Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Metso představuje kuželový drtič HP200e

Zveřejněno: 17. 6. 2023

Dlouho očekávaná novinka výrobce Metso – kuželový drtič HP200e – předznamenává ještě vyšší technologickou úroveň v této kategorii produktů. Model, který navazuje na svého úspěšného předchůdce HP200, získal za krátkou dobu celosvětové uznání za technologické inovace a výborné provozní výkony a vlastnosti.

Kuželový drtič HP200e váží bez přídavných zařízení 11 100 kg a je poháněn motorem o výkonu 160 kW

Co se týče kuželových drtičů, model HP200e je ztělesněním nejnovější generace techniky a představuje současný vývojový vrchol. Lomařům na celém světě poskytne vyšší produktivitu, delší provozuschopnost a přichází také s několika speciálními funkcemi, které zvyšují jeho flexibilitu a umožňují provozovateli lépe pokrývat poptávku po materiálu. Na mezinárodním trhu jsou kuželové drtiče vysoce žádané a společnost Metso tak každý rok přichází s vylepšeními, aby si udržela náskok před konkurencí. Na konstrukci nového modelu jsou použity některé nové technologie a vysoce odolné materiály. Při vývoji byly zároveň aplikovány poznatky zákazníků z celého světa.

Z praktického hlediska nabízí kuželový drtič HP200e bezkonkurenční výkon na trhu. Výrobce se chlubí 10% zvýšením rychlosti pohybu kužele, které je doprovázeno 20% zvýšením výkonu motoru a drticí síly. Ve srovnání s předchůdcem se dále zvyšuje účinnost drtiče HP200e pro sekundární a terciární drcení, a to o pozoruhodných 15–20 %. Drtič lze navíc vybavit až 10 typy drticích komor, což umožňuje přesné třídění od hrubé, jemné až po velmi jemnou frakci.

Konstruktéři společnosti Metso přepracovali geometrii drticích komor a použili celou řadu nových technologií.
Konstruktéři společnosti Metso přepracovali geometrii drticích komor a použili celou řadu nových technologií.

Inovace a výkon

Nový drtič HP200e se v ostrém provozu poprvé představil v kamenolomu ve Francii a první reference zákazníka jsou velmi pozitivní. Drtič předčil očekávání; vedení lomu zaznamenalo zvýšení produktivity, zlepšení kvality finálního produktu a snížení nákladů na údržbu a provoz. Kuželový drtič HP200e váží bez přídavných zařízení 11 100 kg a je poháněn motorem o výkonu 160 kW, což umožňuje maximální drticí výkon 290 tm/h.

Ústředním prvkem drtičů HP200e jsou inovativní drticí komory. Konstruktéři společnosti Metso přepracovali jejich geometrii a použili celou řadu nových technologií. Kryty jsou vyráběny speciálními postupy, díky kterým jsou velmi precizně připevněny a není potřeba používat epoxidové pryskyřice, jako tomu bývá u konvenčních drtičů.

Dalším klíčovým prvkem je podávací kužel, který musí být bezpečně upevněn a utěsněn, aby odolal vysokým dynamickým silám během provozu. Model HP200e využívá speciální zajišťovací čepy, které usnadňují demontáž a údržbu a představují bezpečný samosvorný mechanismus, který eliminuje potřebu nebezpečných postupů, jako je lepení lepidlem a následné zahřívání povrchu. Podávací kužel je navíc opatřen bezpečným zvedacím mechanismem, který výrazně snižuje riziko zranění údržby.

Ekonomický provoz

Nová řada strojů Metso je navržena s ohledem na požadavky uživatelů a snížení nákladů. Výhody stroje HP200e přesahují rámec údržby a pokrývají různé aspekty provozu. Tak například většina náhradních a opotřebitelných dílů je u nového modelu HP200e kompatibilní s díly ze staršího typu HP200. Pro provozovatele, kteří již vlastní starší typ, to znamená další ekonomické, provozní a ekologické výhody. Nové drticí komory HP200e lze namontovat pro specifické aplikace, od hrubého drcení (použití jako sekundární drtič), pro terciární drcení nebo pro získávání jemných frakcí F-NF, 4–8/8–16 mm.

Více informací o novém kuželovém drtiči Metso HP200e vám poskytnou zástupci společnosti Metso.

Autor: Metso
Foto: Metso

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek