Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

S příslušenstvím od MB Crusher zvládnete vše najednou

Zveřejněno: 3. 6. 2024

Italský výrobce MB Crusher, který se specializuje na mobilní drticí a třídicí lžíce pro rýpadla, není na tuzemském trhu neznámou. S jeho špičkovými výrobky se pravidelně setkáváme nejen na nejrůznějších předváděcích akcích, ale stále častěji také v terénu na stavbách. Není divu – s drticími a třídicími lžicemi se jejich uživatelům výrazně rozšiřují možnosti, jak efektivně využívat stavební stroj.

Pomocí drticí lžíce BF70.2 S4 může její provozovatel drtit horninu, různé druhy odpadů včetně skla a plastů, ale také třeba betonové sloupky nebo cihly.

Drcení a třídění surovin zařízením přímo na stavbě zažívá nejen u nás boom. Majiteli takového příslušenství odpadají nemalé starosti, například s dopravou stavebního odpadu k třídicí lince, nebo přepravou velkého drtiče na místo nasazení. To vše je spojené s velkými náklady, nemluvě o tom, že s každým dalším zařízením na stavbě musí dodavatel alokovat také odpovídající lidskou sílu. Další výhodu, kterou uživatelé napříč všemi obory zmiňují, je možnost použít na místě podrcený materiál jako další surovinu a tím si zajistit dodatečný zdroj příjmů.

V rozličných případových studiích, které má výrobce MB Crusher k dispozici a které občas formou tiskových zpráv předává médiím, zmiňují nejčastější použití takto získaných surovin jako zásypového materiálu, výplňových granulátů nebo hydroizolačních materiálů. V dnešním článku se zaměříme spíše na konstrukční vlastnosti a výhody dvou největších bestsellerů tohoto výrobce: drticí lžíce BF70.2 S4 a třídicí rotorové lžíce MB-HDS314.

MB Crusher, jediná patentovaná drticí lžíce

Společnost MB jako první vyvinula a zaregistrovala patent na své drticí lžíce v roce 2001. Od samého počátku tyto lžíce poskytují zákazníkům revoluční technické a fyzické vlastnosti, které svou kvalitou převyšují běžné tržní standardy.

Díky speciálnímu materiálu Hardox, který se dříve používal v leteckém průmyslu, a díky pečlivému návrhu a výrobě, nabízí společnost MB řadu produktů, které procházejí neustálým vývojem a jsou schopny optimalizovat dobu a náklady na drcení, rovněž díky neustálému výzkumu a studiu potřeb provozovatelů v tomto odvětví.

Stálice v mobilním drcení

Drticí lžíce BF70.2 S4 je jedním z pilířů produktového portfolia MB Crusher. Je určena pro rýpadla v hmotnostní kategorii od 16 do 25 tun. Pokud je potřeba zajistit vysokou výkonnost při drcení, ale zároveň brát ohled na rozměry a celkovou hmotnost, právě v takových případech je drticí lžíce BF70.2 ideálním pomocníkem. Uplatnění najde zejména při malých a středních drticích pracích. Dobře se hodí jak pro klasické zemní práce (kanalizace, šachty, výkopy), tak na menší demolice, recyklační práce, ale i pro údržbu zeleně a zemědělských a lesních ploch. Obecně je velmi dobře použitelná pro recyklaci inertních materiálů.

Drticí lžíce BF70.2 na stroji Cat. Fotografie pořízena v české firmě, která se zabývá výstavbou železničních tratí. Pomoci lžíce MB Crusher BF70.2 S4 zlikvidovali staré sloupy, pražce a suť, kterou měli na deponii a ušetřili za pronájem velkého drtiče a dopravu.
Drticí lžíce BF70.2 na stroji Cat. Fotografie pořízena v české firmě, která se zabývá výstavbou železničních tratí. Pomoci lžíce MB Crusher BF70.2 S4 zlikvidovali staré sloupy, pražce a suť, kterou měli na deponii a ušetřili za pronájem velkého drtiče a dopravu.

Drticí lžíce od MB Crusher vyniká pevností, robustností a maximálně jednoduchou údržbou. V poměru k hmotnosti nosného stroje nabízí MB Crusher největší vstupní otvor drtiče na trhu. Co víc – masivní konstrukce čelistí zajistí homogenní výstupní materiál i v případech, pokud jsou čelisti opotřebované (toto má výrobce dokonce certifikované). Výrobce si pohrál také s geometrií spodní části – díky dobře vyváženému tvaru je nabírání materiálu rychlé a pro obsluhu pohodlné. Co potěší je rychlá a snadná údržba bez nutnosti výměny oleje. Aby bylo při drcení maximálně ochráněno rýpadlo a nedocházelo k jeho nadměrnému opotřebení, je drticí lžíce vybavena hydraulickým chladicím systémem AAA+. Lžíce má také vlastní senzory pro kontrolu vibrací, přenášených na rameno nosného stroje.

Drticí lžíce BF70.2 S4 – technické parametry

  • Hmotnost: 2 300 kg
  • Objem: 0,65 m³
  • Tlak: > 220 bar
  • Průtok oleje: 150–200 l/min.
  • Šířka ústí: 740 mm
  • Výška ústí: 510 mm

Lžíci BF70.2 S4 od MB Crusher lze na přání dovybavit několika volitelnými prvky: v nabídce je například elektro-magnetický separátor železa, skrápěcí sada, různé druhy upínání nebo počitadlo motohodin. Standardní tovární záruka činí 12 měsíců (volitelně až 24), samozřejmostí je autorizovaný servis včetně odborného zapojení a zaškolení. Výrobce také nabízí ke lžicím výhodné pakety údržbových a náhradních dílů.

Drticí lžíce BF70.2 na stroji Volvo EW160E při drcení betonových sloupů a dalšího materiálu po demolici objektu.
Drticí lžíce BF70.2 na stroji Volvo EW160E při drcení betonových sloupů a dalšího materiálu po demolici objektu.

Italský klenot od MB Crusher

Třídicí rotorová lžíce MB-HDS314, určená pro rypadla, rypadlo-nakladače a nakladače, je skutečným klenotem v nabídce italského výrobce. Poradí si téměř s jakýmkoli odpadem, který v mžiku přemění na druhotnou surovinu. Její velkou devizou je okamžitá nastavitelnost pro daný typ materiálu. Otočné hřídele rotorů lze totiž přímo na stavbě rychle vyměnit. Kromě běžných materiálů jako je stavební suť nebo organické odpady lze třídicí rotorovou lžíci použít i na kovové odpady a odpady ze sléváren.

Nová řada třídicích rotorových lžic MB-HDS třídí, zpracovává a umožňuje okamžité opětovné použití výkopového nebo demoličního materiálu, asfaltu, uhlí, organických materiálů, dřeva, kůry a lehkých plastů. Kdykoli je potřeba, můžete snadno přejít z jednoho materiálu na druhý.
Nová řada třídicích rotorových lžic MB-HDS třídí, zpracovává a umožňuje okamžité opětovné použití výkopového nebo demoličního materiálu, asfaltu, uhlí, organických materiálů, dřeva, kůry a lehkých plastů. Kdykoli je potřeba, můžete snadno přejít z jednoho materiálu na druhý.

Díky velkému vstupu a dobře vyřešené geometrii lžíce je práce s MB-HDS314 produktivní a i méně zkušený strojník dostane toto příslušenství jak se říká rychle „do ruky“. Potěší i nízké vibrace a hlučnost (vnitřní mechanismus je důkladně zakrytován) a také jednotný přístup k servisním a údržbovým bodům. Pro ochranu motoru a převodovky je lžíce vybavena automatickým ochranným systémem hydrauliky, který zabrání nárazům při změně směru otáčení rotorů. Podobně jako u výše popsané třídicí lžíce dostává i v tomto případě uživatel záruku až 24 měsíců a může si objednat celou řadu volitelných doplňků, jako je upínací sada, držák na rotory a osm vyměnitelných sad hřídelí (kompostování, drcení, jemné třídění, třídění)

Třídicí lžíce MB-HDS314 – technické parametry

  • Hmotnost: 2 100 kg
  • Objem: 1,35 m³
  • Tlak: 250–300 bar
  • Průtok oleje: 120–160 l/min.

O společnosti MB Crusher

Společnost MB Crusher již více než 20 let navrhuje a vyrábí přídavná zařízení použitelná pro všechny velikosti stavebních strojů. Díky svému odhodlání a všestrannému zaměření společnost vynalezla první čelisťový drtič pro rypadla. Společnost vlastní celou řadu patentů a vyvíjí vysoce hodnotné multifunkční produkty s rychlou investiční návratností. Vztah společnosti MB Crusher ke svým zákazníkům je téměř rodinný; není to pouze o produktech MB Crusher, ale o komplexním partnerství, které přináší benefity oběma stranám.

MB Crusher má obchodní zastoupení po celém světě, konkrétně 950 distributorů přibližně ve 150 zemích světa. Veškerá výroba je soustředěná do závodu v italském Fara Vicentino. Na ploše, přesahující 45 000 metrů čtverečních, se nachází vývojové a výzkumné oddělení, výroba, prodejní a administrativní zázemí.

Více informací o produktech, kontakty a mnoho dalšího lze nalézt na stránkách www.mbcrusher.com.

Autor: Jan Rybář
Foto: MB Crusher
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Bobcat na Demo Days 2024 prezentoval více než 90 novinek

Zveřejněno 24.7. Jak se již stalo dobrým zvykem, ani letos zástupci redakce Stavební techniky na akci Bobcat Demo Days, určené pro zákazníky, obchodní partnery a novináře, nechyběli. Na testovacím polygonu, hned vedle výrobního závodu v Dobříši, čekala příchozí… celý příspěvek

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno 22.7. Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG… celý příspěvek

Spolehlivé světlo pro profesionály

Zveřejněno 19.7. Nebojte se pracovat i po setmění! Kvalitní přídavná dálková a pracovní světla OSRAM LEDriving® zajistí perfektní osvětlení i v těch nejhorších světelných podmínkách, takže se práce nemusí zastavit ani v nočních hodinách. celý příspěvek