Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Stroje CASE se zapojily do čištění mořského pobřeží

Zveřejněno: 23. 5. 2022

„The Beach Care Project“ – to je název speciálního programu, ve kterém se spojil výrobce stavebních strojů CASE Construction Equipment, jeho mateřská společnost CNH Industrial a mediální společnost 4 Elements. Cílem víceletého ekologického programu je obnova pláží, zejména u Středozemního moře, a jejich vyčištění od nahromaděného plastového odpadu.

Kolový nakladač CASE 621G EVOLUTION

Projekt je zaměřen nejen na samotný úklid, ale také na celou řadu doprovodných aktivit jako je vzdělávání a výzkum nebo zpětnou recyklaci odpadových materiálů.

Hlavním pomocníkem při úklidů pláží v Itálii, Francii, Španělsku a Velké Británii je kolový nakladač CASE 621G EVOLUTION, vybavený skeletovou lopatou o objemu 3,0 m3. Při sběru plastového odpadu pomáhají děti z místních základních škol; celkem bude zapojeno ve všech oblastech zhruba 10 000 dětí. Společnost CASE se rovněž pochlubila, že z recyklovaného plastu jsou zpátky vyráběny plastové hračky (jak jinak než stroje CASE).

Projekt, rozložený do několika etap, počítá v dalších letech s rozšířením na britské pláže. Do projektu je zapojena řada předních evropských výzkumných institucí a společně také financují studentská stipendia ve specializovaných výzkumných laboratořích, které se zaměřují na obnovu mořského ekosystému. Mediálními „ambasadory” projektu je mimo jiné známá italská televizní hlasatelka nebo hvězda italského národního ragbyového týmu.

Na konci roku 2021 se začalo s úklidem pláží v Itálii (od cípu Foce Varano až po pláže Carini na Sicílii); ve Francii byly vyčištěny pláže na známé Francouzské riviéře mezi městy Nice a Monako. V letošním roce se projekt přesouvá do Španělska a Velké Británie.

Autor: Jan Rybář1)
Foto: CASE

1) Z podkladů CASE.

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek