Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Teleskopické manipulátory Magni. Nekompromisní kvalita spolu s příjemným uživatelským prostředím

Zveřejněno: 29. 10. 2021

V dnešní době se bez teleskopického manipulátoru neobejde žádná větší stavba. Stroje značky Magni si přitom stavaře získávají svou univerzálností, prostupností v terénu a nadstandardním dosahem ramene. Vyznačují se mnoha přednostmi, kterými jiné stroje nedisponují.

Řada RTH zahrnuje rotační teleskopické manipulátory s užitečnou hmotností mezi 10 až 65 t.

Společnost STATECH se zabývá prodejem, servisem a pronájmem široké škály stavební techniky. Mezi značkami, které má firma ve svém portfoliu, se vyjímá i Magni, italský výrobce teleskopických a rotačních manipulátorů s nosností od 4 do 50 tun vhodných k použití na různých typech staveb. Zákazníci mají k dispozici modelové řady RTH, TH a HTH s řadou rozličných modelů.

Jeden ze znaků, který jednotlivé modely manipulátorů Magni spojuje, je speciální patentovaný systém řízení. Detekuje potenciální náznaky přetížení stroje během manipulace s břemeny a následně zabraňuje dalším přetěžujícím pohybům. Další užitečnou funkcí je systém rychlého připojení příslušenství. Ten je výrazně jednodušší než konvenční systém aplikovaný u jiných strojů tohoto typu, a navíc snižuje hmotnost konce výložníku. Bezpečnějším se stává obzvláště připojování citlivého příslušenství, které je díky speciální konstrukci nemožné oddělit od stroje, i když jej strojník zapomene zajistit, a to ani je-li ve zvednuté poloze. Stroje Magni jsou přitom za pomoci systému RFID, který automaticky rozpozná připojený mechanismus a vytvoří graf relativního zatížení, kompatibilní s příslušenstvím mnoha druhů.

Teleskopické manipulátory Magni mají na českém i světovém trhu nepřeberné možnosti uplatnění. Mohou zastat funkci manipulátorů s vysokým dosahem, jeřábů, betonových čerpadel nebo pracovních plošin, tahačů přívěsů a návěsů a dalších. Oblibu mezi uživateli si získávají svojí univerzálností, ať už jde o dobré průjezdové vlastnosti strojů v terénu, možnosti rychlé výměny adaptéru nebo dosah teleskopického ramene.

Ačkoli byl podnik Magni založen teprve v roce 2013, firma se může spolehnout na kompetentnost a vynalézavost svého zakladatele Riccarda Magniho, které dokazují jeho třicetileté zkušenosti v oblasti manipulační techniky. Osobně zaregistroval více než čtyřicet národních a mezinárodních patentů. Spolu se svými syny vytvořil dynamický podnik založený na výzkumu a inovacích.

Manipulátor může stát jak na kolech, tak na stabilizátorech.
Manipulátor může stát jak na kolech, tak na stabilizátorech.

Rotační teleskopické manipulátory mají široké uplatnění

Řada RTH zahrnuje rotační teleskopické manipulátory s užitečnou hmotností mezi 10 až 65 t, s nosností mezi 4 až 50 t a pracovní výškou až 51 m. Jde tedy o stroje, jež mají na stavbách široké uplatnění. Výměna jednotlivých nástavců probíhá rychle – v řádu jednotek minut. Stroj vybavený vidlemi má všechny výhody manipulátoru s vysokým dosahem. Je efektivní v nerovném terénu, snadno ovladatelný a flexibilní. Stroj s jeřábovým nástavcem (s navijákem i bez navijáku) umožňuje manipulovat s těžkým nebo objemným nákladem. Manipulátor může stát jak na kolech, tak na stabilizátorech. Stroje mohou být vybaveny rozkládací pracovní plošinou nebo speciálními koši, které obsluze dovolují vykonávat práci i ve velkých výškách, nebo v negativní pozicí, například pod mostem.

Kabina je vybavena pohodlným sedadlem strojníka. K dispozici je pohyblivý sloupek řízení, který pracovníkovi umožňuje nastupovat, vystupovat a pohodlně se usadit. Jedním z nápadných prvků stroje je velká prosklená plocha kabiny, která umožňuje dobrý výhled do všech stran i nahoru nad manipulátor. Po usednutí do sedadla je strojníkovi zpřístupněno ovládání stroje, přičemž hydraulický systém a ovládací prvky mu umožňují současně vykonávat několik různých pohybů. Řízení stroje probíhá přes dotykovou obrazovku, prostřednictvím které strojník ovládá jak výložník, tak připojené příslušenství. Alternativně lze manipulátor ovládat také dvěma multifunkčními joysticky. Samotná kabina s ochranou FOPS/ROPS je plně uzavřená, vzduchotěsná přetlaková (s výkonným ventilačním systémem).

Uvnitř kabiny strojů Magni nalezneme nastavitelný sloupek řízení a dotykovou obrazovku, jež obsluze umožňuje snadné sledování provozních údajů.
Uvnitř kabiny strojů Magni nalezneme nastavitelný sloupek řízení a dotykovou obrazovku, jež obsluze umožňuje snadné sledování provozních údajů.

Software, vyvinutý společností Magni a integrovaný ve všech modelech řady RTH, průběžně měří délku vysunutí výložníku a na základě aktuálních hodnot řídí aktivní dynamický stabilizační systém. Pokud stroj není rovnoměrně stabilizován na všech čtyřech podpěrách, systém neustále přepočítává nosnost a přizpůsobuje zatěžovací diagram stroje skutečné situaci, aby byla zachována stabilita. Nůžkové stabilizátory jsou aplikovatelné i v omezeně dostupném prostoru. Je-li stroj stabilizovaný jen částečně, je každopádně naprogramován tak, aby poskytoval nejlepší možný diagram zatížení na každé straně.

Při otáčení mohou stroje Magni RTH využít jeden ze tří módů: otáčení všech 4 kol, otáčení předních kol a tzv. krabího chodu, při kterém se všechna kola otáčí stejným směrem.

Vysoce ovladatelné manipulátory ve všech typech terénu

Řady TH a HTH zastupují teleskopické manipulátory. Označení HTH zahrnuje modely s užitečnou hmotností mezi 10 až 65 t a nosností 10 až 50 t. Díky systému pohonu všech kol, třem režimům manévrování a vysoké světlé výšce jsou vysoce ovladatelné v každém terénu. Výkonný motor a hydrostatická převodovka nabízejí vysoký výkon, dobrou manévrovatelnost a přesnost při přibližování se k nákladu. Patentovaná kabina Magni navíc nabízí vysoký komfort a viditelnost 360°.

Společnost Magni nedávno uvedla na trh i novou řadu TH, která zahrnuje celkem sedm modelů. Stroje nabízejí vynikající poměr nosnosti a rozměrů, které jsou velmi kompaktní. Aby bylo možné vyrovnat nerovnosti v pracovním prostoru, disponují manipulátory i systémem hydraulického vyrovnávání vodorovné polohy.

Nová konstrukce zahrnuje snížený podvozek, který snižuje těžiště, což zajišťuje stroji větší stabilitu. Navzdory tomu výrobce deklaruje zachování vynikající úrovně světlé výšky.

Z moderní kabiny je velmi dobrý výhled ven a taktéž nabízí ochranu FOPS/ROPS. Uvnitř kabiny nalezneme nastavitelný sloupek řízení a 7palcovou dotykovou obrazovku, jež obsluze umožňuje snadné sledování provozních údajů. Manipulátory disponují funkcí elektronického řízení hydrauliky, která tak automaticky volí nejlepší otáčky motoru pro požadovaný výkon, díky čemuž je dosaženo snížené spotřeby paliva. Zajímavostí je, že výrobce u těchto strojů nepoužívá hadice, ale flexibilní potrubí, takže je vše úhledně uspořádáno, což usnadňuje údržbu. Stroje jsou vybaveny dieselovými motory Deutz. Přenos síly zajišťuje hydrostatická převodovka.

Společnost STATECH, která stroje na český trh dodává, nabízí k pronájmu také teleskopické manipulátory značky Manitou.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek