Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Z přírody do přírody. Podíváme se do Německa, jak vypadá moderní recyklace biomasy

Zveřejněno: 20. 1. 2021

Pro někoho je recyklace způsob života. Příkladem je německá firma z Pfatteru, kde denně zpracovávají tuny dřeva, zeleného odpadu a dalších materiálů, které jsou tříděny, drceny, zpracovány nebo kompostovány a často končí zpátky na poli, u farmáře nebo soukromého spotřebitele na zahradě.

Recyklace v praxi. Na fotografii je drtič TARGO 3000, průmyslové rýpadlo SENNEBOGEN 825 E a třídič Komptech MULTISTAR L3.

Maiszantské panství v Pfatteru poblíž Řezna (německy Regensburg, poznámka redakce) bylo vždy považováno v oblasti zemědělství za inovátorský region. V této tradici, sahající dle dostupných údajů až do roku 1301, pokračují také dnešní „statkáři“. Příkladem je rodinný podnik Hahnů, který se prezentuje jako progresivní kompostovací společnost s odvahou investovat a vizí inovací.

U Hahnů mají na starosti kompostování a veškeré nakládání s odpady. Materiál, který je denně firmě dodáván, je přitom velice rozmanitý. Může se jednat o zelenou biomasu z okolních měst a obcí, stavební a demoliční dřevo i dřevo z poškozeného lesního hospodářství. Občas se zde objeví dokonce naplavené dřevo z řek Dunaje a Isaru. Práce se zdá jako nekonečná a i zaměstnanci společnosti se snaží, aby recyklace byla uzavřeným nikdy nekončícím životním cyklem.

Nás zajímá především technické vybavení

Téměř vše, co se do firmy přiveze skončí v některém z drtičů. Konkrétně se jedná o mobilní rychloběžný drtič Doppstadt AK 510 BioPower, který, jak již samotný název vypovídá, je přímo z výroby nachystán na zelený, ​​zahradní a dřevní odpad. Nejedná se přitom o žádného „drobka“, hmotností 29 tun, motorem o výkonu 375 kW i rozměry se vyrovná svým stacionárním příbuzným. Další variantou je pomaloběžný jednohřídelový drtič TARGO 3000 od firmy Neuenhauser.

Jeden z drtičů, Doppstadt AK 510 BioPower. (foto Doppstadt)
Jeden z drtičů, Doppstadt AK 510 BioPower. (foto Doppstadt)

„Krmení“ drtičů obstarává dvojice průmyslových rypadel SENNEBOGEN (821 E a 825 E). Stroje jsou charakteristické díky zvedací kabině, která se může vyšplhat až do výšky 2,70 m. To je v prostorách recyklační linky velice důležité, neboť strojník potřebuje neustálý výhled na pracovní plochu kolem sebe, což mu pomůže nejen v orientaci, ale poskytne i přehled o tom, jak jsou zaplněny drtiče.

Materiál z drtiče je na závěr transportován na haldy, kde se za kontrolovaných podmínek aerobních procesů (tj. za přístupu vzduchu) a činností mikroorganismů přeměňuje bioodpad na kompost. Zde nastupuje čelní nakladač Volvo nebo další SENNEBOGEN, konkrétně typ 355 E. Před finálním naložením kompostu na korby nákladních automobilů probíhá ještě třídění přes bubnové síto.

Autor: Miroslav Shrbený
Foto: Hahn, Sennebogen
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek