Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Školení strojníků pomocí simulátorů? Technologie jdou rychle dopředu

Zveřejněno: 31. 7. 2023

Jak by řekli moji známí v oboru strojnické profese, fyzický kontakt se strojem při školení obsluh nic nenahradí. Mají pravdu. V některém ohledu ale mohou být softwarové simulátory pro ovládání stavebních strojů přínosné; například podstatně urychlí seznámení s daným typem stroje. Pokud je navíc simulátor zdařilý, může dočasně fyzický kontakt se strojem nahradit, alespoň v prvních fázích tréninku. Světovou jedničkou ve vývoji provozních simulátorů je společnost CM Labs. Jejím nejnovějším počinem je simulátor teleskopických nakladačů, který je naprogramován jako školicí pomůcka.

Výuka na simulátoru CM Labs je progresivní

Simulátor je poskládán jako sada různých balíčků a je určen jak pro profesní a školicí organizace, tak jako pomůcka při školení ve firmách a u soukromých podnikatelů. Má za cíl nahradit počáteční fázi školení a tím ušetřit náklady na pohonné hmoty a opotřebení strojů, vzniklých nesprávným užíváním.

Počítačová technologie věrně napodobuje různé situace v provozu, ale jde ještě dál. Některé moduly simulátoru se samostatně věnují bezpečnosti, jiné zase správné údržbě stroje. Co se týče provozní části, je simulátor rozdělen do několika tematických okruhů: uživatel si může spustit program pro seznámení s ovládacími prvky, program pro nakládání a vykládání přívěsu, pro zvedání břemen ze země a z výšky; dále lze nasimulovat výměnu přídavných zařízení nebo kyvadlovou přepravu uvnitř areálu. V každém nasimulovaném režimu si může uživatel přednastavit další parametry; napodobit lze provoz v dešti, či ve sněhu, navolit je možné i další vozidla a stroje na stavbě.

V čem jsou simulátory od CM Labs opravdu daleko, je věrné zachycení chování strojů. Tuto funkci firma představila pod souhrnným obchodním názvem Smart Training Technology. Co si pod tím představit v reálu? Simulátor věrně napodobuje stabilitu stroje v různých situacích a při různé zátěži, dále například vůle ve výložníku, na čepech; dokonce jsou na strojníka přenášeny vibrace z motoru, zpětný ráz výložníku a samozřejmostí jsou nejrůznější akustické vjemy (alarm, skřípání při manipulaci s vidlemi apod.).

Výuka na simulátoru CM Labs je progresivní: uživatel si postupně osvojuje znalosti, zlepšuje se a získává sebedůvěru. V každé části výukové programu je sledováno několik výkonnostních metrik (sleduje se počet kolizních situací, převrácení stroje, shození nebo poškození nákladu, ale rovněž spotřeba paliva).

Simulátory jsou dnes ve světě nedílnou součástí školicích programů. S rozvojem digitálních technologií a virtuální reality bude jejich počet mezi uživateli narůstat. Možná je to rovněž lákadlo pro mladé lidi, kteří uvažují o strojnické profesi. Ostatně – jejich podobnost s počítačovými hrami se nezapře.

Autor: Jan Rybář
Foto: CM Labs

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek