Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Teleskopické manipulátory, kloubové nakladače a další. Manitou představil řadu novinek

Zveřejněno: 10. 6. 2021

Skupina Manitou Group koncem dubna uspořádala honosnou prezentaci, v rámci které představila zbrusu nové teleskopické manipulátory MT, otočné teleskopické manipulátory MRT Vision s vysokým dosahem, vylepšené kloubové nakladače, příslušenství a koncept nejmenšího teleskopického manipulátoru Ultra Light Manitou.

S nabídkou nových teleskopických manipulátorů Manitou reaguje na silnou poptávku po kompaktních strojích uplatňujících se na městských stavbách.

Digitální akce „BUILD THE FUTURE” se zúčastnilo více než 3 000 lidí z 90 zemí a 4 kontinentů. V průběhu dvou dnů byly návštěvníkům prostřednictvím talk show představeny aktuální novinky produktové řady. Následovaly workshopy a diskuse.

Kompaktní teleskopické manipulátory pro městská staveniště

Se třemi novými teleskopickými manipulátory – MT 730 H, MT 930 H a MT 930 HA (k dispozici plošina s nosností 200 kg nebo 365 kg) – Manitou reaguje na silnou poptávku ze strany půjčoven a prodejců kompaktních strojů uplatňujících se na městských stavbách, kde je prostor pro pohyb stále omezenější. Řada se skládá z modelů nabízejících výšku zdvihu 7 a 9 metrů. Stroje jsou navrženy pro provoz v úzkých prostorách. I se šířkou a výškou dva metry dosáhne větší model až do třetího patra budovy. Připojené adaptéry, třeba paletizační vidle, lze při přepravě sklopit tak, aby se délka stroje snížila na 4,67 metrů. Model s dosahem 9 metrů přitom váží méně než 3 tuny, což je významným bonusem, a to zejména při přepravě. Kromě toho nabízí světlou výšku 35 centimetrů a poloměr otáčení 3,3 metry. Manipulátory jsou osazeny motorem o výkonu 75 koní a dvourychlostní hydrostatickou převodovkou, jež umožňuje pojezdovou rychlost až 35 km/h.

Nové manipulátory jsou osazeny motorem o výkonu 75 koní a dvourychlostní hydrostatickou převodovkou, jež umožňuje pojezdovou rychlost až 35 km/h.
Nové manipulátory jsou osazeny motorem o výkonu 75 koní a dvourychlostní hydrostatickou převodovkou, jež umožňuje pojezdovou rychlost až 35 km/h.

Manipulátory MT se také mohou pochlubit novou palubní obrazovkou, která dokáže podávat informace ve 22 jazycích, a výrobce je vybavil rovněž bezpečnostním balíčkem: Stane-li se, že obsluha zapomene například na příliš vysunuté rameno, otevřené dveře, nepřipoutá se či bude projíždět příliš svažitým terénem, systém spustí signalizaci. Na střeše i uvnitř kabiny se rozsvítí varovné světlo a stroj odešle zprávu správci vozového parku. Zadní část stroje disponuje navíc radarem pro detekci osob a překážek. Vylepšeno bylo i sledování kvality oleje v hydraulickém systému. Správci strojového parku tedy získávají možnost optimalizovat spotřebu oleje a zamezit tak plýtvání či dokonce prodloužit intervaly mezi jednotlivými údržbami. Jedním z kroků, jež vedou k úspoře pohonných hmot a šetrnosti k životnímu prostředí, je zavedení systému start/stop, který motor vypne v době nečinnosti manipulátoru. Zastavení motoru lze nastavit od 1 do 30 minut, přičemž následně se znovu nastartuje sešlápnutím plynového pedálu nebo uchopením joysticku. Manitou uvedl, že tak dojde k velkým úsporám, pokud jde o servisní intervaly, palivo a opotřebení komponentů.

Manipulátory MT se mohou pochlubit novým přístrojovým štítem a obrazovkou.
Manipulátory MT se mohou pochlubit novým přístrojovým štítem a obrazovkou.

Lepší ergonomie u otočných teleskopických manipulátorů s vysokým dosahem

Druhou a možná nejvýznamnější modelovou řadou je MRT. Ta zahrnuje otočné teleskopické manipulátory s vysokým dosahem, které budou k dispozici ve dvou provedeních – Vision a Vision Plus. Řada Vision nabízí deset modelů s výškou zdvihu od 16 do 25 metrů a nosností až 4,5 t. Modely nahrazují stávající MRT 1640 a MRT 1840. Největší výšku zdvihu od 22 do 35 metrů a nosnost až 7 t však nabídne řada Vision Plus s celkem 6 modely. Stroje naleznou uplatnění při instalaci ocelových konstrukcí, stavbě budov či demolici.

Označení Vision bylo vybráno kvůli vylepšené viditelnosti z kabiny ven. Manitou na vývoji těchto strojů pracoval poslední dva roky a uplatnil 20 nových patentů. Největší předností strojů, oproti konkurenci, jsou hodnoty výšky zdvihu a nosnosti ve vztahu k hmotnosti. Modelová řada Vision je vybavena motory Deutz o výkonu 75 nebo 116 koní. U řady Vison+ jsou motory Yanmar o výkonu 156, 173 a 211 koní. Vyhovují emisní normě Stage V. K dispozici je automatická převodovka CVT nabízející pojezdovou rychlost až 40 km/h. Spotřeba paliva se snížila o 10 %. Vylepšen byl také proces lakování stroje – používány jsou kvalitnější barvy a uplatňován nový způsob svařování.Všechny modely disponují novým hydraulickým čerpadlem. S hydraulickým průtokem 116 l/min nebo 185 l/min lze dosáhnout až o 50 nebo 30 % (v závislosti na modelu) rychlejších pohybů během manipulace.

Pětatřicet metrů, to už je pořádně velký dosah. Manitou proto upravil nejen kabinu svých strojů, ale rovněž zlepšil viditelnost na rameno: Oddělení vývoje představilo nové elektrické sedadlo, které lze sklopit až o 18°, díky čemuž lze snadno sledovat adaptér upevněný na ramenou. Čtyři schody zabudované do podvozku, vlevo, vpravo, vpředu a vzadu, umožňují obsluze nastupovat a vystupovat ze stroje bez ohledu na to, v jaké poloze se kabina nachází. Řada Vision Plus má navíc prosklenou a vyztuženou střechu, nepoužívá už ochrannou mřížku, a přesto vyhovuje normám upravujícím parametry ochranné konstrukce ROPS/FOPS. Ovládání strojů se provádí přes zcela novou 8palcovou (nebo 12,1palcovou) vertikální dotykovou obrazovku. Sada pěti LED světel zajišťuje úplné osvětlení okolí stroje a dvě pracovní světla umístěná na ramenou zajišťují výhled na pracovní plochu. Stroje jsou vybaveny i zadní kamerou.

Nové otočné teleskopické manipulátory s vysokým dosahem budou k dispozici ve dvou provedeních – Vision a Vision Plus.
Nové otočné teleskopické manipulátory s vysokým dosahem budou k dispozici ve dvou provedeních – Vision a Vision Plus.

Modely MRT 2260 a MRT 2660 budou k dispozici s elektrickým nebo hybridním pohonem.

Spolu s uvedením nových otočných teleskopických manipulátorů s vysokým dosahem přichází na trh také nové příslušenství navržené přímo oddělením Manitou Attachment Competence Center (ACC) se sídlem v Itálii. Jde zejména o lehčí a robustnější paletizační vidle pro manipulaci s paletami a vaky big-bag, ale také o navijáky a plošinu. Hliníková plošina je k dispozici pro všechny výše zmíněné typy manipulátorů. S hmotností pouhých 180 kg a nosností 365 kg je lehčí než její předchůdce. Má také snadné otevírání. Novinkou je také vybavení dálkovým ovladačem, které přijde vhod, pokud obsluha řídí stroj z koše nebo zvenku. Díky tomu je možné stroj bezpečně přemístit, aniž by se obsluha musela vracet do kabiny, což šetří drahocenný čas na stavbě.

Nejmenší teleskopický manipulátor na světě a vylepšené kloubové nakladače

Mezi novinky patří i řada velmi kompaktních teleskopických nakladačů Ultra Light Manitou (ULM). Stroje lze přepravovat na běžném vozíku za automobilem. Budou tak užitečnými pomocníky uživatelům vykonávajících práce na menších stavbách a atraktivní pro půjčovny stavebních strojů. Díky malým rozměrům se má podle Manitou jednat o nejmenší teleskopické manipulátory na světě. ULM nabídne i pohon všech kol. Nyní probíhá testování strojů a v sériovém provedení budou kompatibilní s veškerým příslušenstvím od Manitou.

V plánu je zahájit vývoj a výrobu hybridních a elektrických teleskopických manipulátorů.
V plánu je zahájit vývoj a výrobu hybridních a elektrických teleskopických manipulátorů.

Manitou také vylepšil a rozšířil svoji nabídku kloubových nakladačů. Nové stroje vyhovují emisní normě Stage V a vyznačují se novým vzhledem. Mezi zásadní inovace patří zredukovaná šířka stroje pro snadnější pohyb ve stísněných prostorech a těžkém terénu a optimalizovaná hydrostatická převodovka pro větší pohodlí při jízdě i práci. Čtyři kompaktní modely MLA 2, MLA 3, MLA 4 a MLA 5 budou využívat delší rameno pro manipulační práce ve výškách. K dispozici budou s otevřenou nebo uzavřenou kabinou.

V plánu je zahájit vývoj a výrobu hybridních a elektrických teleskopických manipulátorů. O tom se již Manitou zmiňoval ve strategickém plánu pro rok 2025. Ten zahrnuje aktivity, v jejich rámci se výrobce plánuje zaměřit na udržitelnost a přejít na pracoviště s nulovými emisemi. Plány rovněž zahrnují přechod na vodíkový pohon.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek