého světa. Největší podíl tvoří diamantové pily (stovky kusů), dále to jsou desítky karbidových a OmniCut pil a několik unikátních automatizovaných řezných systémů vyrobených na míru. V rámci Evropy dominuje poptávka z Německa, Švýcarska, Velké Británie, Francie a Nizozemska.

Automatizovaná řezací jednotka Echidna CS5 o výkonu 120 kW při demolici masivní železobetonové základové desky budovy v Curychu.
Automatizovaná řezací jednotka Echidna CS5 o výkonu 120 kW při demolici masivní železobetonové základové desky budovy v Curychu.

Zákazník je tu partner

Individuální přístup k zákazníkovi včetně odborného poradenství a špičkový servis prodávaných produktů jsou pro firmu Echidna typické. Bez toho by ostatně nebylo možné prosadit se na tak náročných trzích jako je Austrálie, USA nebo Švýcarsko. Prodejem výrobku tady teprve celý příběh začíná. Společnost Echidna dbá na zpětnou vazbu. Se zákazníky udržují pravidelný kontakt, prodaná zařízení jsou monitorována a poznatky následně aplikovány při dalším rozvoji produktů a služeb.

Pro zákazníky z České a Slovenské republiky připravila společnost nové webové stránky, kde najde zájemce všechny důležité informace o produktech, reference ze světa i z domova a mnoho dalšího.

Autor: Jan Rybář
Foto: Echidna

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek