Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Čtvero ročních dob se sortýrovacími drapáky MB Crusher

Zveřejněno: 20. 3. 2024

Drticí a třídicí lopaty italského výrobce MB Crusher získávají každým rokem více a více pozornosti. Robustní, dobře vymyšlené, jednoduché na údržbu a maximálně všestranné – takové jsou nezaměnitelné černo-žluté lopaty a lžice MB Crusher. V článku se podíváme na to, jakou různorodou práci během jednotlivých ročních období toto příslušenství zastane.

Sortýrovací drapák MB-G900 na rýpadle Hitachi 135 při úpravě koryta vodního toku.

Jarní období je ve znamení příprav a velkého úklidu po zimě. Parky, zelené plochy, lesní a polní cesty nebo pláže – všude tam je zapotřebí zbavit krajinu zimních nánosů. Tak jako na plážích italské riviéry Cosenza, která byla po zimních bouřích plná naplavených kmenů řas a nejrůznějších odpadků. Místní si vzali na pomoc sortýrovací drapák MB-G600 s uzavíracími kryty drapáku. Ten umožňuje rychlý sběr a shrnování materiálů různých tvarů a velikostí včetně malých kousků odpadu, které by jinak musely být sbírány ručně. Stroj s tímto příslušenstvím umí být velmi efektivní a přesný. Obecně se sortýrovací drapáky MB Crusher hodí v podstatě pro jakoukoli údržbu zeleně jako jsou parky, zahrady, lesy nebo travnaté plochy. Není problém s nimi rychle sesbírat suché větve, keře a kmeny. V řadě evropských zemí jsou tyto drapáky nedílnou součástí výbavy technických služeb měst a obcí a pomáhají zde s pravidelnou každoroční údržbou zeleného prostranství. Kromě toho, že jsou vysoce produktivní a nenáročné na obsluh a údržbu, ocení jejich uživatelé i řadu bezpečnostních prvků, chránících proti nechtěnému poškození.

Léto

Toto období je charakteristické čilým cestovním ruchem. Je proto zapotřebí se postarat o včasnou údržbu dopravní infrastruktury – od nejrůznějších lesních cest, pěšin, lávek a můstků až po silnice a železnice. Na fotografiích výrobce můžeme vidět drapák MB-G350, nainstalovaný na 1,7tunovém minirýpadle Cat 301.7, které s ním upravuje členité kamenné schody v jedné italské botanické zahradě. Vzhledem k lokalitě byly tentokrát požadavky zadavatele projektu na čistotu a bezpečnost prováděné práce opravdu vysoké, nicméně MB Crusher obstál. Dalším příkladem letního využití drapáků MB Crusher je čištění železničních tratí. V tomto případě byl v permanenci sortýrovací drapák MB-G600, instalovaný na stroji Kobelco E80. Strojník s touto sestavou si rychle poradil s nakládkou vyřazených betonových pražců na nákladní vozidlo, které je okamžitě odváželo k likvidaci.

Podzim

Od září do listopadu se v řadě měst a obcí připravují na období nevlídného deštivého počasí. S tím souvisí například péče o hráze a vodní toky, aby byly dobře zabezpečené proti nezmarům počasí. Výrobce ukazuje nasazení většího sortýrovacího drapáku MB-G900 na rýpadle Hitachi 135 při manipulaci s kameny, které budou tvořit koryto vodního toku. Obratný strojník zvládl i s takto velkým drapákem odvést přesnou práci, která byla důležitá. Kvůli zachování optimálního průtoku vody bylo totiž potřeba kameny usazovat ve správném sklonu vůči terénu koryta. Sortýrovací drapáky MB Crusher mohou pomoci nejen při údržbě vodních toků, ale také při třídění materiálů při demolicích a rekonstrukcích. Konkrétně drapák MB-G1500 namontovaný na stroji Komatsu, bez problémů zdemoloval starý dřevěný dům v Lotyšsku a zároveň bezpečně a rychle vytřídil různé odpadní materiály ze stavby. Práce byla ztížena navíc tím, že se jednalo o demolici uprostřed městské zástavby. Na místě původního objektu později vyroste nová obytná čtvrť.

Zima

Mohlo by se zdát, že zimní měsíce jsou pro drapáky MB Crusher časem odpočinku a pravidelné údržby. Opak je pravdou. I v tomto období najdou široké využití. Drapák MB-G900 tak můžeme potkat při údržbě horské silnice, kde je potřeba kvůli bezpečnosti rychle přemístit kameny na kraj vozovky. Drapáky se v zimě nezastaví ani v recyklačním průmyslu a při skládkování – fotografie výrobce ukazují sortýrovací drapák MB-G450 na rýpadle Komatsu PC55, kdy přemísťuje k likvidaci nediferencovaný skládkový odpad.

Závěrem

Jak je vidět, sortýrovací drapáky od MB Crusher najdou plnohodnotné využití v řadě aplikací během celého roku. S výběrem, jejich správnou konfigurací a samozřejmě i instalací na zvolený stroj vám poradí zkušení čeští zástupci této společnosti. Kontakty, reference a více technických informací najdete na webových stránkách (v češtině) www.mbcrusher.com.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek