Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

UNICONTROL: Automatické 3D nivelace pro dozery a 3D nivelace pro rýpadla

Zveřejněno: 1. 3. 2024

3D nivelační systémy dánského výrobce UNICONTROL nejsou na našem trhu zase tak dlouho. Přesto si z něj prostřednictvím tuzemského dealera, společnosti MACHINE CONTROL CZ, už ukrojily nemalou část a získávají stále více na popularitě i u majitelů malých a středních rýpadel, kterým ještě donedávna nedávala investice do pokročilých 3D nivelací smysl. Systémy UNICONTROL sázejí na maximální uživatelskou jednoduchost a vstřícnost, nabízejí již v základu všechny pokročilé funkce a k tomu jsou levnější než srovnatelné systémy konkurenčních značek. V loňském roce uvedla firma na trh také automatický 3D nivelační systém pro pásové dozery.

Letošní novinka UNICONTROL: 3D nivelační systém pro pásové dozery s funkcí automatického vyrovnávání radlice do požadované polohy. (foto: UNICONTROL)

3D nivelační systém UNICONTROL pro pásové dozery byl v České republice poprvé instalován loni na podzim na pásový Cat D6K2. Nejen za ním jsme se vypravili na polygon HUMMER Centra u „hradecké” dálnice D11 nedaleko Prahy, kde probíhalo i za účasti zástupců MACHINE CONTROL CZ mezinárodní školení dealerů UNICONTROL z celého světa.

Prašné cesty venkovního areálu HUMMER Centra nejsou stavěny pro těžké stavební stroje. Během roku se tu spíše prohánějí americké polovojenské džípy. Prvního února letošního roku sem ovšem najelo několik stavebních strojů, na nichž byly příchozím demonstrovány vlastnosti a výhody 3D nivelačních systémů UNICONTROL. Pozornost na sebe strhl pásový dozer Caterpillar společnosti FRFOL s.r.o., s prvním 3D systémem pro dozery UNICONTROL instalovaným v Česku; dále bylo k vidění a vyzkoušení nové devítitunové pásové rýpadlo Cat 308 Next Gen a kolové rýpadlo Cat M318 F (obě ve vlastnictví firmy A2D stav, s.r.o., a s instalovaným 3D systémem UNICONTROL pro rýpadla).

3D UNICONTROL a jeho výhody

  • Instalace na všechny typy rýpadel
  • Maximální jednoduchost ovládání a robustní komponenty
  • Až o polovinu nižší cena než u běžné konkurence
  • Servisní/technická podpora v češtině
  • Cloudové řešení s mnoha funkcemi
  • Pokročilé pracovní funkce (vytváření vlastních 3D modelů, přidávání nových lopat, referenční měření, výpočet kubatur aj.)
  • Funkčnost při mimoosém kopání / na děleném a ofsetovém výložníku / s teleskopickou násadou
  • Integrace 2D systému
  • Příjem dat ze všech satelitních systémů (v základu)
  • Datová kompatibilita

3D nivelace na Cat 308

Naše první zastavení bylo u nového devítitunového rýpadla Cat 308 modelové řady Next Gen s lomeným výložníkem a svahovací lžicí. Jde o nový stroj, který bude později dovybaven naklápěcí hlavou s rotací (Powertilt) a svahovací lžicí výrobce TRIGA-MF. S nivelačními systémy má vlastník stroje, společnost A2D stav z Prahy, již zkušenosti, nicméně takto komplexní 3D systém si firma na malý kompaktní stroj nechala nainstalovat poprvé.

Ukázka funkčnosti systému Unicontrol při mimoosém kopání na rýpadle Cat 308. Unicontrol je jediný systém na trhu, nabízející podporu i pro teleskopický výložník nebo tzv. ofset výložník, používaný na rýpadlech značky Mecalac.
Ukázka funkčnosti systému Unicontrol při mimoosém kopání na rýpadle Cat 308. Unicontrol je jediný systém na trhu, nabízející podporu i pro teleskopický výložník nebo tzv. ofset výložník, používaný na rýpadlech značky Mecalac.

Bez 3D nivelačních systémů už se dnes v branži neobejdeme. Práce s nimi je rychlejší a přesnější a v době, kdy je na trhu nedostatek schopných lidí, můžeme využít i jejich další výhodu: když dáte strojníkovi k ruce jednoduchý funkční 3D systém a mapové podklady, je schopen pracovat samostatně, a tudíž nepotřebujeme mít na stavbě tolik lidí,” vysvětluje svůj postoj k moderním technologiím Dalibor Mareš, majitel a jednatel společnosti A2D stav, se kterým se u stroje potkáváme. Jeho firma se v rámci prováděných zemních prací zabývá především výkopy pro bytové domy včetně dokopávek profilu základové spáry. Taktéž realizuje výkopy a násypy pro skladové haly, kde je vždy kladen velký důraz na přesnost provádění. Při velkých plochách se výškové rozdíly vůči projektu netolerují; každý centimetr je na tak velké ploše zkrátka znát. Jak říká Dalibor Mareš, takové míry přesnosti nedocílíte jen pomocí geodeta a stavebního laseru. S namontovaným 3D nivelačním systémem UNICONTROL na strojích Cat jsou v této společnosti spokojeni. „Má všechny pro nás potřebné funkce, na které jsme byli zvyklí u konkurence, a zároveň je cenově přijatelnější,” hodnotí majitel firmy A2D stav 3D systém. Dle jeho slov velmi dobře funguje také servisní a technická podpora českého dealera MACHINE CONTROL CZ. Další výhodou je, že lze nahrávat digitální modely terénu prostřednictvím cloudového řešení přímo do řídicí jednotky nivelačního systému.

Firma FRFOL s.r.o. ze severočeské Bíliny se zabývá především pokládkou živičných, betonových a dalších povrchů, stavbou lesních a polních cest, zemními pracemi a autodopravou. Vedle domovského ústeckého regionu působí také ve Středočeském nebo Libereckém kraji.

Společnost A2D stav, s.r.o., působící převážně v Praze a Středočeském kraji, se zabývá demolicemi včetně odvozu a likvidace materiálu, zemními pracemi, přípravou území a recyklační činností. Strojní vybavení zahrnuje rýpadla, dozery, válce a nakladače.

Postřehy strojníka

Jednoduché modely terénu ve 3D nebo ve zjednodušeném 2D módu si je obsluha schopna vytvářet sama. Na tuto funkci jsme se zeptali Martina Štípka, strojníka kolového rýpadla Cat M318 F. „Obecně je tady ovládání jednodušší, než na jaké jsem byl zvyklý u jiných systémů. Možnost vytvořit si vlastní model plochy jsem využil, když chtěl klient rozšířit parkoviště a neměl na to projekt. Na dálku jsem se spojil s technickou podporou UNICONTROLU a model jsem si vytvořil sám,” doplňuje svou zkušenost ostřílený strojník. Jako další výhody zmiňuje menší anténní klobouky, dobře čitelný desetipalcový tablet Samsung (na přání je dodáván i menší osmipalcový) a přehledné menu v češtině. Systém UNICONTROL standardně používá všechny dostupné satelitní systémy (GPS, GLONASS, Galileo a BeiDou), což v praxi znamená, že pokud je výhled na oblohu omezen, systém má k dispozici dvakrát více satelitů než konkurenční nivelace, a práce tak nemusí být přerušena nebo nedochází ke ztrátě přesnosti. „Dělal jsem výkopové práce v nemocničním areálu, kde bylo stínění od výškové budovy a vzrostlých stromů, a přesto nedocházelo k žádnému výpadku signálu,” vzpomíná Martin Štípek.

Strojník Martin Štípek si na své kolovce s 3D systémem UNICONTROL rozumí. Je snadný na obsluhu a dají se v něm vytvářet i jednoduché modely terénu.
Strojník Martin Štípek si na své kolovce s 3D systémem UNICONTROL rozumí. Je snadný na obsluhu a dají se v něm vytvářet i jednoduché modely terénu.

UNICONTROL posunuje využitelnost 3D nivelací na malé stroje

Ještě se ale na chvíli zastavme u devítitunového rýpadla. Nebývalo zvykem, aby si na takto malé stroje pořizovali jejich majitelé komplexní 3D nivelační systémy. Jak nám prozradil Jan Kříž, prodejce, technický konzultant a jeden ze zakladatelů české společnosti MACHINE CONTROL CZ, firmám se ještě donedávna nevyplácelo pořizovat si ke stroji 3D nivelaci za téměř stejnou cenu, za jakou by pořídily stroj samotný. Systémy UNICONTROL jsou ale výrazně levnější, a i díky tomu se počet majitelů malých kompaktních strojů s 3D systémem zvyšuje. „Například v Dánsku pokrývá UNICONTROL v kategorii malých kompaktních strojů zhruba osmdesát procent trhu,” dodává Jan Kříž.

U nás byl tento systém instalován zatím na několik rýpadel, z nichž nejmenší je devítitunový bagr Volvo. Jedinečnost 3D nivelačních systémů dánského výrobce vidí Jan Kříž v několika ohledech: vedle již zmíněné integrace všech čtyř satelitních systémů v základní výbavě je to také možnost instalovat senzor i pro funkci mimoosého kopání (vychýlení celého ramene stroje na spodním čepu). Na měření vychýlení ramene se používají buď drátové senzory (jako v případě Cat 308 firmy A2D stav viz foto na předchozí straně), nebo senzory magnetické. Samozřejmostí je možnost dovybavit každý stroj i dalšími senzory, například pro lomený či ofsetový výložník a dokonce i na teleskopickou násadu.

Detaily drátového senzoru pro mimoosé kopání na Cat 308.
Detaily drátového senzoru pro mimoosé kopání na Cat 308.

3D nivelační systém od nás je v podstatě taková předpřipravená stavebnice. Pro každý typ bagru máme nějakou základní sadu, skládající se z řídicí jednotky, tabletu, senzorů, kabeláže a držáků. Na přání zákazníka se ta sada buď rozšíří o další senzory, nebo se z ní některé komponenty odeberou,” vysvětluje modulární charakter UNICONTROLU Jan Kříž. Hotový paket se pak z Dánska odesílá do dvou dnů, takže zpravidla do týdne od objednání se systém instaluje přímo na stroj. „Co je pro zákazníka důležité, je to, že od nás za rozumné peníze získá komplexní 3D systém se všemi potřebnými senzory, kvalitní technickou podporou a s dvoucentimetrovou přesností,” shrnuje výhody Jan Kříž.

Lanko od drátového senzoru.
Lanko od drátového senzoru.

Premiéra 3D systému UNICONTROL na pásovém dozeru

Velkou pozornost na sebe v testovacím centru v Praze strhl buldozer Cat D6K2 společnosti FRFOL. Školitelé na něm ukazovali dealerům možnosti automatické 3D nivelace UNICONTROL pro tyto těžké pásové stroje. Na místě jsme měli možnost promluvit si s Jaroslavem Drbalem, zástupcem jednatele společnosti FRFOL: „V minulosti jsme využívali 2D nivelace od konkurenčních výrobců, ale byly složitější na ovládání a na celkovou manipulaci, protože na stavbě bylo zapotřebí pořád někam přenášet stativ s laserovou hlavou. Dlouho jsme tak zvažovali pořízení 3D systému, a když se objevila zajímavá cenová nabídka od českého dealera UNICONTROL, šli jsme do toho.

Anténní GPS stožáry na dozeru Cat. Během tohoto roku by měly přijít na trh i stožáry montovatelné na kabinu dozeru. (foto: UNICONTROL)
Anténní GPS stožáry na dozeru Cat. Během tohoto roku by měly přijít na trh i stožáry montovatelné na kabinu dozeru. (foto: UNICONTROL)

Systém byl na buldozer nainstalován loni na podzim a stroj s ním úspěšně zvládl již několik zakázek, jako byla příprava polní cesty nebo srovnávání podkladu z betonového recyklátu pod výrobní halou. UNICONTROL firmu přesvědčil svou jednoduchostí, snadným ovládáním a nastavováním. „Pomocí 3D systému si strojník krásně udělá rovinu, je to rychlá práce bez předělávek,” hodnotí Jaroslav Drbal a dodává: „Líbí se nám i možnost nahrát si do systému mapy, které dostaneme od investora. Vše se dá nastavit na dálku, v podstatě z kanceláře.

Velký důraz klade Unicontrol na jednoduchost ovládání. To je vidět na grafickém rozhraní, kde jsou všechny nejčastěji používané funkce dobře přístupné a viditelné. (foto: UNICONTROL)
Velký důraz klade Unicontrol na jednoduchost ovládání. To je vidět na grafickém rozhraní, kde jsou všechny nejčastěji používané funkce dobře přístupné a viditelné. (foto: UNICONTROL)

3D nivelace pro buldozery od UNICONTROLU je, jak se zdá, komplexní produkt, jenž svým uživatelům nabízí několik výhod najednou. I díky nižší pořizovací ceně ho využijí pravděpodobně i majitelé starších dozerů nebo strojů s nižší vytížeností ve flotile. V každém případě jde v Česku o pilotní instalaci a bude zajímavé sledovat, jak se v tomto segmentu bude značce UNICONTROL dařit.

Více informací o poskytovaných službách a produktech najdete na stránkách www.machinecontrol.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Vladimír Kvaltýn nebo viz popisky
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek