Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Traktorbagr si pořídil jako hračku. S drticí lžicí MB Crusher se mu zakázky jen hrnou

Zveřejněno: 23. 7. 2023

Milan Hudček je zkušeným a vyhledávaným zámečníkem. Tento obor vystudoval a věnuje se mu úspěšně již přes dvacet let. Protože je to ale člověk činorodý a rád zkouší nové věci, pořídil si před pár lety rýpadlo-nakladač Cat 424E a rozšířil svou činnost také o stavební práce. Díky nové drticí lžíci MB Crusher MBL160 znásobil potenciál stroje a zvládá řadu zakázek pro jednotlivce i větší firmy.

Drticí lžíce MB-L160 na traktorbagru Cat 424E.

Rýpadlo-nakladač si pan Hudeček dle svých slov pořizoval nejprve jako hračku k občasnému odreagování se, ale postupem času začalo zakázek přibývat a dnes je stavební činnost a zámečnictví v jeho podnikání rozděleno zhruba na půl na půl. Co říká vyučený zámečník na drticí lžíci MB Crusher MBL160 přinášíme v krátkém rozhovoru.

Proč jste si ke stroji pořizoval drticí lžíci MB Crusher?

Pořád někde něco buduji a občas jsem při práci s traktobagrem potřeboval podrtit materiál. Hledal jsem proto nějaký menší drtič a narazil jsem na MB Crusher. Zajel jsem se na tento drtič podívat do firmy Stavoplast (dealer značky Menzi Muck – poznámka redakce), kde mi ho předvedli v praxi a tam jsem se definitivně rozhodl. Zbývalo vyřešit pouze, jak ji namontovat na traktorbagr.

Drticí lžíce je na předním rameni rýpadlo-nakladače instalována pomocí upínače vlastní výroby
Drticí lžíce je na předním rameni rýpadlo-nakladače instalována pomocí upínače vlastní výroby

Jak probíhala instalace drticí lžíce?

Nejdřív bylo potřeba rozhodnout, jaký typ lžíce zvolit vzhledem k požadovanému hydraulickému průtoku. Mám Cat 424E s velkými koly vepředu a přídavnou hydraulikou. Chtěl jsem mít nějakou výkonovou rezervu, proto jsem zvolil menší lžíci L160. Protože mám praxi v zámečnictví, vyrobil jsem si upínání na přední rameno sám. Funguje to spolehlivě a mohu podobný upínač zkonstruovat v podstatě na jakékoli přídavné zařízení od MB Crusher. Instalaci na přední rameno jsem zvolil proto, že na zadním podkopu chci mít hydraulické kladivo. Na stavbě si to kladivem připravím a pak si to vepředu drticí lžicí podrtím na požadovanou hrubost.

Drticí lžíce MB-L160 S2

  • Hmotnost: 1,45 t
  • Objem lžíce: 0,35 m³
  • Tlak: > 200 bar
  • Zpětný tlak: < 10 bar
  • Průtok oleje: 110 l/min.
  • Šířka ústí: 1100 mm
  • Výška ústí: 250 mm

Jakými typy stavebních prací se zabýváte?

Ke stavebním pracím jsem se dostal náhodou. Traktorbagr jsem pořizoval jako takovou hračku k občasnému odreagování, ale ta práce se postupně nabalovala. Jsem vyučený zámečník, takže firmy si mě najímají třeba na stavby různých výtahových šachet, na opravy výrobních strojů, montáže linek a podobně. S pořízením traktorbagru se ta činnost rozšířila i o zemní práce. Dneska hodně frčí třeba přípojky ke kanalizacím. Baví mě to, je to jiné než v mém původním oboru. Lidi jsou šťastní, když jim něco vykopete a dokončíte.

Vhodné stroje pro drticí lžíci MB-L160 S2

  • Pásová rýpadla: ≥ 11 ≤ 16 t
  • Kolové nakladače: ≥ 7 ≤ 11 t
  • Rýpadlo-nakladače: ≥ 7 ≤ 11 t
  • Smykem-řízené nakladače: ≥ 5 ≤ 7 t

A kde najdete využití na drticí lžíci MB Crusher?

Dělal jsem například pro jednu zemědělskou firmu, která stavěla kolem svého areálu oplocení. Potřebovali vytahat betonové sloupky i s železnými dráty, ale potřebovali drtič, který si poradí i s tím železem. Na to je tato lžíce ideální. Beton podrtíte, železné dráty propadnou skrz a pak se jen dají na stranu. Často také likviduji černé skládky. Někdo naveze suť do lesa a když už je jí hodně, objednají si mě, já dojedu na místo a suť podrtím. Většinou se pak na místě i rovnou použije, například se s ní zasypou díry v cestách. Dospodu se dá hrubá nadrcená drť a navrchu se to překryje jemným štěrkem. Pro tyto účely jsem si pořídil také 2,5tunový válec, takže si to rovnou i zhutním. Oslovují mě i moji známí, že potřebují podrtit nějakou suť doma. Počkám, když se toho sejde víc a pak nasadím lžíci a vyjedu do terénu. Někdo ten materiál použije na zasypávání, někdo ho třeba přidává do betonu.

I s takto velkými kameny si drticí soukolí lžíce poradí.
I s takto velkými kameny si drticí soukolí lžíce poradí.

Vzpomenete si na nějakou nevšední zakázku, kterou jste s lžicí MB Crusher realizoval?

Zajímavá byla likvidace starých pálených tašek ze střechy. Nadrtil jsem to na ten nejjemnější prach a materiál pak zemědělci použili k provzdušnění půdy, v podstatě jako hnojivo. Nebo jsem drtil velké žulové kameny. To byla zakázka pro obec – bourání staré stodoly. Překvapilo, jak snadno si s tím drtič poradil.

Jako zámečník můžete drticí lžíci zhodnotit i po stránce výrobní? Jaké vysvědčení byste jí dal?

Tak konstrukčně je to vlastně velmi jednoduché zařízení. Po mechanické stránce také funguje všechno úplně bez problému. Když se o to dobře staráte, vydrží to dlouho. Mám lžíci dva roky a ještě vůbec není vidět žádné opotřebení zubů. Je ovšem pravda, že ji nepoužívám každý den.

Jemná frakce ze starých pálených tašek.
Jemná frakce ze starých pálených tašek.

A co nějaká pravidelná údržba?

Jak říkám, jsem zvyklý se o věci starat a pak vám budou dlouho sloužit. Chce si to pohlídat základní věci jako je napnutí řemenu nebo pravidelné mazání. Po každé akci vezmu pumpičku a dvakrát do toho napumpuji čerstvou vazelínu, aby to nejelo nasucho.

A celkové zhodnocení drticí lžíce?

Je to jednoduché, výkonné přídavné zařízení a mohu ho jen doporučit. S pravidelnou údržbou udělá hodně práce.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek