Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Inovace „Made in Renomag“. Faceliftovaná řada kladiv DX nabídne vyšší účinnost i delší životnost

Zveřejněno: 27. 11. 2023

S hydraulickými kladivy od českého dodavatele Renomag se na stránkách tohoto časopisu nesetkáváme poprvé. Na českém trhu patří k zavedeným stálicím, nabízejícím optimální poměr mezi výkonem, provozními náklady a životností. Současné řady kladiv jsou výsledkem dlouholetého vývoje, zaměřeného na nacházení a řešení slabých míst při používání v těch nejnáročnějších provozech, ať už při rozbíjení hornin v lomech, nebo na stavbách a demolicích. Více než kde jinde se také při jejich vývoji uplatňují poznatky, získané přímo v praxi u zákazníků. V článku se podrobněji podíváme nejen na inovovanou řadu hydraulických kladiv DX, ale i na obecné vlastnosti kladiv Renomag.

Kladiva Renomag se osvědčila i v náročných podmínkách těžby kamene.

Alfou omegou úspěšného podnikání ve stavebnictví je správná volba strojů a příslušenství. U hydraulických kladiv toto platí dvojnásob. Životnost, provozní náklady, dostupnost servisu a náhradních dílů – to vše hraje při propočtu návratnosti investice svou roli. U kladiv Renomag platí, že všechny tyto předpoklady jsou naplněny. Firma navíc disponuje vlastním servisem, bohatě zásobenými sklady se spotřebním materiálem a náhradními díly a dlouholetým know-how. Jaké možnosti tedy zákazník u této české firmy má?

Přehled kladiv

V produktové řadě hydraulických kladiv Renomag může uživatel vybírat mezi 23 velikostními modely, pokrývajícími celou škálu hmotnosti nosičů v rozsahu od 0,5 do 140 tun. Jedna modelová řada je pak určena výhradně pro specializované práce při rozbíjení lehkých materiálů s nosičem o nosnosti 18 až 22 tun; pro práci se smykem řízeným nakladačem jsou určeny čtyři modely. Na přání zákazníka je Renomag schopný dodat také kladiva s upraveným závěsem, která se dají použít na oblíbeném traktor-bagru včetně možnosti složení do přepravní polohy pod výložník.

Kontrola kladiv před odesláním.
Kontrola kladiv před odesláním.

Promyšlené do posledního detailu

Společným znakem všech hydraulických kladiv Renomag je jejich vyšší rázová síla při menší spotřebě tlakového oleje a při menším množství generovaného tepla. Díky konstrukčně vyspělému systému tlumení rázů je používání kladiv Renomag šetrnější vůči strojům. K dlouhé životnosti a bezporuchovému provozu přispívá pokročilý systém vnitřních ventilů. Řídicí ventil je zabudovaný ve válci a hydraulický výkon je distribuován skrze jednoduchý obvod s velkým průměrem. Specialitou kladiv Renomag je rovněž velká kapacita plynové komory zadní hlavy. Aby byla zajištěna maximální odolnost vůči mechanickému namáhání, jsou kladiva opatřena ochranným pláštěm a jejich spodní část je zpevněna otěruvzdornou ocelí. Zesílené jsou rovněž svorníky uvnitř kladiva, což umožňuje použít vyšší utahovací moment, takže nedojde k uvolnění matic.

Obecnou výhodou kladiv Renomag je také jejich snadná údržba – ke klíčovým komponentům má uživatel dobrý přístup a svou roli hraje i to, že je zde méně pohyblivých a choulostivějších dílů. Výrobce nabízí ke kladivům komplexní servisní soupravu, která obsahuje vše potřebné pro rychlou výměnu nástrojů a provádění kontrol v rámci údržby. Mezi další konstrukční prvky kladiv Renomag patří automatické mazací systémy, standardně montované do kladiv střední a těžké třídy. Díky nim jsou kladiva Renomag takřka bezporuchové a dosahují dlouhé životnosti. Pro maximální tvrdost a rázovou houževnatost vybavil výrobce kladiva tepelně upraveným oškrtem z vybraných druhů speciální oceli.

Typy hydraulických kladiv Renomag

Hydraulická kladiva pro kompaktní třídu nosičů jsou ideální pro odstraňování a rozbíjení materiálu v různých aplikacích, jako jsou demolice v interiéru, inženýrské sítě, zemědělství atd., používané s širokým výběrem nosičů včetně minirýpadel, traktorbagrů a smykem řízených nakladačů.

Hydraulická kladiva pro střední třídu nosičů se používají v širokém spektru aplikací, jako jsou demolice, zakládání staveb, příprava staveniště a sekundární rozbíjení středně tvrdých až tvrdých hornin v lomech, dolech, při ražbě tunelů.

Nejlepší volbu pro širokou škálu aplikací představují hydraulická kladiva na velké nosiče. Ta zvládnou primární a sekundární lámání hornin, hloubení výkopů pro potrubí, velké demolice a mají mnohé další využití.

Vylepšená řada DX

Inovovaná řada hydraulických kladiv DX nabízí nyní hned několik vylepšení. Nově řešená ochrana proti vnikání prachu zajišťuje delší životnost těsnění, pístu a válce v aplikacích se zvýšenou prašností. Pouzdro dostalo od konstruktérů novou soustavu těsnění, zabraňující pronikání prachu a nečistot do bicí komory. Nedochází tak k nadměrnému používání maziva, které na pouzdru a pracovním nástroji vydrží mnohem déle, čímž se prodlužuje životnost těchto součástí. Velmi ceněnou je rovněž možnost doplňovat dusík, aniž by bylo nutné demontovat kryty. Plyn se jednoduše naplní přes vnější ventil, stačí pouze sejmout jednoduchou gumovou zátku. Toto řešení významně zkracuje dobu údržby, kterou je navíc možné provést přímo v místě nasazení stroje. Inovace se u řady DX dočkal také mazací systém. Ten nyní využívá jedno univerzální mazivo, které spolehlivě ochrání kladivo v průběhu celého roku a při různých klimatických podmínkách. Použití shodné mazací kartuše během celého roku eliminuje počet závad, vznikajících v důsledku nesprávného použití maziva. Mazací tuk v novém mazacím systému je určen do aplikací s teplotami od –20 °C do 1 100 °C. K velmi snadné údržbě kladiv DX přispívají rovněž prodloužené výměnné intervaly, například čerpací element je nyní doporučeno měnit až každých 1 000 odpracovaných motohodin.

Kladivo RENOMAG XR900 pro kolové rýpadlo.
Kladivo RENOMAG XR900 pro kolové rýpadlo.

Servis a odbornost jako další plus

Nedílnou součástí úspěchu kladiv Renomag na tuzemském trhu je také odborná pomoc a úroveň servisu. Proškolení technici se postarají o montáž a zprovoznění na stroji nebo o případný servis přímo u zákazníka. Používáním elektrického, pneumatického a hydraulického nářadí umožňuje mechanikům utahovat dostatečným momentem těžká šroubová spojení i těch největších kladiv. Renovace a větší opravy se pak odehrávají ve specializovaných dílnách v Rosicích u Brna. Atraktivní může být také mimořádná prodloužená servisní záruka 3 roky, která platí v případech, jsou-li pravidelné údržby prováděny autorizovaným servisem při použití originálních náhradních dílů.

Proč zvolit hydraulické kladivo RENOMAG?

  • vysoce účinná konstrukce
  • větší výkon a energie rázu než většina konkurence
  • nízké provozní náklady
  • minimální množství pohyblivých částí snižujících dobu odstávky stroje
  • široký rozsah použití

Kladiva Renomag jsou dobrou volbou všude tam, kde se řeší dlouhodobá spolehlivost, ekonomika provozu a vše s ní spojené. Další informace o tomto sortimentu lze nalézt na webových stránkách společnosti nebo lze využít speciální infolinku pro rychlý kontakt na čísle 800 100 943.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek