Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

V Česku se rodí nejkomplexnější středisko pro výcvik obsluh stavebních strojů

Zveřejněno: 31. 5. 2024

Společnost Strojnické průkazy na klíč významně rozšířila svůj strojový park určený k zaškolení obsluh a záběr lektorských činností. Vedle teoretických a praktických znalostí v ovládání a údržbě stavebních strojů se tu posádky nově proškolí také v používání moderních nivelačních 2D/3D systémů a dalších technologií, jako je například fotogrammetrie (počítání kubatur pomocí dronů).

Společnost Strojnické průkazy na klíč nově vyučuje též používání moderních nivelačních 2D/3D systémů a dalších technologií.

U strojnického povolání, podobně jako u většiny manuálních profesí, platí, že na trhu práce chybějí kvalifikovaní lidé. S cílem učinit tento obor atraktivnější a nabídnout zájemcům komplexní výcvikové kurzy moderního evropského střihu se zhruba před pěti lety zrodila iniciativa vedoucí ke vzniku společnosti Strojnické průkazy na klíč, s. r. o. Stojí za ní dlouholetý školitel, konzultant a propagátor strojnického řemesla Pavel Černý (zakladatel BIG-IRON-TEAM) a majitel a jednatel úspěšné stavební a dopravní firmy Miroslav Šmíd (Miroslav Šmíd, s. r. o.).

Nabídky kurzů jsou průběžně aktualizovány podle současných potřeb trhu. Vedle novinek v podobě školení používání moderních nivelačních 2D/3D systémů a dalších technologií tak společnost Strojnické průkazy na klíč zařazuje nově do výuky například kurz s názvem Školení pro mechaniky, jenž má podle stupně pokročilosti tři úrovně. V této oblasti spolupracují Strojnické průkazy na klíč s renomovanými externisty, kteří mají, podobně jako zakladatelé firmy, dlouholeté zkušenosti ve svém oboru. „Vnímám, že je velmi důležité postavit se k odbornému vzdělávání komplexně. Strojník stavebních strojů nikdy neví, v jakém konkrétním oboru se v budoucnu uplatní a s jakou technikou se potká, a aby mohl odvádět špičkovou práci a být za ni královsky odměněn, potřebuje k tomu znalosti. Tedy jak fungují stroje po technické stránce, jak funguje telematika1) , k čemu slouží nivelační systémy, jak se efektivně používají a podobně,“ vysvětluje filozofii organizace Pavel Černý, jeden z jejích spoluzakladatelů a především člověk s bezmála čtyřicetiletou praxí v obsluze stavebních strojů.

Vzdělávání v tomto oboru u nás v minulosti „pokulhávalo“, zejména co se týče zázemí a připravenosti vzdělávacích institucí. Od samého počátku společnosti Strojnické průkazy na klíč byl kladen důraz na maximální propojení teorie s praxí. V areálu stavební firmy Miroslava Šmída ve Svojeticích u Prahy najdou strojníci veškeré zázemí pro jejich komplexní přípravu: od plně vybavené školicí místnosti, servisních dílen, garáží, myčky strojů, deponie až po velký polygon, kde probíhá praktická výuka na strojích. Ve flotile výukových strojů nechybí minirýpadlo (SANY) s 2D nivelací, kolové rýpadlo s integrovanými nejmodernějšími 3D nivelacemi (Cat), rýpadlo-nakladač (Hidromek), pásové rýpadlo (Cat) a kolové nakladače různých značek. Po dohodě lze realizovat školení v podstatě na jakémkoli typu stavebního stroje a samozřejmě také externě – přímo na stroji zákazníka. V současné nabídce kurzů pro strojníky figuruje šest typů: základní, rozšiřovací, sloučený, speciální, vstupní a opakované školení (dle NV č. 591/2006 Sb.).

Jedním z výukových strojů je například rýpadlo-nakladač (Hidromek).
Jedním z výukových strojů je například rýpadlo-nakladač (Hidromek).

Realizační tým společnosti Strojnické průkazy na klíč je na stavebním trhu velmi aktivní a díky svým kontaktům se mu daří spolupracovat s předními dodavateli strojů a technologií. Například výuka nivelačních systémů probíhá v úzké spolupráci s odborníky ze společnosti Construction SITECH CZ (oficiální dealer značky Trimble). Účastníci kurzů tak získají přístup k současným nejmodernějším technologiím a rozšířením své odbornosti zároveň zvýší svou cenu na trhu práce, která je vzhledem k uvedenému už tak značná.

Společnost Strojnické průkazy na klíč se věnuje také edukační činnosti a osvětě. V tomto směru stojí za zmínku dlouhodobá spolupráce se Střední odbornou školou Jarov v Praze 9. Studenti z různých oborů si tu mohou rozšířit vzdělání a v rámci praxe získat strojnický průkaz, díky kterému se jim následně otevírají širší možnosti na trhu práce.

Z pohledu majitele stavební firmy vím, jak obtížné je na trhu získat kvalitní strojníky a jak odlišnou úroveň přípravy tito lidé mají. Dosavadní systém vzdělávání obsluh jsme chtěli sjednotit, doplnit a oživit našimi praktickými znalostmi a myslím, že se nám to daří,“ přidává svůj pohled Miroslav Šmíd, druhý ze spoluzakladatelů společnosti Strojnické průkazy na klíč. „Svědčí o tom nejen obsazenost našich kurzů, ale i nadšení většiny účastníků,“ dodává.

Nově se Strojnické průkazy na klíč představují také ve videu. V něm můžete vidět zázemí a rozsah prováděných činností, a udělat si tak lepší obrázek o fungování této společnosti.

Informace o vypsaných kurzech, termínech, dostupných publikacích2) a další činnosti najdete na stránkách www.strojnickeprukazynaklic.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Strojnické průkazy na klíč

1) Vzdálený dohled nad strojem; přenos provozních dat třetím stranám.

2) Společnost Strojnické průkazy na klíč se věnuje rovněž nakladatelské činnosti (Provozní deníky, odborná skripta, překlady technické literatury apod.)

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Bobcat na Demo Days 2024 prezentoval více než 90 novinek

Zveřejněno 24.7. Jak se již stalo dobrým zvykem, ani letos zástupci redakce Stavební techniky na akci Bobcat Demo Days, určené pro zákazníky, obchodní partnery a novináře, nechyběli. Na testovacím polygonu, hned vedle výrobního závodu v Dobříši, čekala příchozí… celý příspěvek

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno 22.7. Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG… celý příspěvek

Spolehlivé světlo pro profesionály

Zveřejněno 19.7. Nebojte se pracovat i po setmění! Kvalitní přídavná dálková a pracovní světla OSRAM LEDriving® zajistí perfektní osvětlení i v těch nejhorších světelných podmínkách, takže se práce nemusí zastavit ani v nočních hodinách. celý příspěvek