Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Pracovní plošiny STATECH vyhoví požadavkům každého uživatele

Zveřejněno: 24. 11. 2020

Pracovní plošiny mohou mít mnoho účelů využití, ale obecně platí, že se navrhují pro konkrétní činnosti dle charakteru práce a požadavků každého zákazníka. Firma STATECH působí na českém trhu již od roku 2005 a nadále utužuje své pevné postavení v oblasti pracovních plošin a spojení se stěžejní světovou značkou GENIE, jejichž výrobky vyhoví požadavkům každého uživatele.

Elektrická nůžková pracovní plošina GS 4655 disponuje maximální pracovní výškou téměř 16 metrů a nosností 350 kg.

Společnost Genie Industries byla založena již v roce 1966 v USA. S rostoucí poptávkou po prvotních zvedačích materiálu byly do produktové řady GENIE postupně přidávány produkty jako jednopersonální plošiny, plošiny kloubové a teleskopické, světelné věže a teleskopické manipulátory. Dnes se plošiny GENIE používají v širokém měřítku ve spoustě průmyslových odvětvích a aplikacích po celém světě. Počínaje pronájmem ve stavebnictví, téměř všech průmyslových výrobách od automotive, letectví, dopravy, výrobách subdodávek pro veškerá tato odvětví. Dále při údržbách budov, skladů, komunálních službách, až třeba po údržbu zeleně.

Manipulace a ovládání plošin GENIE je natolik jednoduché a intuitivní, že ho zvládne po krátkém zaškolení v podstatě každý pracovník. Avšak z pohledu legislativy a bezpečnosti práce je pro obsluhu vysokozdvižných plošin bezpodmínečně nutné vlastnit konkrétní oprávnění, které školitelé firmy po tréninku a praktickém proškolení rádi každému zajistí. Dnes je STATECH díky kvalitním službám, které poskytuje po celém území České republiky, lídrem na trhu ve své oboru. Vysoce profesionální servis a poradenství v režimu 24 hodin, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce je velkou devizou, kterou se odlišuje od většiny své další konkurence. Kromě servisu strojů vlastní pronájemní flotily firma zajišťuje také přes 2000 dalších externích servisních zákaznických kontraktů. Nemalou a nedílnou součástí služeb firmy STATECH je vedle prodeje a servisu také samozřejmě vlastní pronájemní flotila, čítající bezmála 1700 strojů. Tyto jsou nabízeny po celé Evropě pod společným brandovým označením celé skupiny – mateco.

U firmy STATECH lze vybírat z velkého sortimentu pracovních plošin od těch na automobilovém či pásovém podvozku, stejně jako z množství přívěsných, nůžkových, nebo samohybných kloubových a teleskopických plošin. Jde o výhradního zástupce značky GENIE pro střední a východní Evropu. Vzhledem k vlastnímu rozsáhlému skladu je průběžně na výběr k bezprostřednímu dodání široká škála modelů ať už nových, nebo i použitých pracovních plošin všech typů.

Dnes je STATECH díky kvalitním službám, které poskytuje po celém území České republiky, lídrem na trhu ve své oboru.
Dnes je STATECH díky kvalitním službám, které poskytuje po celém území České republiky, lídrem na trhu ve své oboru.

Výrobky GENIE, jako lídra na světovém trhu nastavují globální standardy kvality, spolehlivosti a bezpečnosti a určují i další nové trendy v oblasti pracovních plošin. Kromě běžných a nejvíce využívaných modelů odpovídajících prakticky všem potřebám na pracovišti, jako jsou elektrické nebo dieselové nůžkové plošiny s možností prodloužení pracovního koše, kloubové plošiny pro dosažení určitého stranového dosahu, teleskopické plošiny pro práci ve větší vzdálenosti od základny a sloupcové či materiálové plošiny pro zdvih osob a břemen, jsou v nabídce i speciální modely jako například pásové spidery apod.

Novinky a trendy v oblasti plošin, stále vyšší nároky na pracovní dosahy a výšky

S postupně narůstajícími stavebními technologiemi a výstavbou stále vyšších budov rostou v tomto směru i požadavky na vlastnosti pracovních plošin. Novinkou v sortimentu GENIE jsou od loňského roku elektrické nůžkové pracovní plošiny GS 4655 s maximální pracovní výškou téměř 16 metrů a nosností 350 kg. Přes zachování si charakteru stále vnitřní bateriové kompaktní plošiny tento model nabízí pro interiéry nadstandardní pracovní výšku a se svou 25 % stoupavostí s předním úhlem nájezdu 14° stále snadný přístup i např. na nakloněných plochách a na nakládací rampy. Vybavena je uživatelsky přívětivým řídicím a diagnostickým systémem Smart Link™. Nůžkové plošiny obecně nalézají uplatnění tam, kde je nutné s plošinou pohybovat zejména kolmo směrem nahoru, a kde není potřeba dosahovat výrazně do stran.

Samojízdné kloubové plošiny nejen se spalovacím motorem

Každé pracoviště má své jedinečné výzvy a požadavky. Z toho důvodu je například velmi oblíbeným modelem plošina Z 40/23 NRJ s otočným JIB ramenem (i v horizontální rovině). Rameno bylo záměrně navrženo a vyrobeno tak, aby se přizpůsobilo konkrétním potřebám zejména v omezených a stísněných pracovních prostorech. Využití nalezne při aplikacích v místech s velkým množstvím překážek a při zajišťování údržbářských pracích tam, kde je primárně umístěno velké množství výrobních technologií. Plošina disponuje proporcionálním ovládáním zdvihu a pohonu pro přesné finální pohyby a manévrování v těsných místech a kombinace možného natočení kol, otoče věže, JIB ramene a ještě i samotného koše ji dodává pro tato stísněná místa unikátní možnosti pracovních dosahů.

Velmi oblíbeným modelem je plošina Z 40/23 NRJ s otočným JIB ramenem.
Velmi oblíbeným modelem je plošina Z 40/23 NRJ s otočným JIB ramenem.

Dalším novým výrobním trendem v oblasti plošin je nepochybně aplikace DC a AC el. pohonů do stále větších a robustnějších strojů, které bývaly dříve nerozlučně spojeny pouze s dieselovým nebo benzínovým principem pohonu. Tyto plošiny pak nabírají na efektu možného univerzálního využití jak venkovní tak i pozdější vnitřní úkoly. Práci při hrubém stavebnictví, ale zároveň později i přímo v budovách bez nutnosti dřívější nutné výměny za těmito dvěma účely. Ke dříve praktikovaným pouze dieselovým modelům v této kategorii je nyní k dostání rovněž např. model Z-60/37 DC v elektrické bateriové verzi pro vnitřní použití nebo obdoba tohoto Z 60/37 FE (hybridní provedení). Zajímavé využití pak tyto modely nalézají například v prostorech, v nichž je žádoucí nízká hlučnost a čistý bezemisní výkon zařízení, jako například uzavřené výrobní provozy, ve sportovních arénách, v nákupních střediscích apod. Oproti dřívějším možnostem pak jedna nádrž nafty v hybridním režimu vydrží díky kombinaci s elektropohonem třeba i na celý týden provozu. Hybridní model eliminuje potřebu uživatele provozovat dvě pracovní plošiny – jednu pro vnitřní a druhou pro venkovní použití. Hybridní technologie reaguje na celosvětovou poptávku po univerzálním a nákladově efektivním „zeleném” řešení. Se dvěma režimy provozu – plně elektrickým nebo hybridním –, nabízejí hybridní modely všestranné, udržitelné a výkonné řešení „2 v 1” přizpůsobené pro vnitřní i venkovní použití, aniž by došlo ke snížení výkonu v náročném terénu.

Elektrická bateriová plošina Z-60/37 DC.
Elektrická bateriová plošina Z-60/37 DC.

Velmi oblíbeným modelem pro venkovní aplikace a dosahy až 43 m je dále třeba tradiční plošina ZX-135/70 kloubové koncepce s X–verzí rozšiřitelného podvozku, umožňujícího splnit při zúžené verzi předpoklady po bezpečný transport na podvalníku a na samotném místě výkonu práce pak po rozšíření zase bezpečnou manipulaci a stabilitu při velkých pracovních výškách. Kloubové plošiny obecně nalézají uplatnění všude tam, kde je třeba překonávat různé složitější terénní či výškové překážky a není možný např. dostatečný odstup od budovy. Dieselový motor v kombinaci s pohonem 4x4 a výkyvnými nápravami přijde vhod při provozu na zpevněných i nezpevněných podkladech v náročném terénu.

Písmeno „X“ označuje koncepci s rozšiřitelným podvozkem.
Písmeno „X“ označuje koncepci s rozšiřitelným podvozkem.

Trendem jsou rostoucí požadavky na vyšší nosnost

GENIE vyrábí a postupně zavádí do svého programu teleskopických a kloubových plošin variantu ve verzi „extra capacity” (XC) se zvýšenou nosností v koši. Tyto XC modely nalézají uplatnění při stále náročnějších požadavcích pro komerční, stavební, konstrukční, elektrické a instalatérské práce. Uživatel může plošinu využívat nejen s těžším příslušenstvím, ale zvednout i více materiálu než kdykoli předtím, a tím snížit pracovní cykly a náklady na provoz. Navyšování kapacity bude postupně implementováno do všech Z a S modelů výrobní řady GENIE.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: GENIE a STATECH

1) Čerpáno z podkladů GENIE a STATECH.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek