Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Traktorbagr si pořídil jako hračku. S drticí lžicí MB Crusher se mu zakázky jen hrnou

Zveřejněno: 23. 7. 2023

Milan Hudček je zkušeným a vyhledávaným zámečníkem. Tento obor vystudoval a věnuje se mu úspěšně již přes dvacet let. Protože je to ale člověk činorodý a rád zkouší nové věci, pořídil si před pár lety rýpadlo-nakladač Cat 424E a rozšířil svou činnost také o stavební práce. Díky nové drticí lžíci MB Crusher MBL160 znásobil potenciál stroje a zvládá řadu zakázek pro jednotlivce i větší firmy.

Drticí lžíce MB-L160 na traktorbagru Cat 424E.

Rýpadlo-nakladač si pan Hudeček dle svých slov pořizoval nejprve jako hračku k občasnému odreagování se, ale postupem času začalo zakázek přibývat a dnes je stavební činnost a zámečnictví v jeho podnikání rozděleno zhruba na půl na půl. Co říká vyučený zámečník na drticí lžíci MB Crusher MBL160 přinášíme v krátkém rozhovoru.

Proč jste si ke stroji pořizoval drticí lžíci MB Crusher?

Pořád někde něco buduji a občas jsem při práci s traktobagrem potřeboval podrtit materiál. Hledal jsem proto nějaký menší drtič a narazil jsem na MB Crusher. Zajel jsem se na tento drtič podívat do firmy Stavoplast (dealer značky Menzi Muck – poznámka redakce), kde mi ho předvedli v praxi a tam jsem se definitivně rozhodl. Zbývalo vyřešit pouze, jak ji namontovat na traktorbagr.

Drticí lžíce je na předním rameni rýpadlo-nakladače instalována pomocí upínače vlastní výroby
Drticí lžíce je na předním rameni rýpadlo-nakladače instalována pomocí upínače vlastní výroby

Jak probíhala instalace drticí lžíce?

Nejdřív bylo potřeba rozhodnout, jaký typ lžíce zvolit vzhledem k požadovanému hydraulickému průtoku. Mám Cat 424E s velkými koly vepředu a přídavnou hydraulikou. Chtěl jsem mít nějakou výkonovou rezervu, proto jsem zvolil menší lžíci L160. Protože mám praxi v zámečnictví, vyrobil jsem si upínání na přední rameno sám. Funguje to spolehlivě a mohu podobný upínač zkonstruovat v podstatě na jakékoli přídavné zařízení od MB Crusher. Instalaci na přední rameno jsem zvolil proto, že na zadním podkopu chci mít hydraulické kladivo. Na stavbě si to kladivem připravím a pak si to vepředu drticí lžicí podrtím na požadovanou hrubost.

Drticí lžíce MB-L160 S2

  • Hmotnost: 1,45 t
  • Objem lžíce: 0,35 m³
  • Tlak: > 200 bar
  • Zpětný tlak: < 10 bar
  • Průtok oleje: 110 l/min.
  • Šířka ústí: 1100 mm
  • Výška ústí: 250 mm

Jakými typy stavebních prací se zabýváte?

Ke stavebním pracím jsem se dostal náhodou. Traktorbagr jsem pořizoval jako takovou hračku k občasnému odreagování, ale ta práce se postupně nabalovala. Jsem vyučený zámečník, takže firmy si mě najímají třeba na stavby různých výtahových šachet, na opravy výrobních strojů, montáže linek a podobně. S pořízením traktorbagru se ta činnost rozšířila i o zemní práce. Dneska hodně frčí třeba přípojky ke kanalizacím. Baví mě to, je to jiné než v mém původním oboru. Lidi jsou šťastní, když jim něco vykopete a dokončíte.

Vhodné stroje pro drticí lžíci MB-L160 S2

  • Pásová rýpadla: ≥ 11 ≤ 16 t
  • Kolové nakladače: ≥ 7 ≤ 11 t
  • Rýpadlo-nakladače: ≥ 7 ≤ 11 t
  • Smykem-řízené nakladače: ≥ 5 ≤ 7 t

A kde najdete využití na drticí lžíci MB Crusher?

Dělal jsem například pro jednu zemědělskou firmu, která stavěla kolem svého areálu oplocení. Potřebovali vytahat betonové sloupky i s železnými dráty, ale potřebovali drtič, který si poradí i s tím železem. Na to je tato lžíce ideální. Beton podrtíte, železné dráty propadnou skrz a pak se jen dají na stranu. Často také likviduji černé skládky. Někdo naveze suť do lesa a když už je jí hodně, objednají si mě, já dojedu na místo a suť podrtím. Většinou se pak na místě i rovnou použije, například se s ní zasypou díry v cestách. Dospodu se dá hrubá nadrcená drť a navrchu se to překryje jemným štěrkem. Pro tyto účely jsem si pořídil také 2,5tunový válec, takže si to rovnou i zhutním. Oslovují mě i moji známí, že potřebují podrtit nějakou suť doma. Počkám, když se toho sejde víc a pak nasadím lžíci a vyjedu do terénu. Někdo ten materiál použije na zasypávání, někdo ho třeba přidává do betonu.

I s takto velkými kameny si drticí soukolí lžíce poradí.
I s takto velkými kameny si drticí soukolí lžíce poradí.

Vzpomenete si na nějakou nevšední zakázku, kterou jste s lžicí MB Crusher realizoval?

Zajímavá byla likvidace starých pálených tašek ze střechy. Nadrtil jsem to na ten nejjemnější prach a materiál pak zemědělci použili k provzdušnění půdy, v podstatě jako hnojivo. Nebo jsem drtil velké žulové kameny. To byla zakázka pro obec – bourání staré stodoly. Překvapilo, jak snadno si s tím drtič poradil.

Jako zámečník můžete drticí lžíci zhodnotit i po stránce výrobní? Jaké vysvědčení byste jí dal?

Tak konstrukčně je to vlastně velmi jednoduché zařízení. Po mechanické stránce také funguje všechno úplně bez problému. Když se o to dobře staráte, vydrží to dlouho. Mám lžíci dva roky a ještě vůbec není vidět žádné opotřebení zubů. Je ovšem pravda, že ji nepoužívám každý den.

Jemná frakce ze starých pálených tašek.
Jemná frakce ze starých pálených tašek.

A co nějaká pravidelná údržba?

Jak říkám, jsem zvyklý se o věci starat a pak vám budou dlouho sloužit. Chce si to pohlídat základní věci jako je napnutí řemenu nebo pravidelné mazání. Po každé akci vezmu pumpičku a dvakrát do toho napumpuji čerstvou vazelínu, aby to nejelo nasucho.

A celkové zhodnocení drticí lžíce?

Je to jednoduché, výkonné přídavné zařízení a mohu ho jen doporučit. S pravidelnou údržbou udělá hodně práce.

 

Nové

Den s legendárními pavouky. Fanoušci kráčivých bagrů si dali sraz na Dnech Menzi Muck

Zveřejněno 21.10. Kráčivé bagry, nebo chcete-li pavouci, jsou v kategorii stavebních strojů raritou. Ačkoliv se dají využívat i na klasické zemní práce, nejlépe se tyto stroje cítí na prudkých svazích, v členitém terénu nebo třeba při odbahňování rybníků. Po delší… celý příspěvek

JCB DEMO DAY 2024: Rekordní divácká účast, řada novinek a čtyři desítky strojů

Zveřejněno 18.10. Vrcholem letošního kalendáře s předváděčkami výrobců a dealerů byla akce JCB DEMO DAY 2024, která proběhla 20. září v lomu Chomutovice u Popoviček. V jedné z vrchních etáží kamenolomu čekala na návštěvníky parádní show, přičemž hlavní roli sehrály… celý příspěvek

Otestovali jsme dva bestsellery CASE a revoluční dozerovací radlici

Zveřejněno 16.10. Na sklonku letošního srpna jsme přijali pozvání do AGROTEC DEMO Arény v Hustopečích, testovacího polygonu, využívaného společnosti AGROTEC Plus. Ta v České republice prodává a servisuje stavební stroje CASE. Důvodem naší návštěvy bylo vyzkoušet si… celý příspěvek