Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Cirkulární diamantové pily Echidna dostanou ze stroje maximum

Zveřejněno: 13. 3. 2022

Diamantové pily jsou základem produktového portfolia česko-australské společnosti Echidna TECH. Firma zákazníkům dodává 24 modelů rozdělených do tří řad (S, HS a HP série), přičemž nabídka pokrývá stroje v tonáži od 1 do 70 tun. Pily se uplatní například při demolicích betonových či železobetonových konstrukcí, recyklaci materiálů, těžbě a úpravě hornin, zemních a výkopových pracích nebo při řezání dřeva či frézování pařezů.

Diamantová pila Echidna D2HS na demoličním robotu Husqvarna řezající železobetonový průvlak.

Společnost Echidna patří díky dlouholeté kontinuitě vývoje k předním výrobcům diamantových pil. Standardní nabídka obsahuje dva tucty modelů, rozdělených dle konstrukce do tří řad (S – standard, HS – high speed a HP – high power). Pilami lze osadit v podstatě jakýkoli typ rýpadla nebo nosiče v tonáži od 1 do 70 tun. Uplatnění diamantových pil Echidna je široké, což dokumentují přiložené fotografie.

Pro příležitostné řezání nebo cyklické řezání bez zvýšených nároků na produktivitu jsou určeny pily řady S. Ty jsou vhodnou volbou například pro drobné živnostníky nebo lokální stavební firmy. Výhodou těchto pil je jejich jednoduchost, nízká pořizovací cena a univerzálnost. Výměnou řezného kotouče lze snadno a rychle připravit stroj na jinou zakázku a k řezání jiného materiálu. Větší stavební nebo demoliční společnosti s vyšší mírou profesionalizace raději sáhnou po některé z vysokorychlostních pil z řady HS nebo po pile s vysokým krouticím momentem (řada HP).

Pila D2HS opatřená kompozitním kotoučem rozřezává vysloužilou rotační pec v německé cementárně.
Pila D2HS opatřená kompozitním kotoučem rozřezává vysloužilou rotační pec v německé cementárně.

Výhody diamantových pil Echidna

Diamantové pily Echidna jsou kompaktní, robustní nástroje s velkou užitnou hodnotou pro zákazníka a s rychlou investiční návratností, související s vysokou produktivitou a mnohostranným využitím. Mezi konstrukční zajímavosti se řadí automatická brzda kotouče, reverzace otáčení kotouče a praktický systém chlazení kotouče pomocí vodního ventilu, který spouští přívod vody jen při běhu pily. Novinkou z konstrukčních dílen Echidna je integrace chladicího systému do vřetene pily, čímž je zajištěno optimální rovnoměrné chlazení plochy kotouče z obou stran.

Diamantové pily Echidna řady S (standard)
Diamantové pily Echidna řady S (standard)

Z úplně posledních novinek stojí za zmínku ještě experiment s jádrovým vrtáním pomocí adaptované diamantové pily, která je osazena namísto kotouče diamantovým jádrovým vrtákem. Výsledky jsou zatím slibné, o dalším vývoji budeme informovat v jiných příspěvcích.

Výbava k pile, šitá na míru

Přizpůsobit pilu pro specifické použití nebo nosič lze díky bohaté nabídce příslušenství. Jedná se zejména o bezpečnostní nastavitelné kryty, upínací desky (adaptéry) pro uchycení na rýpadlo nebo jiný nosič a optimizéry řezání pro zvýšení produktivity práce. Pomocí nástavce pro vícekotoučové varianty lze snadno vytvořit dvou nebo vícekotoučovou pilu, která se hodí například při řezání kamenů na desky konstantní tloušťky. Nástavce pro odsazené řezání umožňují liniové řezání podél překážky, nejčastěji v podobě zdi nebo příkopu. Volitelné rotační hlavy a lištové systémy pak přijdou vhod při speciálních projektech, kdy je potřeba snadno provádět vodorovné i různě šikmé řezy.

Diamantové pily Echidna řady HS (high speed)
Diamantové pily Echidna řady HS (high speed)

Zvláštní postavení v sortimentu příslušenství zaujímají řezné kotouče. Jejich správný výběr je pro produktivitu pily klíčový. Nesprávně vybraný kotouč se rychle opotřebovává a uživatel nedokáže naplno využít řezacího výkonu pily. Echidna dokáže nabídnout široké spektrum kvalitních kotoučů o průměru až 3,5 metru; kromě nejpoužívanějších diamantových jsou to SK kotouče, kotouče pro řezání dřeva, HSS kotouče a kompozitní kotouče.

Využití diamantových pil Echidna

  • Při demolicích betonových či železobetonových konstrukcí,
  • při recyklaci materiálů (kovů, plastů, asfaltu, gumy, kompozitních materiálů aj.),
  • při těžbě a úpravě hornin (lomy, hlubinné doly),
  • při zemních a výkopových pracích,
  • při řezání dřeva a frézování pařezů.

Současnost a strategie Echidny

Echidna zvyšuje v současné době v oblasti diamantových pil svou výrobní kapacitu, aby byla schopna uspokojit stoupající poptávku. Přesto ale neusiluje o masovou produkci, nýbrž i nadále chce zůstat flexibilním podnikem, který je schopen vycházet vstříc individuálním požadavkům a který sám vyvíjí nové techniky a zařízení.

Diamantové pily Echidna řady HP (high power)
Diamantové pily Echidna řady HP (high power)

Echidně se nyní daří navazovat spolupráci s jinými iniciativními firmami; tito partneři se rovněž podílejí na vývoji a pomáhají s testováním novinek v praxi, při realizaci konkrétních zakázek. Příkladem je již zmíněné jádrové vrtání s diamantovou pilou, probíhající ve spolupráci s rodinnou italskou firmou, která přináší do celého procesu cenné podněty a zpětnou vazbu.

Zákazníkům z České a Slovenské republiky doporučujeme navštívit do češtiny lokalizované stránky www.echidna-tools.cz, kde jsou k nalezení všechny důležité informace o produktech, reference z celého světa a mnoho dalšího obsahu.

Autor: Jan Rybář
Foto: Echidna

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek