Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 1.5.

Specialisty na prodej použitých stavebních strojů hledejte na portálu Surplex. Je v češtině a nabízí stovky položek

Zveřejněno: 4. 10. 2023

Použité stroje jsou rentabilní alternativou k nákupu nových, zejména v době, kdy ekonomiku sužuje inflace a narušení dodavatelského řetězce. Ale trh je velký. Při přímém nákupu kvalitního stroje je vhodné spolupracovat s profesionály. Jedině tak se lze spolehlivě vyhnout různým nástrahám, které mohou celou transakci kupujícímu citelně prodražit.

Trh s použitými bazarovými stroji v Evropě je na vzestupu. Foto: Surplex

Koupě použitých strojů, ať už stavebních nebo průmyslových, je cenově výhodné a zároveň praktické řešení, protože představuje jednu z možností, jak si na současném vysoce konkurenčním trhu udržet konkurenceschopnost. Použité stroje mají hned několik výhod: předně to je samozřejmě nižší cena a pak také extra rychlé dodací lhůty (technika je dostupná v podstatě okamžitě). I to může být v době, kdy dochází k odstávkám výroby nebo k prodlužování dodacích lhůt výrobců dost pádným argumentem pro nákup v bazaru.

Na druhou stranu, pokud jste prodávající, zbavením se starších strojů vytváříte okamžitou hotovost a uvolňujete si ruce pro nákup nové techniky nebo pro restrukturalizace strojového parku. Ať tak či tak, trh s použitými bazarovými stroji v Evropě je na vzestupu a stále více firem pokrývá svou poptávku právě nákupem starší techniky.

Trh s použitými stroji: přímý prodej nebo aukce?

Pokud prozkoumáte trh s bazarovými stroji, narazíte na velké množství dodavatelů. Smysl má spolupráce s profesionálními portály zabývajícími se nákupem a prodejem techniky. Ty totiž disponují širším okruhem zákazníků, zkušenostmi a znalostmi jak co se týče technické stránky, tak po stránce administrativní a legislativní. To vše může proces nákupu výrazně urychlit a zjednodušit.

U většiny poskytovatelů existují dva běžné způsoby obchodování: aukce a přímý nákup. Aukce má při prodeji průmyslových strojů některé výhody. Transparentní charakter aukce může posílit důvěru kupujících, kteří mohou celý proces sledovat živě. Zajímavé mohou být aukce také z pohledu prodejních cen.

Naproti tomu své přednosti má i přímý prodej, nabízející prodávajícím možnost získat vysněný stroj za předem stanovenou cenu, což umožňuje lepší kontrolu a plánovatelnost celé transakce. Tato metoda může proces prodeje urychlit, protože je nezávislá na aukčních lhůtách. Může být vhodná zejména tam, kde je požadována důvěrnost nebo specifická vyjednávací pozice.

Přímý nákup je také zvláště užitečný v případech, kdy je vyžadováno technické poradenství, jsou třeba složité demontážní procesy nebo speciální služby, jako jsou přestavby, a kdy je rozhodovací řetězec delší vzhledem ke komplexnosti a hodnotě výrobku. Kromě toho nabízí přímý nákup větší flexibilitu v platebních podmínkách a při uzavírání smluv.

Argumentem pro nákup v bazaru jsou nejenom nižší pořizovací náklady, ale i krátké dodací lhůty. Foto: Surplex
Argumentem pro nákup v bazaru jsou nejenom nižší pořizovací náklady, ale i krátké dodací lhůty. Foto: Surplex

Výhody přímého prodeje

Jedním z těchto tržišť pro obchodování s použitými stroji je specializovaný portál Surplex. Za více než 20 let a s více než 220 zaměstnanci v 16 evropských zemích se společnost Surplex etablovala jako spolehlivý partner na trhu s použitými stroji. Ale vedle tradičního aukčního modelu nabízí Surplex také možnost přímého prodeje. Divize přímého prodeje společnosti Surplex kombinuje rychlost a flexibilitu aukční síně se službami klasického prodejce strojů.

Přidaná hodnota přímého prodeje ve společnosti Surplex se projevuje v rozsáhlých službách, které jsou k dispozici,“ vysvětluje Oscar Soler Monte, vedoucí oddělení přímého prodeje a dodává, že „kvalifikované kontaktní osoby jsou k dispozici ve všech fázích prodeje.“ Obecně zaměstnanci společnosti Surplex jsou totiž převážně sami odborníci. Tím je také Oscar Soler Monte. Během svého dnes již dlouholetého působení jako obchodník sám pracoval 13 let jako mechanik při generálních opravách strojů a během této doby poznal téměř všechny typy kovoobráběcích strojů – specializované oblasti, jako je řezání ozubení, ale i těžké, velké lisy nebo portálové frézky. Spolu se svými kolegy Janem Stumpfem, který je v týmu jako strojní technik, a Sonjou Beckmann, která zastává dvojí roli v administrativě prodeje a stará se také o bezproblémovou logistiku, nabízí tým kompetentní služby na jednom místě.

Při přímém nákupu průmyslových strojů přes Surplex využívají kupující komplexních služeb, které zdaleka přesahují pouhý nákup. Tým Surplex využívá kontaktů v oboru a volitelně koordinuje demontáž a opětovnou montáž výrobcem. V případě potřeby přebírá Surplex také organizaci přepravy, včetně celního odbavení pro země mimo EU, a vystaví také potřebné AES dokumenty pro vývoz osvobozený od daně. Společnost přitom nese riziko až do okamžiku dodání do místa určení a nabízí odpovídající možnosti pojištění. Tento komplexní servis činí nákup přímo od společnosti Surplex obzvláště atraktivním pro ty, kteří chtějí hladký a dobře koordinovaný nákupní proces.

Široké portfolio

V bazarové nabídce na portálu Surplex najdeme širokou škálu strojů, čítající průměrně vyšší tisíce položek. Webové stránky jsou mimo jiné kompletně v češtině, takže orientace na stránce nedělá uživateli sebemenší problém. Základní menu je rozděleno do pěti základních kategorií podle typu aplikace: Kovoobrábění, Zpracování dřeva, Stavební stroje, Provozní vybavení a Ostatní průmysl: Každá z uvedených kategorií pak má své podmenu, kde uživatel rovnou vidí, kolik položek je v daném segmentu nabízeno. V kategorii stavebních strojů najdeme vše, co tato oblast obnáší – od dozerů, nakladačů, rýpadel všech hmotnostních kategorií, přes jeřáby, sklápěče, vrtací zařízení až po rozmanitou škálu příslušenství. Prostřednictvím několika personalizovaných filtrů pak lze nabídky třídit ještě podle lokality, kde se stroj nachází; dále podle ceny, výrobce, roku výroby nebo podle toho, zda je stroj nabízen ve zmíněném přímém prodeji nebo formou aukce.

O společnosti Surplex

Firma Surplex patří mezi přední evropské průmyslové aukční domy a obchoduje po celém světě s použitými stroji a provozním zařízením. Stránky aukční platformy Surplex.com v 16 jazycích navštíví ročně cca 50 mil. uživatelů. Na více než 800 online aukcích se každoročně prodá přes 55 000 průmyslových výrobků. Společnost má sídlo v Düsseldorfu a kanceláře v 16 evropských zemích. Více než 220 zaměstnanců z 20 zemí vytváří roční obrat převyšující 100 mil. EUR.

Autor: Surplex
Foto: Surplex
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek