Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

První kuželový drtič Nordberg GP330 byl uveden do provozu v roce 2016. Funguje dodnes

Zveřejněno: 8. 12. 2023

V německém kamenolomu BAG Rammelsbach měli tu čest, že byli první firmou, která uvedla do provozu v mnoha směrech revoluční kuželový drtič Nordberg GP330. Jak jim toto zařízení pomáhá při zpracování horniny a jak se osvědčilo?

Drtič Metso GP330 je vybaven pokročilým systémem řízení.

Bezpečnost provozu je pro nás nejvyšší prioritou. S novým hydraulickým kuželovým drtičem Nordberg GP330 můžeme v našem sekundárním stupni drcení zajistit nepřetržitý bezproblémový provoz a zpracovat až 4 000 tun horniny nejvyšší kvality denně,” říká Kurt Schön, vedoucí výroby v kamenolomu BAG Rammelsbach.

Během prvního roku jsme byli velmi úspěšní při zpracování celého ročního objemu výroby pomocí systému GP330. Vše fungovalo dobře a naše požadavky na kvalitu a množství konečného produktu byly splněny. Díky automatizačnímu systému IC50C lze snadno nastavit všechny funkce drtiče, což je výrazné zlepšení oproti jeho předchůdci z 80. let 20. století. Abychom si zajistili bezproblémový provoz i do budoucna, podepsali jsme servisní smlouvu EPP (nyní také nazývanou EPS – Equipment Protection Service) na pět let. Plán ochrany zařízení zahrnuje pravidelné kontroly, jakož i klíčové servisní funkce a zajištění náhradních dílů,” dodává Schön.

Starý kamenolom se špičkovými produkty

Historie kamenolomu Rammelsbach v Porýní-Falcku sahá až do 60. let 19. století, kdy se zde s těžbou začalo. Ve 30. letech 20. století byl kamenolom Rammelsbach považován za největší kamenolom v Evropě.

Od roku 2001 je součástí společnosti Basalt-Actien-Gesellschaft (BAG), jednoho z největších výrobců kameniva v Evropě. Společnost nabízí svým zákazníkům kompletní sortiment produktů, včetně kameniva pro kolejová lože a kameniva různých velikostí pro pokládky asfaltu, betonu a pro stavební průmysl.

V Rammelsbachu se těží surovina zvaná mikrodiorit, která se označuje také jako „Kuselit” podle nedalekého města Kusel. Jedná se o tvrdý kámen s hustotou 2,68 t/m3, který je vhodný zejména pro kolejová lože nejvyšší kvality. Z tohoto důvodu je velká část celkové produkce dodávána německé železniční společnosti Deutsche Bahn AG.

Tvrdé kamenivo „Kuselit“ z kamenolomu BAG Rammelsbach se používá pro kolejová lože.
Tvrdé kamenivo „Kuselit“ z kamenolomu BAG Rammelsbach se používá pro kolejová lože.

Sto padesát let starý lom v Rammelsbachu má rezervu minimálně na dalších 20 let. V Rammelsbachu nejde jen o množství, ale spíše o trvalou špičkovou kvalitu. „Vše přesně dokumentujeme. Každý vyrobený kus kameniva musí splňovat nejvyšší standardy kvality, například co se týče velikosti a tvaru,” zdůrazňuje Schön.

Nordberg GP330 – nový ústřední bod celého zařízení

Vytěžený mikrodiorit se převáží sklápěcím vozem do rotačního primárního drtiče. Poté se produkt roztřídí na tři frakce: Materiál o velikosti 0–32 mm je oddělen od zbytku suroviny a materiál o velikosti 32–70 mm a 70–240 mm je dočasně uložen v silech a poté je pomocí podávacích dopravníků transportován do hydraulického kuželového drtiče Nordberg GP330.

Drtič lze snadno nastavit pomocí procesní řídicí jednotky IC50C s informativním barevným displejem.
Drtič lze snadno nastavit pomocí procesní řídicí jednotky IC50C s informativním barevným displejem.

GP330 vyrábí při konstantním výkonu 340 t/h dobře tvarované kamenivo o velikosti 0–80 mm pro další zpracování. Profil dutiny kuželového drtiče je „extra hrubý” (Extra Coarse, EC), nastavení výstupní štěrbiny ( Closed Side Setting, CSS) je přibližně 34 mm a délka zdvihu 32 mm. Zdvih lze nastavit otáčením excentrického pouzdra uvnitř drtiče, což je charakteristický rys všech kuželových drtičů Nordberg GP. Díky tomu lze drtiče GP přizpůsobit potřebám každé aplikace, například maximalizovat kapacitu nebo snížit množství produkovaných jemných částic.

Model GP330 lze také snadno přestavět ze sekundárního stupně drcení na terciární drcení, a to pouhou výměnou opotřebitelných dílů z manganové oceli, což mu dodává vynikající všestrannost. Mikrodiorit je velmi abrazivní vstupní materiál, a proto je nutné měnit opotřebitelné díly drtiče přibližně po 1 900 provozních hodinách. Vzhledem k vysokému výkonu a vynikajícímu stupni využití jsou však specifické náklady na opotřebitelné díly z manganové oceli nízké. Náklady šetří také obtokový olejový filtr, protože ten výrazně prodlužuje životnost hydraulického a mazacího oleje.

Více informací ke kuželovým drtičům Nordberg řady GP.

Autor: Metso
Foto: Metso

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek