Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Řetězy pewag ochrání investici a zvýší produktivitu strojů při těžbě

Zveřejněno: 17. 7. 2023

Ochranné řetězy pewag mají hned několik výhod, přičemž každá z nich znamená nemalou finanční úsporu pro provozovatele strojů. Především je to jejich ochranná funkce. Vždyť takové pneumatiky velkých těžebních nakladačů představují investice v řádech statisíců a při dvou nebo třísměnných provozech v kamenolomech, hlubinných dolech nebo podzemních provozech jsou v podstatě každou minutu svého provozu vystaveny riziku poškození. Další úspory vznikají díky vylepšeným jízdním vlastnostem strojů s nasazenými řetězy.

Kolový nakladač s řetězy pewag tyro ve vápencovém lomu.

Až neuvěřitelná historie se pojí s jedním z největších světových výrobců ochranných řetězů a vázacích prostředků, rakouskou firmou pewag. Kovodělná výroba pod touto značkou se totiž rozběhla v rakouském městečku Brücklu před více než 500 lety. Dnes patří pewag v oboru mezi světovou špičku, má 12 výrobních závodů (převážně v Evropě a Severní Americe) a 26 prodejních center po celém světě. Servisní a poprodejní služby jsou poskytovány ve více než 100 zemích světa. Tři závody jsou také u nás v Česku, konkrétně v České Třebové, Chrudimi a ve Vamberku. Ochranné řetězy pewag pro těžební a důlní průmysl jsou v tuzemsku velmi oblíbené. Tři nejpoužívanější modelové řady představíme podrobněji...

Investice, co se zaručeně vrátí

Ochranné řetězy pewag pro těžaře byly do produktového portfolia výrobce zařazeny před více než 60 lety. Záhy po svém uvedení na trh získaly značnou oblibu. Dnes jsou úspěšně nasazovány v provozech na všech pěti kontinentech, v aplikacích s teplotními podmínkami od –35 °C do 600 °C v případě struskových ocelárenských pecí.

Pro práci v extrémních teplotách, například na žhavé strusce, jsou určeny zejména řetězy ze série pewag tycoon.
Pro práci v extrémních teplotách, například na žhavé strusce, jsou určeny zejména řetězy ze série pewag tycoon.

Řetězy mají za úkol v prvé řadě ochránit pneumatiky před poškozením. Nejčastěji se jedná o průřezy a proražení, kdy následná oprava nebo výměna pneumatiky je nejenom drahá záležitost, ale i samotné zastavení stroje je při nepřetržitém provozu spojeno s dalšími více náklady.

Co může být taky výhodou je fakt, že při nákupu ochranných řetězů umějí v pewagu zákazníkovi přesně dopředu spočítat životnost daného řetězu a pneumatik. Podle zkušeností z provozů dokáží ochranné řetězy prodloužit životnost pneumatiky 2,5× až 4násobně. Když zákazník dopředu zná tyto údaje, vypočítá si snadno finanční návratnost investice. Pokud jsme se v minulosti ptali při reportážích na nějaké benefity řetězů pewag, tuto skutečnost uváděli téměř všichni respondenti.

Ochranné řetězy pewag Square Tycoon 16/18S na nakladači Liebherr na stavbě čtvrté linky pražského metra.
Ochranné řetězy pewag Square Tycoon 16/18S na nakladači Liebherr na stavbě čtvrté linky pražského metra.

Přidaná hodnota řetězů pewag: zvýšená produktivita

Jedna věc jsou přímé úspory (prokazatelné, snadno vyčíslitelné), druhá věc jsou úspory odvozené, a to především vzniklé díky jízdním vlastnostem strojů s nasazenými řetězy. Dle typu provozu, pneumatik a řetězů dochází ke zlepšení trakčních vlastností (promítne se to například v lepším pronikání do materiálu, ve větším plnicím faktoru lopaty, zkrátka ve větší produktivitě nasazeného stroje), zlepšení stability a zvýšení provozního dosahu strojů (dostanou se do jinak nedostupných míst).

Řetězy pewag pro zlepšení trakce smykem řízeného nakladače nasazeného při podzemní ražbě tunelu na Liberecku.
Řetězy pewag pro zlepšení trakce smykem řízeného nakladače nasazeného při podzemní ražbě tunelu na Liberecku.

Péče o zákazníka ve všech směrech

Co je dnes rovněž důležitým faktorem při výběru ochranných řetězů, jsou dodací lhůty a obecně rychlost a kvalita servisních služeb. I tady pewag sbírá u zákazníků plusové body. Výrobce má centrální sklady rozmístěné rovnoměrně po celé Evropě a logistika funguje rychle a spolehlivě. Český dealer disponuje jak zkušeným týmem obchodních zástupců, kteří pomohou s přesnou konfigurací výrobku, tak s týmem zručných techniků, kteří se postarají o bezpečnou montáž a pravidelný servis řetězů (napínání, zkracování apod.). K dispozici je také bohatě zásobený sklad s náhradními díly a pewag dodá také potřebné příslušenství a nářadí, potřebné k údržbě.

Nejpoužívanější modelové řady řetězů

Mezi nejpoužívanější typy ochranných řetězů u nás patří tři modelové řady: tycoon, granite a tyro. Tycoon patří mezi zástupce modelové řady Premium. Jedná se o speciální řetězy do opravdu těžkých podmínek jako je práce na strusce, v podzemních tunelech nebo na tvrdém kamenivu. Nejčastěji jsou nasazovány na čelní kolové nakladače a důlní nakladače. Tyto řetězy jsou konstruovány tak, aby odolaly vysoce abrazivnímu prostředí. Ultraodolné články jsou vyrobeny z vysokopevnostní kalené oceli, která napomáhá k maximální ochraně pneumatiky proti proražení; vůči nadměrnému otěru a opotřebení chrání řetězy pewag speciální povrchová úprava (tzv. hloubková cementace). Tento typ řetězů může být nasazován i v prostředí s extrémními teplotami a nejčastěji je objednáván s konfigurací sítě hexa a square (o konfiguracích sítě si povíme dále).

Možné konfigurace řetězů pewag

Výběr správného řetězu v závislosti na aplikaci je zásadní. Kromě modelové řady je důležitá také tvrdost. Ta se stanovuje dle podloží, na kterém daný stroj pracuje; obecně platí, že u měkčích povrchů (např. vápenec) je zpravidla volený měkčí materiál řetězu. Druhým kritériem pro výběr je způsob uspořádání sítě. Pewag má v nabídce čtyři základní typy „výpletu“: hustá čtvercová síť (square) poskytuje optimální ochranu na ostrém skalnatém podloží nebo na povrchu, kde hrozí proražení (při ražbě tunelů, demolicích apod.). Tato síť se skládá ze čtverců, tvořených čtyřmi plochými články spojenými kroužkem. Síť s šestihranou strukturou (hexa) zajišťuje dobrou přilnavost k pneumatice při současném zachování ochranné funkce. Tato síť je vhodná pro stroje, kde je potřeba zajistit ochranu při trakci. Pro zajištění trakce v těžkých podmínkách lze zvolit síť quad cross se speciální osmičlánkovou strukturou. Vynikající stabilitu, přilnavost a samočisticí schopnosti poskytne speciální desetičlánková struktura sítě (compact cross). S výběrem vhodného typu, tvrdosti a typu sítě poradí specialisté – technici ze společnosti pewag.

Druhým často využívaným typem řetězů, je pewag granite. Tento typ patří do série Professional, která je určena zejména pro provoz na tvrdém podloží (kamenivu v lomech, v ocelárnách apod.). Řetězy ze série Professional představují optimální řešení pro všechny uživatele vyžadující trakci (současně s dostatečnou ochranou) na ledu, sněhu a kluzkém a rozbahněném terénu. Řetězy s modelovým označením granite spadají do kategorie víceúčelových řetězů, vhodných pro manipulaci s kamenivem, ale i pro práci s odpadem v recyklačních dvorech. Články řetězu zajišťují výbornou ochranu a trakci; dle typu podmínek se řetězy dodávají se sítí typu square, hexa, quad cross, compact cross.

Ochranné řetězy granite se dobře hodí na velmi tvrdé podklady, uplatní se například při těžbě žuly.
Ochranné řetězy granite se dobře hodí na velmi tvrdé podklady, uplatní se například při těžbě žuly.

Především do vápencových lomů je určena řada řetězů s obchodním označením tyro. Inovativní spojení designu s objemem možným pro opotřebení nabízí optimální poměr ceny k výkonu. Díky nabízené nejlepší ochraně a dostatečné trakci je vhodný pro použití pro S-L velké zemní stroje pracující v měkké až středně tvrdé hornině. Tento typ řetězů používají mimo jiné také při těžbě vápence ve velkolomu Čertovy schody (reportáž z provozu řetězů jsme publikovali v roce 2020 a zajímavý článek najdete u nás v archivu na webu).

Společnost pewag umí nabídnout širokou škálu ochranných řetězů v podstatě na všechny typy těžební a stavební techniky, od damprů, nakladačů až třeba po grejdry, ale také třeba pro servisní vozy, pohybující se v lomech a pískovnách. Komplexní výrobní program, spolehlivý servis a schopnost poradit s výběrem řetězu do jakékoli aplikace jsou právě ty výhody, které dlouholetí zákazníci firmy pewag oceňují.

Autor: Jan Rybář
Foto: pewag Czech

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek