Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

O splněném snu školitele a nešťastné vyhlášce č. 77/1965 Sb.

Zveřejněno: 24. 6. 2021

Zahraniční firmou jsem byl vybrán jako školitel operátorů a jiných profesí zajišťujících stavbu plynovodu od Plzně po Přimdu. Zadavatel chtěl zaškolit posádky a poskytnout jim odbornou způsobilost pro ovládání stavebních a zemních strojů. V tomto směruje je u nás spoustu otazníků.

TAKEUCHI TRC50 CRAWLER DUMPER.

Zakázku jsem bral jako velkou výzvu. Školení obsluh stavebních strojů se věnuji nepřetržitě už 5 let s praxí na strojích od 1993 jako jejich obsluhovatel, za tu dobu mi prošlo školicím střediskem mnoho strojníků. Na stavbě plynovodu Plzeň–Přimda bylo neuvěřitelné pozorovat také tu škálu strojů, které se zde sešly – namátkou třeba MOROOKA TAKEUCHI TCR50, truboukladač SUPERIOR SPX960, speciální stroj ke svařování potrubí na pásovém podvozku typu YANMAR C50CR-3C a nebo HITACHI ZAXIS 670LCH.

Celkem bylo nutné proškolit zhruba 800 lidí, z toho 280 operátorů stavebních strojů a dalších profesí, potřebných k pokládce plynového potrubí. Například i dost často opomíjených jeřábníků typu S (pro stavební stroje určené jako jeřábové zařízení). Vše s ohledem na platná pravidla v ČR.

Truboukladač SUPERIOR SPX960 v akci.
Truboukladač SUPERIOR SPX960 v akci.

Dotaz na ministerstvo

A právě v oblasti legislativy je u nás spousta otazníků – zejména kolem problematické vyhlášky z roku 1965. Nebudu zabíhat více do podrobností, zájemcům doporučím například příspěvek s názvem Zmatky a nejasnosti okolo strojnických průkazů odnesou nejvíc strojníci z vydání Stavební techniky 3/2019.

S klidným svědomím si troufnu říci, že jsem zastáncem školení podle normy ČSN ISO 7130:2014 určené pro výcvik obsluh strojů. I tak jsme se ale rozhodli získat oficiální vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které by potvrdilo, že náš názor a postup je správný (konkrétní citace z tohoto signovaného vyjádření přinášíme v rámečku – pozn. redakce). Mám za to, že vyhláška č. 77/1965 Sb. nemá oporu v žádném zákoně. A tudíž nelze vymoci, aby v ní uvedené stavební stroje směli obsluhovat pouze držitelé na jejím základě vydaných průkazů.

Zajímavé je vyjádření samotného Ministerstva Průmyslu a Obchodu. MPO preferuje nahrazení vyhlášky právním předpisem, který pro školitele obsluh stavebních strojů stanoví závazné podmínky, například v rozsahu dle §103 ZP v PZ za respektování minimální normové hodnoty dle ČSN ISO 7130. Na závěr ještě takový dodatek, že platnost průkazu strojníka obsluhy není časově omezena.

Vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) ve věci školení obsluh stavebních strojů, redakčně zkráceno1)

Tazatel:

Žádám Vás o oficiální stanovisko k požadavku strojnických průkazů dle vyhl. č 77/1965 Sb., která dle právních rozborů již nevykládá žádný právní předpis a jako takovou ji již není možné vymáhat, s ohledem na Ústavní listinu práv a svobod č.2 1993/Sb. čl. 4, podle které lze povinnosti ukládat pouze zákonem.

  1. Jaké je oficiální stanovisko MPO při vystavování průkazů při obsluze zemních strojů dle vyhl. č. 77/1965 Sb.?
  2. Je pro vás splněním povinnosti zaměstnavatele zaškolit obsluhu dle § 103 ZP (zákoníku práce) v PZ, za respektování minimální normové hodnoty dle ČSN-ISO 7130 – Stroje pro zemní práce – Výcvik obsluhy – Obsah a metody, následující dokumentace: I) Tematický plán a časový rozvrh, II) prezenční listina a vyhodnocení, III) praktického zácviku, IV) test pro ověření znalostí, V) osvědčení o absolvování školení.

Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO):

Váš názor, že vyhláška č.77/1965 Sb. nemá nyní oporu v žádném zákonu, a tudíž nelze vymoci, aby v ní uvedené stavební stroje směli obsluhovat pouze držitelé na jejím základě vydaných průkazů, je správný. Povinnost zaměstnavatele zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci (zkráceno), vyplývá ze zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, §§ 101 – 108.

Zaměstnavatel může této své povinnosti dostát na základě výcviku interní formou pomocí vlastních školitelů, výcvikem ve výcvikovém zařízení zakončeným odbornou zkouškou v rozsahu ve smyslu vyhlášky č.77/1965 Sb., nebo výcvikem u jiného subjektu mimo rámec uvedené vyhlášky. Záleží pouze na něm (zkráceno), který postup preferuje.

(k bodu č. 2) ...ústředním orgánem státní správy pro bezpečnost práce je dle zákona č.2/1969 Sb. Ministerstvo práce a sociálních věcí. MPO preferuje nahrazení vyhlášky č.77 / 1965 Sb. Právním předpisem, který pro školitele obsluh stavebních strojů stanoví závazné podmínky, například v rozsahu vámi uvedeném (bod č. 2)

S tímto příběhem jsem se rozhodl podělit. Domnívám se, že může být pro řadu čtenářů Stavební techniky zajímavý.

Autor: Jindřich Holec
Foto: Jindřich Holec

1) Redakce disponuje kompletní korespondencí a zná identitu tazatele (působí jako soudní znalec) a identitu odpovídajícího za MPO.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek